Το Bonaire, λίγο πιο πάνω από τις ακτές της Βενεζουέλας, διακρίνεται για την φυσική ομορφιά του αλλά και για τους φιλόξενους κατοίκους. Αυτό το μικρό νησάκι, του Ατλαντικού ωκεανού έχει κάτι «μαγικό», όπως αναφέρει η Σούζαν Ντέιβις, μιλώντας στο CNN: όποιος έχει την τύχη να το επισκεφτεί για ολιγοήμερες διακοπές, τελικά το… ερωτεύεται και μετακομίζει εκεί μόνιμα!

Η Σούζαν Ντέιβις έζησε στο Σικάγο όλη της τη ζωή πριν κάνει ένα ταξίδι στο Bonaire το 1988. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ντέιβις αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το συγκεκριμένο νησί.

«Ερωτεύτηκα τον Bonaire», λέει η Ντέιβις, τώρα στα 60 της, για την αρχική της επίσκεψη. «Την ημέρα που ήρθε η ώρα να επιστρέψω σπίτι, θυμάμαι ότι κάθισα στο κρεβάτι στο κατάλυμά μου και είπα: «Κάποια μέρα θέλω να ζήσω εδώ».

Bonaire

Δεν είναι η μόνη.

Στη δεκαετία του 1960, το Bonaire είχε μόλις λιγότερο από 6.000 κατοίκους, αλλά ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε σε 15.000 έως το 2010. Σήμερα, περίπου 23.000 άνθρωποι ζουν στο Bonaire σύμφωνα με τη Στατιστική Ολλανδία (CBS), η οποία παρέχει πληροφορίες για την Ολλανδία για περισσότερα από έναν αιώνα.

«Δεν είναι δύσκολο για έναν Αμερικανό πολίτη να μετακομίσει στο νησί, αλλά απαιτείται υπομονή, καθώς είναι μια τυπική διαδικασία γραφειοκρατίας», λέει ο Rolando Marin, υπεύθυνος πληροφοριών της Tourism Corporation Bonaire. «Η θετική και ειρηνική ατμόσφαιρα του νησιού γοητεύει τους τουρίστες».

Ένα μικρό νησάκι πάνω από τη Βενεζουέλα

Το Bonaire, που προφέρεται “Bone-air”, βρίσκεται ακριβώς έξω από τις ακτές της Βενεζουέλας και είναι ένα από τα τρία νησιά ABC: Αρούμπα (Aruba), Μποναίρ (Bonaire) και Κουρασάο (Curaçao). Το Bonaire είναι ένας ειδικός δήμος της Ολλανδίας. Η Αρούμπα και το Κουρασάο είναι αυτόνομες χώρες εντός του Βασιλείου της Ολλανδίας. Το Bonaire είναι μόλις 111 τετραγωνικά μίλια (287 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και μπορείτε να οδηγήσετε γύρω του σε τρεις ή τέσσερις ώρες.

Το Bonaire είναι γνωστό για τις καταδύσεις του, αλλά αν δεν είστε Ολλανδός ή δύτης, πιθανότατα δεν έχετε απασχολήσει το μυαλό σας με το πώς είναι το νησί. Αλλά, η αλήθεια είναι πως πέρα από τις καταδύσεις που προσφέρει, η φυσική ομορφιά είναι αυτή που πείθει τους νέους να εγκαταλείψουν την ζωή τους και να μετακομίσουν σε αυτό το αραιοκατοικημένο νησί.

Bonaire

Είναι μια απευθείας πτήση τριών ωρών από το Μαϊάμι σε ένα μικροσκοπικό αεροδρόμιο και, στη συνέχεια, 10 λεπτά οδικώς από την πρωτεύουσα του νησιού, το Kralendijk, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα θέρετρα. Στο Delfins Beach Resort, τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με μίνι-κουζίνες, καθώς η πλειονότητα των επισκεπτών μένει από λίγες εβδομάδες έως και μήνες. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα σπίτια για ενοικίαση μέσω Airbnb και πολλά κοστίζουν από 100 $ ανά διανυκτέρευση.

Το νησί έχει ένα καταφύγιο γαϊδάρων , μια ομάδα προστασίας θαλάσσιων χελωνών, ένα καταφύγιο φλαμίνγκο , ένα ίδρυμα ανανέωσης κοραλλιογενών υφάλων και πολλά άλλα. Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να απαλλάξουν ολόκληρο το νησί από το πλαστικό και πολλά πλαστικά μιας χρήσης –όπως καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα– απαγορεύτηκαν το 2022.

Bonaire νησί Βενεζουέλα

Προστατευμένη φυσική ομορφιά

Το Bonaire ήταν πάντα το λιγότερο ανεπτυγμένο νησί μεταξύ των νησιών Αρούμπα και Κουρασάο και μια συμφωνία γης το 1969 βοήθησε να αποτραπεί η μελλοντική ανάπτυξη με την ίδρυση ενός εθνικού πάρκου. Ο «Boy» Herrera, ο ιδιοκτήτης της πρώην Φυτεία της Ουάσιγκτον, έκανε συμφωνία με την κυβέρνηση για να αναλάβει τη γη μετά το θάνατό του με μοναδικό σκοπό να τη διατηρήσει ένα καταφύγιο της φύσης, εξηγεί η Annette Emerenciana, εκπρόσωπος της Tourism Corporation Bonaire. Μια άλλη φυτεία προστέθηκε στην περιοχή 10 χρόνια αργότερα. Το Εθνικό Πάρκο Washington Slagbaai καλύπτει λίγο λιγότερο από 14.000 στρέμματα

Στη συνέχεια, το 1999, η κυβέρνηση Bonaire αγόρασε το Klein Bonaire (ένα ακατοίκητο νησί μισό μίλι υπεράκτια) από τον ιδιωτικό τομέα για 4,6 εκατομμύρια δολάρια με τη συμφωνία ότι θα παρέμενε ένα φυσικά διατηρημένο νησί. Η ανάπτυξη απαγορεύεται. Φιλοξενεί χώρους φωλεοποίησης χελωνών και είναι προσβάσιμη με θαλάσσιο ταξί ή εκδρομές με σκάφος.

Από τα πιο ασφαλή νησιά

Το Bonaire θεωρείται ασφαλές. το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τοποθετεί το νησί στη χαμηλότερη κατηγορία ταξιδιωτικού κινδύνου Επιπέδου 1 , ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις.

Ο καιρός είναι ζεστός, τα δημόσια σχολεία είναι εξαιρετικά και παρέχεται δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους. Δεν υπάρχουν φανάρια, οι κατσίκες και τα φλαμίνγκο περιφέρονται ελεύθερα, οι παραλίες είναι όμορφες και η στέγαση είναι σχετικά προσιτή για ορισμένους εισερχόμενους κατοίκους.

Bonaire

Μετακόμιση στο Bonaire

Γι’ αυτό η 30χρονη Kiki Multem αποφάσισε να μετακομίσει στο Bonaire μετά από πέντε ημέρες επίσκεψης το 2021. «Το Bonaire είναι εξαιρετικά χαλαρό», λέει η ίδια, η οποία είναι ταξιδιωτική blogger. «Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά φιλικοί και πραγματικά βρήκα την ηρεμία εδώ. Το να ζήσω τη ζωή του νησιού με άλλαξε τόσο πολύ ως άνθρωπο με την καλή έννοια».

Ίσως ένας λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την ζωή τους στην πόλη για να μετακομίσουν στο Bonaire είναι η σχετική ευκολία διαμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν έχετε ολλανδικό ή αμερικανικό διαβατήριο, μπορείτε να μείνετε στο Bonaire για έξι μήνες το χρόνο χωρίς άδεια διαμονής. Πολλές άλλες εθνικότητες μπορούν να μείνουν για έως και 90 ημέρες κάθε φορά χωρίς άδεια διαμονής.

Bonaire

Εάν διαθέτετε ολλανδικό ή αμερικανικό διαβατήριο και θέλετε να μείνετε περισσότερο από έξι μήνες ή να εργαστείτε στο νησί για οποιαδήποτε περίοδο που υπερβαίνει τις 90 ημέρες, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια, επίσης, δεν υπάρχουν περιορισμοί για ξένους αγοραστές κατοικιών στο Bonaire.

Όταν η Ντέιβις μετακόμισε για πρώτη φορά στο νησί, υπήρχε έλλειψη προμηθειών, από είδη παντοπωλείου μέχρι είδη υλικού και διακόσμηση σπιτιού. Θυμάται ότι ήταν χαρούμενη αν έβρισκε μανιτάρια στο σούπερ μάρκετ. Και οι τιμές για τα περισσότερα είδη είναι υψηλότερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη λόγω του κόστους αποστολής και των εισαγωγικών δασμών.

«Το Bonaire έχει μια συγκεκριμένη μαγεία»

Κι όμως ζει σε ένα νησί που παραπλανιούνται ελεύθερα γαϊδουράκια στους δρόμους, ο κόσμος είναι απλός, και η ίδια έχει πανεύκολη πρόσβαση κάθε μέρα στην παραλία.

«Το Bonaire έχει μια συγκεκριμένη μαγεία», λέει η Davis. «Όταν οι άνθρωποι φτάνουν την πρώτη φορά, βλέπουν ένα υπέροχο νησί με όμορφες θάλασσες και φιλικούς ανθρώπους. Αλλά από τη στιγμή που θα μείνουν μια εβδομάδα εδώ, αρχίζουν και νιώθουν την έλξη του νησιού».

Bonaire νησί παραλία

*Πηγή φωτογραφιών: shutterstock