Τα bistro από το Παρίσι έκαναν απόβαση στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Όταν περπατάς στην «Πόλη του Φωτός», σε κάθε γωνιά και σε κάθε γειτονιά συναντάς κι από ένα μικρό bistro το οποίο μπορεί να σερβίρει θεσπέσια γαλλικά πιάτα. Λίγο πιο πέρα μπορεί συναντήσεις ένα ιστορικό καφέ που στέκει στο ίδιο σημείο για δεκαετίες.

Σε όλα τα σοκάκια της γαλλικής πρωτεύουσας υπάρχει ένας αέρας που σου υπενθυμίζει συνεχώς γιατί θεωρείται Μέκκα της υψηλής γαστρονομίας. Λίγο από αυτόν τον αέρα έχουν καταφέρει να φέρουν και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη κάποια εστιατόρια που μπορούν επάξια να αποκαλούνται «παριζιάνικα» και τα οποία ανέδειξε πριν μερικές μέρες το FNL απονέμοντας τα βραβεία του που θα παραδοθούν σε ειδική εκδήλωση τον Μάιο στα εστιατόρια που σε κάθε κατηγορία πήραν ένα ή δύο αστέρια. (Δες εδώ κι εδώ τις άλλες κατηγορίες)

Vezené Athens

Ήταν το 2011 όταν ο αυτοδίδακτος μάγειρας Άρης Βεζενές άνοιξε το ομώνυμο εστιατόριό του στην οδό Βρασίδα.

Στο bistro Vezené, οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, η nose-to-tail φιλοσοφία, τα πιάτα με θαλασσινά που συνδυάζουν τη γη και τη θάλασσα, οι ωριμάνσεις και το μαγείρεμα στη φωτιά, συνθέτουν μια κουζίνα με πολύπλοκα γευστικά προφίλ.

Οι νόστιμες πίτες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και το insta-διάσημο επιδόρπιο Ari’s Deal Closer έγιναν συνώνυμο του εστιατορίου, παρά το γεγονός ότι το μενού αλλάζει και εξελίσσεται ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση του σεφ.

Gallina

Το Gallina, φωλιασμένο στο αστικό τοπίο της Αθήνας, είναι ένα bistro που συνδυάζει τη γαστρονομία, το κρασί και το ντιζάιν σε μια σύγχρονη αφήγηση απόλαυσης.

Ο γαστρονομικός «καμβάς» του Gallina είναι δημιουργία του βραβευμένου με αστέρι Michelin Παύλου Κυριάκη, σε συνεργασία με τον chef de cuisine Χρήστο Χίττο και την άρτι αφιχθείσα από το Kadeau Copenhagen (2 αστέρια Michelin), Cæcilia-Sophia Stamatis που εκτελεί χρέη sous chef.

Η κουζίνα εκφράζει με θαυμαστή καθαρότητα και φινέτσα σύγχρονες αλλά και κλασσικές γεύσεις, που αποδίδουν φόρο τιμής στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Δανία.

Jerar

Φαγητό με ελληνική βάση, ανεπιτήδευτα γκουρμέ, σ’ ένα bistro που βρήκε τη θέση σε έναν πεζόδρομο μερικά λεπτά περπάτημα από το μετρό της Δάφνης, ανάμεσα σε δύο ψησταριές: με το Jerár, ο σεφ Χάρης Νικολούζος, ο Γιώργος Καβακλής και ο Κώστας Καρατζόγλου θέλησε να δημιουργήσει μια διαφορετική πρόταση εξόδου για την περιοχή.

Στο χώρο που έχει διαμορφώσει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Άννας Γαβαλά, τον κεντρικό ρόλο έχει η μεγάλη ανοικτή, ντυμένη με λευκά πλακάκια κουζίνα, όπου βλέπεις τον σεφ και την ομάδα του επί το έργον. Η μινιμαλιστική διακόσμηση δρα καθησυχαστικά, το περιβάλλον έχει μια ωραία ηρεμία. Βοηθάει κι η χαλαρή μουσική, που κινείται μεταξύ soul και jazz.

Lost

Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το Lost Athens στο Παγκράτι αποτέλεσε μια φρέσκια πρόταση για φαγητό και ποτό, δίνοντας επιπλέον πόντους για τις εξόδους μας στην οδό Αρχελάου. Κι αφού φωτογραφήθηκε πολλάκις η επιγραφή – μότο «enjoy your fucking dinner», το bistro άλλαξε σελίδα και επανασυστήθηκε στο κοινό με ένα πιο ζεστό ύφος.

Το να δημιουργεί γευστικές αναμνήσεις είναι άλλωστε χαρακτηριστικό του μαγειρικού διδύμου. Όπως έχουν αποδείξει στο παρελθόν, οι chefs παρακολουθούν τις τάσεις, αλλά προτιμούν να βγάλουν τον δικό τους χαρακτήρα. Το πετυχαίνουν στη νέα εποχή του Lost Athens, καθώς εμπνέονται από τη μεσογειακή και ελληνική κουζίνα, συνθέτοντας πιάτα με οικείες γεύσεις που ταυτόχρονα σε κεντρίζουν με τη δημιουργικότητά τους.

Πιάτα, όπως η αθηναϊκή, ο λαχανοντολμάς, τα σαΐτια με χόρτα (παραδοσιακές πίτες Λακωνίας), το τηγανόψωμο με φέτα και γραβιέρα, μαύρη τρούφα και σαλάμι από τη Δράμα και τα χειροποίητα μαντί δείχνουν τη διάθεση των chefs για ένα γαστρονομικό ταξίδι, ενώ επιλογές όπως οι παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού ή σιγομαγειρεμένο αρνάκι ενισχύουν την comfort διάθεση του φαγητού.

Αν είστε παρέα, αξίζει να μοιραστείτε το χοιρινό σνίτσελ με καμένο βούτυρο. Για το τέλος, οι «Χίλιες Κρέπες» με κρέμα πορτοκαλιού, καραμέλα και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Merceri Food & Drinks

Το Merceri είναι προσανατολισμένο στη μεσογειακή κουζίνα, δίνοντας έμφαση στο ψάρι και τα θαλασσινά, ένα γαστρονομικό πεδίο το οποίο η Μελίνα Χωματά και η Μαρία Nτιούδη, γνωρίζουν καλά, έχοντας πίσω τους μια μακρά πορεία: είκοσι τριών χρόνων εμπειρίας στο fine dining η πρώτη και δεκατεσσάρων η δεύτερη.

Οι δύο σεφ συνειδητά απέφυγαν τις μεγάλες σάλες, ακολουθώντας τη γαστρονομική τάση των μικρών μπιστρό στις εκτός πιάτσας γειτονιές του Κέντρου. Έτσι, δημιούργησαν ένα bistro με χαμηλότονο χώρο που ήθελαν να είναι διακριτικός και ταυτόχρονα μοντέρνος.

Εδώ, και οι δύο σεφ πάντα παρούσες καθημερινά στην κουζίνα τους -εκτός Τρίτης, που το εστιατόριο είναι κλειστό-, δημιουργούν τα βράδια μια γαστρονομία που όπως εξηγούν οι ίδιες, δεν θέλει να ποζάρει, ούτε να εστιάζει στον πειραματισμό και την καινοτομία, αλλά στη γεύση, στον αρμονικό συνδυασμό υλικών, υφών και αρωμάτων από τη Μεσόγειο και την ελληνική γη.

Simul

Στο bistro Simul, μαγειρεύουν εποχικά, εντάσσουν στο μενού τους νέες πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς και γίνονται δημιουργικοί χωρίς να χάνουν την ουσία. Η συχνή αλλαγή του μενού αποτέλεσε εξαρχής τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Νίκο Θωμά και την Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου.

Χωρίς καμία έκπτωση στην πρώτη ύλη – από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του μέχρι και σήμερα – το εστιατόριο αλλάζει το μενού δύο φορές τον χρόνο, ενωσματώνοντας πιάτα ανάλογα με την εποχή και τη δημιουργικότητα της κουζίνας, διατηρώντας όμως μία σταθερότητα, αρκετά σημαντική για τους πιστούς επισκέπτες τους.

Ο κόκορας με ξινό τραχανά από τη Σπάρτη, Αρσενικό Νάξου και πελτέ ντομάτας είναι από τα πρώτα πιάτα που μπήκαν στο μενού του εστιατορίου, όταν αυτό άνοιξε στις 23 Δεκεμβρίου 2015, και αποτελεί πλέον ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του φαγητά.

Zurbaran

To Ζurbaran, το bar restaurant στην Πατριάρχου Ιωακείμ έκανε new entry στους χώρους των bistro και ήδη έχει γίνει στέκι.

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή του Ανδρέα Κούρκουλα και της Μαρία Κοκκίνου, το Zurbaran ξεχωρίζει για την διακοσμητική του άποψη: για την industrial αισθητική του με άρωμα παλιάς Αθήνας.

Η γαστρονομική φιλοσοφία του Zurbaran έχει ως βασικό της θεμέλιο την εκλεκτή ποιότητα υλικών, που ενώνονται και δημιουργούν ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς. Με επιρροές από διεθνείς κουζίνες και το δημιουργικό μεράκι του chef Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, o κατάλογος του Zurbaran συνδυάζει παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες γεύσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε γαστριμαργική ανάγκη.

Moldee

Στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Ιωσήφ και Προξένου Κορομηλά, σ’ ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το Moldee μάς υποδέχεται σ’ έναν μοντέρνο, περίτεχνο χώρο, ο οποίος διακρίνεται ιδιαίτερα για την exclusive διακοσμητική του υπεροχή. Το casual dining είναι κεντρικός πρωταγωνιστής, που ξεχωρίζει και στο main menu των signature cocktails του.

Η φιλοσοφία των ιδιοκτητών του, Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη, ήταν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό εστιατόριο-μπαρ, όπου όλα τα στοιχεία έχουν customized ταυτότητα, το δικό τους σχήμα και τη δική τους γραμμή. Η κουζίνα του bistro έχει μεσογειακή ταυτότητα με επιρροές από διαφορετικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ισπανία. Το χαρακτηριστικό που είναι άρτια συνδεδεμένο με τη μαγειρική τους φιλοσοφία είναι οι τολμηροί συνδυασμοί, όπως και η βαθιά γνώση τους για την πρώτη ύλη.

Clochard

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα bistro της Θεσσαλονίκης, και όχι άδικα. Αυτό που ωστόσο κατά τη γνώμη μου διακρίνει το Clochard, πέραν της κουζίνας του, είναι το γεγονός πως αποτελεί one of a king πρόταση. Εκπροσωπεί στο σύνολό του μια πρόταση που δεν θα βρεις σε κανένα άλλο εστιατόριο της συμπρωτεύουσας.

Το συναντάμε στην οδό Προξένου Κορομηλά, μια ανάσα από την κεντρικότατη πλατεία Αριστοτέλους, έχει βραβευτεί τα οχτώ τελευταία έτη με Χρυσό Σκούφο στην κατηγορία ελληνικής κουζίνας, ενώ γράφει τη δική του ιστορία από το 1978.

Η πρόσφατη ανακαίνισή του πρόσθεσε στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης έναν εντυπωσιακό χώρο που διακρίνεται από το minimal που δεν απαρνιέται κλασικά στοιχεία. Προχωρώντας στην κουζίνα, εδώ απολαμβάνουμε μια δημιουργική πρόταση μεσογειακής κουζίνας που αγαπά ιδιαιτέρως τις ελληνικές επιρροές.

Η εποχική πρώτη ύλη έχει την τιμητική της, μιας και το μενού εδώ αλλάζει δύο φορές το χρόνο. Στις γιορτές, το κοινό που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει δύο εξαιρετικά εορταστικά μενού που αποτελούν την πρόταση του Clochard για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αντίστοιχα.