Πριν από μερικές μέρες, το FNL ανακοίνωσε τα εστιατορικά του βραβεία για το 2023 και ανάμεσα σε 73 εστιατόρια, βρέθηκαν και 3 ταβέρνες ή γαστροταβέρνες, για να το πούμε πιο σωστά, που πήραν αστεράκι ως οι καλύτερες στην Αθήνα.

Η μία εξ αυτών έκανε από την πρώτη στιγμή τέτοια θραύση, που για να έβρισκες τραπέζι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έπρεπε να κλείσεις 3 εβδομάδες πριν.

Οι 3 καλύτερες ταβέρνες με φανταστικά μαγειρευτά στην Αθήνα: Για να βρεις τραπέζι, θέλει κράτηση εβδομάδες πριν

Αυτές είναι οι 3 γαστρο-ταβέρνες της Αθήνας που αποθεώνονται

Ταβέρνα «Γιουβετσάκια»

Η ταβέρνα του Χάρη Τζίτζη στην Άνω Γλυφάδα σε περιμένει να την επισκεφθείς και είμαστε σίγουροι ότι θα σου αρέσει. Η ταβέρνα χρησιμοποιεί πολύ φρέσκα υλικά της ελληνικής γαστρονομίας. Κάποια από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο μενού του είναι τα τραγανά μπρόκολα, άγρια χόρτα του βουνού, λαχανίδες ενώ προς την άνοιξη και το καλοκαίρι σερβίρονται κολοκυθάκια με τον ανθό τους, ραδικοβλάσταρα, τσακώνικες μελιτζάνες.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα «Γιουβετσάκια» σέρβιραν ψητές σαρδέλες, τόνο Αλοννήσου στη λαδόκολα, μελιτζάνες με φέτα και φρέσκια ντομάτα, κεφτεδάκια με άγριο δύοσμο και φρέσκια ντομάτα και πολλά, πολλά άλλα. Τον χειμώνα όμως η ταβέρνα προσφέρει πιάτα με απίστετη ισορροπία. Αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να δοκιμάσει «κλέφτικο» στη λαδόκολλα, πιπεριά και βιολογικό ελαιόλαδο.

Οι 3 καλύτερες ταβέρνες με φανταστικά μαγειρευτά στην Αθήνα: Για να βρεις τραπέζι, θέλει κράτηση εβδομάδες πριν

Εστιατόριο «Pharaoh»

Έχεις όρεξη για αυθεντική ελληνική κουζίνα; Το κόνσεπτ του μαγαζιού είναι το απλό, ελληνικό φαγητό, μαγειρεμένο σε ανοιχτή κουζίνα στη φωτιά των ξύλων. Η ιδέα ξεκίνησε ύστερα από πολλή σκέψη τεσσάρων φίλων που είχαν κοινό παρανομαστή το ευ ζην, την τέρψη και την ευδαιμονία των αισθήσεων.

Ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο επιχειρηματίας και έμπορος κρασιών Πέρρυ Παναγιωτακόπουλος, είναι τέσσερεις άνθρωποι με κοινό όραμα και αισθητική και αποφάσισαν να συνεταιριστούν για να ανοίξουν στην συνέχεια το μαγαζί αυτό.

Το Pharaoh δεν ανήκει ακριβώς στις ταβέρνες, ενώ κι ο όρος «γαστρο-ταβέρνες» δεν είναι απόλυτα ταιριαστός. Αν μπορούσαμε να το κατατάξουμε κάπου, είναι στις new age ταβέρνες. Εν πάση περιπτώσει, οι ταμπέλες ελάχιστη σημασία έχουν. Σημασία έχει πως αυτό το μαγαζί, από πέρσι που άνοιξε, έκανε τέτοια θραύση που για να κλείσεις τραπέζι, έπρεπε να πάρεις 2-3 βδομάδες πριν στην καλύτερη.

estiatoria athina

«Ταβέρνα του Οικονόμου»

Όταν μιλάμε για την Ταβέρνα του Οικονόμου, ένα όνομα έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, Κώστας Διαμαντής. Ο άνθρωπος που τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια ήταν η ψυχή της ταβέρνας, κρατώντας ανέπαφο τόσο τον χαρακτήρα της όσο και το φαγητό της. Ο Κώστας Διαμαντής πήρε τα ηνία της ταβέρνας πριν από εικοσιδύο χρόνια, αλλά δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα ούτε στον χώρο, ούτε και στο φαγητό.

Έγιναν μόνο τα απαραίτητα φρεσκαρίσματα. Έκανε ορισμένες προσθήκες στο μενού, οι οποίες όμως ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την παραδοσιακή δομή του. Στην ταβέρνα του Οικονόμου θα δοκιμάσετε σπιτικά φασολάκια, αγκινάρες αλά πολίτα, μελιτζάνες στο φούρνο ιμάμ, αρνάκι στο φούρνο, μοσχαράκι κοκκινιστό, στιφάδο μοσχάρι ή κουνέλι, κόκορα κρασάτο, λαχανοντολμάδες, μπριζόλα στα κάρβουνα και ζουμερό ψητό κοτόπουλο, σπεσιαλιτέ που θα συνοδεύσετε ιδανικά με καλό κρασί και ούζο. Η ταβέρνα σας περιμένει στα Πετράλωνα να ανακαλύψετε τις απίστευτες γεύσεις της.