Όταν ήμουν στη σχολή, είχαμε κάνει μια εργασία για ένα σεμινάριο μάρκετινγκ, όπου έπρεπε να φτιάξουμε τη δική μας επιχείρηση, να κάνουμε business plan και να το παρουσιάσουμε. Μαζί με τους «συνεταίρους» είχαμε αποφασίσει να φτιάξουμε μια αλυσίδα μαγειρευτών σε μπουκίτσες, ώστε να μπορεί κάποιος να συνδυάσει διαφορετικά φαγητά ανάλογα με τις ορέξεις του. Ο μουσακάς ήταν ένα από τα φαγητά που είχαμε ψηλά στο μενού. Μουσακάς-μπουκίτσα, παστίτσιο-μπουκίτσα και πάει λέγοντας.

Όταν λοιπόν συνάντησα σε μενού εστιατορίου στην Αθήνα την επιλογή «σφαίρα μουσακά», ένιωσα σαν να είχα γυρίσει τον χρόνο πίσω και να βρισκόμουν ξανά σε τούτη την ιδέα.

Μέχρι σήμερα, το πιο παράξενο και απροσδόκητο που είχα συναντήσει σε μενού, ήταν το ποπ κορν μπάμιας στη Μαντανία στη Δάφνη. Ο μουσακάς σε μορφή σφαίρας, δηλαδή μουσακοκροκέτα, δεν την κοντράρει σε επίπεδο έμπνευσης και ονόματος, αλλά είναι σίγουρα κάτι πολύ ενδιαφέρον να δοκιμάσεις.

Ένας μουσακάς-κεφτές

Πού θα το βρεις; Στο Yoda Athens, το εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα στα Θέατρο Γκλόρια-Μικρό Γκλόρια και Ακροπόλ, στην Ιπποκράτους, που ήταν παλιότερα ένας χώρος πιο «παλιακός», πιο «ελληνικός κινηματογράφος 60s-70s», αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει ανανεωθεί τρομερά, έχει αποκτήσει ένα πολύ modern classic twist, το οποίο δίνει και το στίγμα για την κουζίνα του που είναι εστιατορική.

Εκτός από τη σφαίρα μουσακά που σίγουρα σου τραβάει το βλέμμα και θες να το πάρεις για τον εαυτό σου, κι όχι για τη μέση όπως του αρμόζει, θα βρεις πολύ ωραίες pinsas, υπέροχα νιόκι πατάτας, μια χορταστική cacio e pepe, ριζότο μανιταριών και αστακού, ταλιάτα, μοσχαρίσιο καρπάτσιο και σεβίτσε γαρίδας και χοιρινό σνίτσελ από ιμπέρικο με πράσο, μπερνέζ σος και πατάτες. Καλύπτει και vegetarian ή vegan διατροφή, διαθέτοντας ένα πιάτο με κουνουπίδι glazed κι ένα άλλο με μπρόκολο, καρότο και κολοκύθι.

Στο Yoda είναι συνολικά πολύ ωραία η ατμόσφαιρα και σε επίπεδο μουσικής, οπότε γενικά το να πάτε πριν ή μετά την παράσταση, ειδικά Κυριακή απόγευμα προς βράδυ, συνίσταται. Να δεις δηλαδή το Μίξερ της Ζέτης Φίτσιου στο Μικρό Γκλόρια και μετά να πας εκεί για φαγητό, θα είναι μια ολοκληρωμένη βραδιά. Κι ας μην είναι ο μουσακάς όπως τον φαντάζεσαι!