Οι παλιοί αποκαλούσαν αυτήν την περιοχή στην Αθήνα, φημισμένη τότε για το καλό της κλίμα, Κουκουβάουνες. Εξωτικό και ασυνήθιστο όνομα. Κατά μια εκδοχή επειδή είχε πολλές κουκουβάγιες. Κατά μια άλλη, επειδή ευδοκιμούσε εκεί ένα αμπέλι με παραπλήσιο όνομα. Κάπου στα 50s έγινε η… μεταμόρφωση σε Μεταμόρφωση.

Flash forward στο σήμερα, και έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή στην Αθήνα που διατηρεί αναλλοίωτο το χαρακτήρα της. Εκεί στους πρόποδες της Πάρνηθας, συναντάμε ένα μέρος με πολύ πράσινο και ωραία αισθητική.

Ναι, η Μεταμόρφωση είναι (και) συνυφασμένη με τις πολλές βιοτεχνίες και εργοστάσια που διαθέτει στην επικράτεια της, αλλά θα ήταν μέγα λάθος να την «περιορίσουμε» σε αυτό. Έχει ωραία μαγαζιά για τη διασκέδασή μας, είναι φιλόξενη, έξω καρδιά.

Στο παρακάτω αφιέρωμα θα περιλαμβάναμε σίγουρα, βασικά θα ξεκινούσαμε, από το Γίδι. Μόνο που δυστυχώς η φημισμένη χασαποταβέρνα κάηκε ολοσχερώς πριν από λίγες εβδομάδες εξαιτίας ατυχήματος. Ευχόμαστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στα πράγματα, όπως προανήγγειλαν οι άνθρωποί της, αφήνοντας πίσω αυτήν την πολύ άσχημη περιπέτεια.

Εκεί θα μεταμορφωθείς: Η περιοχή στην Αθήνα που είναι ο ορισμός του “Keep it simple”

Μεταμόρφωση: Η περιοχή στην Αθήνα που είναι ελκυστική με έναν εντελώς δικό της τρόπο

Γκαζάδικο

Έχεις την αίσθηση πως είσαι σε νησί, είσαι σίγουρα σε ένα εξαιρετικό μεζεδοπωλείο. Λένε τα καλύτερα για τα μπιφτέκια του, είναι όντως must και μέρος ενός γενικότερα πολύ προσεγμένου συνόλου. Με νόστιμα πιάτα, άρτια εκτελεσμένα.

Σπιτικό φαγητό και οικογενειακό περιβάλλον χαρακτηρίζουν ένα μαγαζί που ταιριάζει ταμάμ με αυτήν την περιοχή της Αθήνας, υφολογικά και πρακτικά.

Ύδρας 3

Τσιπουρομανία

Από το όνομα και μόνο, καταλαβαίνεις ακριβώς τι σε περιμένει. Εδώ έρχεται για να απολαύσεις πεντανόστιμα μεζεδάκια που φτιάχτηκαν για να συνοδέψουν τέλεια την «τσιπουροκατάσταση»!

Παρεΐστικο μαγαζί, με πολλές και καλές επιλογές για φαγητό, είτε σε κρέας είτε σε ψάρι. Στα σούπερ θετικά του μαγαζιού, οι πολύ καλές τιμές του. Στης ακρίβειας τον καιρό (που ζούμε), το λες και αναζωογονητικό.

Σε αυτή την περιοχή στην Αθήνα θα βρεις ένα πιάτο-έπος που ένας δεν το καταφέρνει : 6 μεζεδοπωλεία γεμάτα παραδοσιακή κουζίνα

Τατοΐου 129

Η ταβέρνα του Κουνούπη

Το γαστρονομικό τοπόσημο σε αυτήν την περιοχή στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1953 συγκεκριμένα, όταν και λειτούργησε για πρώτη φορά.

Αυτήν την ταβέρνα την αγαπούσε πολύ ο Στέλιος Καζαντζίδης, γενικώς έχει ορκισμένους οπαδούς, που εκτιμούν την απλότητα και τη γνησιότητά της.

Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι διαχρονικό best seller, ενώ θα ‘ναι κρίμα να πας εκεί και να μην παραγγείλεις κάποιο από τα μαγειρευτά του μενού, ομοίως αυτούς τους φοβερούς και τρομερούς λαχανοντολμάδες.

Λευκωσίας 14

Περαχώρι

Αυθεντικές γεύσεις φτιαγμένες με φρέσκα και αγνά υλικά. Πεντανόστιμοι μεζέδες, άφθονη ρακή και ένα χαμόγελο να σε συντροφεύει. Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά…

Η Κρήτη ταξιδεύει στις… Κοκουβάουνες, σε ένα μαγαζί που θα φας πολύ καλό φαγητό, θα νιώσεις ευπρόσδεκτος και με το που θα φύγεις, θα θες να επιστρέψεις.

Ιωάννου Ράλλη 9

Στην Αγορά

Ψαροταβέρνα στη Μεταμόρφωση; Και γιατί όχι παρακαλώ; Αυτό το μαγαζί κάνει τη διαφορά σε αυτήν την περιοχή στην Αθήνα.

Γεύσεις που μυρίζουν θάλασσα και χωρίς να χρειάζεσαι μια περιουσία για να τις απολαύσεις. Προσιτό και οικείο. Μύδια, στρείδια, χέλι, φάβα με λακέρδα, γαριδομακαρονάδα, κριθαρότο με όστρακα, ριζότο με φρέσκια σουπιά στο μελάνι της και ολόφρεσκα ψάρια, το μενού είναι ο ορισμός του ελκυστικού για τους ψαροφαγάδες και τους καλοφαγάδες.

Φωτίου Γκινοσάτη 71

Στης Γκρίνιας

Θα αφήσουμε να μας συστηθούν, τα λένε άλλωστε πολύ ωραία, με χιούμορ: «Ύστερα από 25 χρόνιά επιτυχημένης πορείας στην εστίαση, συγκεκριμένα στον χώρο του καφέ, αποφασίσαμε να επεκταθούμε σε κάτι που αγαπάμε εξίσου πολύ. Το φαγητό! Φίλοι-πελάτες υποδέχθηκαν την κίνησή μας αυτή με πολλή γκρίνια… γκρίνια για το αν θα χάσουν το στέκι τους, γκρίνια για το αν θα αλλάξει η παρέα, γκρίνια για το πότε θα είναι έτοιμο το καινούργιο μαγαζί γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια!

Λίγοι όμως γνώριζαν για τον άσσο στο μανίκι μας, ότι εμείς διαθέτουμε την ίδια την Γκρίνια. Με ‘Γ’ κεφαλαίο, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Πράγματι, το μεζεδοπωλείο μας ονομάστηκε ‘Στης Γκρίνιας’ προς τιμήν της κας Βασιλικής Γκρίνια. Υπαρκτό πρόσωπο, όνομα και πράγμα!».

Κοντολογίς; Ένα μεζεδοπωλείο «έξω καρδιά» που μας προσκαλεί να γίνουμε μέρος της παρέας του. Και σίγουρο είναι, φεύγοντας δεν ακούγεται κιχ γκρίνιας! Έτσι είναι όταν περνάς καλά…

Εννοείται πως το πρώτο πράγμα που θα πάρεις, είναι την κοτολέτα 800 γραμμαρίων που μόνο μεγάλοι μερακλήδες την καταφέρνουν σόλο.

Σε αυτή την περιοχή στην Αθήνα θα βρεις ένα πιάτο-έπος που ένας δεν το καταφέρνει : 6 μεζεδοπωλεία γεμάτα παραδοσιακή κουζίνα
Σε αυτή την περιοχή στην Αθήνα θα βρεις ένα πιάτο-έπος που ένας δεν το καταφέρνει : 6 μεζεδοπωλεία γεμάτα παραδοσιακή κουζίνα

Μιαούλη 1