Τα περασμένα χρόνια ήταν χρόνια ισοπέδωσες για τα μπαρ στην Αθήνα. Δεν συναντούσες συχνά μια ταυτότητα, μια προσέγγιση. Αυτό άρχισε να αλλάζει κάπου το 2019 και πλέον μπορούμε να πούμε ότι η Αθήνα είναι μια από τις top-5 πόλεις στην Ευρώπη τόσο σε επίπεδο αφθονίας επιλογών όσο, κυρίως, σε επίπεδο κουλτούρας και ποιότητας, σε επίπεδο παρουσίασης νέων ιδεών και γεύσεων. Ένα βράδυ στην Αθήνα μπορεί να σε κάνει κοσμοπολίτη.

Σε αυτή την τεράστια, πλέον, γκάμα της αθηναϊκής εστίασης και των μπαρ, ήρθε να προστεθεί ένα νέο μπαρ στην Αθήνα, στο κέντρο της πόλης, στην Κλεισόβης, στη Στοά Πανταζοπούλου που λέγεται αλλιώς και Στοά Χόλιγουντ.

Ο λόγος για το Ham on Rye, ένα μαγαζί που, εξ ονόματος, κατανοεί κανείς πως θέλησε να εκφράσει το πάθος του για τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, όχι μόνο λογοτεχνικά, αλλά και ως προς τη ζωή του, την κουλτούρα του.

Ο Μπουκόφσκι έχει ταυτιστεί με το ουίσκι, έχει ταυτιστεί με την εικόνα ένος τύπου που κάθεται σε ένα μπαρ και έχει το χέρι του στο μέτωπο σαν σε απελπισία ή απόγνωση, που στην πραγματικότητα όμως είναι νοσταλγία και αναπόληση του παρελθόντος, επώδυνου ή μη. Στην περίπτωση του Μπουκόφσκι, επώδυνου. Στην περίπτωση του Ham On Rye, το παρόν και το μέλλον σου θα είναι επώδυνα ευχάριστο και απολαυστικό.

Το γράφω αυτό γιατί μιλάμε για ένα μπαρ στην Αθήνα που ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες του είναι η νοσταλγική μουσική. Οι djs που παίζουν εκεί, έχουν κατεύθυνση να αναμοχλεύουν το παλιό, το αμερικάνικο, αυτό που μπορεί να σε πάει από την ποτοαπαγόρευση στο κραχ κι από κει στο χτίσιμο του american dream.

Ο Μάρκος Πρίφτης, ο άνθρωπος πίσω από το Ham On Rye, με παρελθόν στο CV Distiller και το Grasshopers, θέλει να κάνει αυτό το μπαρ στην Αθήνα το μέρος όπου ο κόσμος θα πηγαίνει για να πιει υπέροχα κοκτέιλ, για να δοκιμάσει άρτια rye whiskeys, κυρίως αμερικάνικης καταγωγής (έχει και μερικά πολύ εκλεκτά γιαπωνέζικα), και…για να φλερτάρει, να πιάσει κουβέντα με τους γύρω του.

Αυτό δεν το βροντοφωνάζει με λόγια, αλλά το δείχνει ο χώρος του. Τα τραπέζια απουσιάζουν, υπάρχει μόνο μια μπάρα και γύρω από αυτή συμβαίνουν όλα. Υπάρχει η οπτική επαφή, τα βλέμματα όλων συναντιούνται και μετά από 2-3 ποτήρια ενός καλού ουίσκι, τα βλέμματα έχουν μια λάμψη που στέλνει vibes.

Ένα μπαρ στην Αθήνα με όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει στέκι

Ο Πρίφτης έχει επιμεληθεί μια λίστα με κοκτέιλ που είναι κλασικά, αλλά τους προσθέτει ένα δικό του twist, ενώ έχει και ωραίες συνεργασίες ως προς τα υπόλοιπα.

Η συνεργασία του με το Create του Στέφανου Δωματιώτη του δίνει τη γνώση για να φτιάχνει καφέ υψηλού επιπέδου, ενώ συνεργάζεται και με φούρνο στον Βύρωνα για να συνοδεύει τα ποτά με υπέροχο ψωμί. Στα finger food, που τα έχει αναλάβει ο Μάριος Κοροβέσης του Cookoovaya, έχει λιτά πράγματα, ήτοι κάποιες κοπές αλλαντικών και τυριά, ελιές και μια σαλάτα. Ενίοτε τα αλλαντικά μπορούν να γίνουν και σάντουιτς.

Ουίσκι έχουμε, τεκίλα και τζιν έχουμε, κοκτέιλ έχουμε, χώρο μικρό και «συγκεντρωτικό» έχουμε, φωτισμό ιδανικό που θυμίζει speakeasy μαγαζιά έχουμε, τι άλλο να θες δηλαδή για να κάνεις το Ham on Rye στέκι σου;

Α, τώρα που το ξανασκέφτομαι, άμα είναι να το τιγκάρετε και να μη βρίσκουμε να κάτσουμε, αλλάζω το αφήγημα, δεν είναι ωραία, να πάτε σε κάποιο άλλο μπαρ στην Αθήνα.

Πού: Κλεισόβης 12, Εξάρχεια, τηλ. 2103806681