Το να «στρίβεις την ουρά του λιονταριού» είναι μια παλιά φράση από τα τέλη του 1800 και σημαίνει να ενοχλήσεις τους Βρετανούς – ή να το θέσω με τους δικούς τους όρους, όπως γράφτηκε στο Dictionary of Phrase and Fable του E. Cobham Brewer, «να δεις πόσο θα αντέξουν οι Βρετανοί την πρόκληση». Το ότι υπάρχει μια τέτοια έκφραση είναι, από μόνο του, αστείο. Ίσως έχετε δει ένα βίντεο με έναν τολμηρό και ευκίνητο πίθηκο, που αιωρείται από τα δέντρα για να σπρώξει μια μεγάλη γάτα χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο, παρά τη συγκίνηση της επικίνδυνης ζωής; Αυτή η φράση αναφέρεται στο να είσαι αυτός ο πίθηκος.

Το Lion’s Tail είναι επίσης ένα κοκτέιλ, το όνομα του οποίου προέρχεται σαφώς από αυτή την έκφραση και αποτελείται από bourbon, χυμό λάιμ, λικέρ μπαχάρι και Angostura bitters. Προκύπτει από το Café Royal Cocktail Book το 1937, που γράφτηκε και συντάχθηκε από τον William J. Tarling, τότε πρόεδρο του U.K. Bartender’s Guild. Το βιβλίο του Tarling ήταν εκτεταμένο, δείχνοντας μια αδηφάγα και μη επικριτική όρεξη για νέα κοκτέιλ και νέα οινοπνευματώδη ποτά (είναι ένα από τα πρώτα αγγλόφωνα βιβλία που περιλαμβάνουν τεκίλα, για παράδειγμα).

Τα προαναφερθέντα είναι, λίγο πολύ, όλα όσα γνωρίζουμε για την προέλευση του Lion’s Tail. Είναι μια ημιτελής εικόνα και προκαλεί ερωτήματα όπως: Τι σχέση, αν μη τι άλλο, έχει η πρόκληση των Βρετανών με έναν συνδυασμό αμερικανικού αποστάγματος, ινδικού εσπεριδοειδούς, λικέρ μπαχαρικών Τζαμάικας και bitters από το Τρινιντάντ και Tομπάγκο; Και οι τέσσερις ήταν, ή είχαν υπάρξει, αποικίες του αγγλικού στέμματος, οπότε ίσως αυτό το ποτό να τους κάνει να μαζευτούν όλοι μαζί; Ή μήπως είναι απλώς μια αναφορά στην αμερικανικότητα του bourbon και στην κάπως παγωμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών στον Μεσοπόλεμο; Κανείς δεν ξέρει.

Το κοκτέιλ εμφανίζεται στο βιβλίο του Tarling, και στη συνέχεια εξαφανίζεται για 70 χρόνια, έως ότου το ανακάλυψε ο Paul Clarke το 2005 και έγινε δημοφιλές από τον Ted Haigh στην ενημέρωση του 2009 των Vintage Spirits and Forgotten Cocktails.

Το Lion’s Tail είναι το τέλειο ποτό για τα μέσα του φθινοπώρου και για τα δροσερά βράδια χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα το κρύο.

Η ακαταμάχητη φωτεινότητα του χυμού εσπεριδοειδών το κάνει αναζωογονητικό, αλλά το βάθος του μπέρμπον και το μπαχάρι με έντονη υφή ντραμ το κρατούν πικάντικο και δυνατό.

Lion’s Tail

• 2 ουγκιές. bourbon
• 0,75 oz. χυμός λάιμ
• 0,5 ουγκιά. μπαχάρι dram(μερικές φορές αποκαλείται “pimento dram”)
• 0,25 oz. απλό σιρόπι
• Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ για κοκτέιλ. Προσθέστε πάγο και ανακινήστε δυνατά για οκτώ έως 10 δευτερόλεπτα. Σουρώστε τον πάγο σε ένα ποτήρι κοκτέιλ ή κουπέ. Γαρνίρετε με φλούδα λάιμ, ή με τίποτα.

Σημειώσεις για τα συστατικά

Μπαχάρι Dram: Το μπαχάρι ντραμ, γνωστό και ως pimento dram, ήταν ένα χαμένο συστατικό στην Αμερική μέχρι το 2008, όταν η μάρκα St. Elizabeth’s άρχισε να εισάγεται από την Τζαμάικα. Τα τελευταία χρόνια θα βρείτε επίσης στην αγορά το Hamilton’s και το Bitter Truth. Τα τα 3 είναι εξαιρετικά.

Bourbon: Τις περισσότερες φορές όταν φτιάχνομε κοκτέιλ Lion’s Tail, χρησιμοποιούμε ένα καλό μπέρμπον σε ένα μπαρ. Ένα καλό Bourbon είναι το Evan Williams Black Label. Υπάρχει ακόμα το Four Roses Small Batch που προσφέρει στο ποτό τόνους από βανίλια. Τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νέο Double Char bourbon από την Bib & Tucker.

Χυμός λάιμ:

Απλό σιρόπι: Αν χρησιμοποιούσαμε το μπαχάρι σαν το μοναδικό γλυκαντικό του ροφήματος, δεν θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε τίποτα άλλο, οπότε το απλό σιρόπι είναι εδώ μόνο για να ενισχύσει τις υπόλοιπες γεύσεις και να εξομαλύνει το λάιμ. Για να το φτιάξουμε, βάζουμε ίσες ποσότητες ζάχαρης και ζεστού νερού σε ένα μπολ ή κατσαρόλα και ανακατεύουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια το βάζουμε στο στο ψυγείο. Εκεί θα διαρκέσει ένα μήνα πριν χαλάσει.

Πηγή: Robbert Report