Περιεχόμενα
- Στην 8η θέση βρίσκουμε την Σκοπελίτικη Τυρόπιτα
- Στη θέση 13 η κλασική τυρόπιτα
- Στη θέση 17 βρίσκουμε τα κεφτεδάκια που πάνε με όλα
- Τα καλαμαράκια στο 20
- Τα ελληνικά φαγητά στις υπόλοιπες θέσεις
- 27η η σφακιανόπιτα
- Στο 29 τα φουσκάκια
- Μόλις 30η σπανακόπιτα
- 44ο το Απάκι
- 49ο το κουλούρι Θεσσαλονίκης
- Όχι και 57ο το σκορδόψωμο
- 58ο το μελεκούνι
- Στο 71 η κρεατόπιτα
- Χαμηλά τα σκαλτσούνια, στη θέση 73
- Στο 75 η κολοκυθόπιτα
- 78η θέση οι ντοματοκεφτέδες
- Η πρώτη πεντάδα με τα καλύτερα σνακ στην Ευρώπη
Τα ελληνικά φαγητά για μία ακόμη φορά «πρωταγωνιστούν» στη λίστα του Taste Atlas και δεκατέσσερα ελληνικά πολύ γνωστά πιάτα αναδεικνύονται κορυφαία. Ας δούμε ποια είναι…
Στην 8η θέση βρίσκουμε την Σκοπελίτικη Τυρόπιτα
Η σκοπελίτικη τυρόπιτα είναι ένα είδος ελληνικής τυρόπιτας που παρασκευάζεται παραδοσιακά στο νησί της Σκοπέλου.
Για την παρασκευή της χρησιμοποιούμε ντόπιο κατσικίσιο γάλα, φέτα και ελαιόλαδο από την περιοχή της Σκοπέλου για τη γέμιση, ενώ η ζύμη αποτελείται συνήθως από αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και ξύδι.
Μόλις αποκτήσει μια μαλακή και ελαστική σύσταση, η ζύμη φύλλου ανοίγεται, περιχύνεται με ελαιόλαδο, ραντίζεται με θρυμματισμένη φέτα και πλάθεται σε μια σπείρα.
Η σπειροειδής ζύμη στη συνέχεια τηγανίζεται συνήθως σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή και από τις δύο πλευρές, αν και μπορεί να ψηθεί και σε φούρνο.
Στη θέση 13 η κλασική τυρόπιτα
Η Τυρόπιτα είναι ένα δημοφιλές ελληνικό σνακ που αποτελείται από φύλλα ζύμης φύλλου που είναι γεμάτα με συνδυασμό τυριού (συνήθως φέτα) ανακατεμένα με αυγά.
Το πιάτο συνήθως τυλίγεται σε τριγωνικά κομμάτια και αλείφεται με λιωμένο βούτυρο πριν από το ψήσιμο. Αυτό το νόστιμο έδεσμα το συναντάμε σχεδόν σε κάθε ελληνικό φούρνο, αν και συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευσή του, αλλά οι περισσότερες συνδέουν το πιάτο είτε με τη βυζαντινή, είτε με τη ρωμαϊκή, είτε με την τουρκική κουζίνα.
Η Τυρόπιτα καταναλώνεται κυρίως ως πρωινό στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να καταναλωθεί σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας.
Με την τεράστια δημοτικότητά της, υπάρχουν και κάποιες άλλες παραλλαγές της Τυρόπιτας, όπως η Κασερόπιτα, η οποία είναι γεμάτη με τυρί κασέρι ή η Σπανακόπιτα, που όπως αποκαλύπτει και το όνομα είναι γεμιστή με σπανάκι, μυρωδικά, τυρί φέτα και αυγό.
Στη θέση 17 βρίσκουμε τα κεφτεδάκια που πάνε με όλα
Γευστικά, αφράτα και τρυφερά, τα κεφτεδάκια φτιάχνονται από συνδυασμό κιμά χοιρινού και μοσχαρίσιου, αυγών, μπαγιάτικου ψωμιού ή τριμμένης φρυγανιάς και μυρωδικών και μπαχαρικών, όπως άνηθο, πιπέρι, μαϊντανό και ρίγανη. Το μείγμα πλάθεται σε μικρά μπαλάκια τα οποία στη συνέχεια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο.
Το στρογγυλό τους σχήμα τα κάνει ιδανικά για δημοφιλή ελληνικά πικ-νικ όπου τα κεφτεδάκια καταναλώνονται ως σνακ, αλλά τα κεφτεδάκια μπορούν να καταναλωθούν και ως ορεκτικά ή ως κυρίως πιάτο. Συνιστάται να προσθέσετε λίγο βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού στους κεφτέδες για έξτρα γεύση.
Τα καλαμαράκια στο 20
Στη θέση 20 βρίσκουμε ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα που ταυτίζεται με διακοπές, αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα, αλλά και κυριακάτικα γλέντια μεσημεριάτικα… Τα τηγανιτά Καλαμαράκια…
Αυτό το κλασικό ελληνικό πιάτο αποτελείται από ροδέλες και πλοκάμια καλαμαριού που καρυκεύονται, βυθίζονται σε αλεύρι και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν.
Το τηγανητό καλαμάρι είναι μια βασική επιλογή εστιατορίου, που συνήθως απολαμβάνετε ως ορεκτικό ή πιάτο μεζέ. Συνήθως συμπληρώνεται με φέτες λεμονιού και γαρνίρεται με φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Αν βάλετε δίπλα και ένα τζατζικάκι ή μία τυροκαυτερή, μιλάμε για γεύμα-όνειρο.
Τα ελληνικά φαγητά στις υπόλοιπες θέσεις
27η η σφακιανόπιτα
Η Σφακιανόπιτα είναι ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα που συνδυάζει στρώσεις λεπτής, άζυμης ζύμης και μαλακό λευκό τυρί ορού γάλακτος. Η πίτα φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και ένα σφηνάκι ρακί (κρητική τσικουδιά) και αντί να γεμίζεται με ντόπιο τυρί μυζήθρα, ζυμώνεται η ζύμη με το τυρί.
Στη συνέχεια, ολόκληρος ο συνδυασμός ισιώνεται σε έναν λεπτό κύκλο σχεδόν σαν κρέπα ή σαν τηγανίτα και τηγανίζεται μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Γνωστή και ως σφακιανή πίτα ή μυζηθρόπιτα, αυτή η σπεσιαλιτέ πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από Κρητικούς βοσκούς από τα Σφακιά, εξ ου και η ονομασία σφακιανόπιτα.
Η πίτα συνήθως απολαμβάνεται ζεστή ως γλυκό πρωινό και παραδοσιακά σερβίρεται περιχυμένη με θυμαρίσιο μέλι, δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό γλυκών και αλμυρών γεύσεων. Άλλες τυπικές επικαλύψεις που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό της πίτας περιλαμβάνουν σουσάμι, κανέλα και φέτες αμυγδάλου.
Μπορεί να μεταμορφωθεί και σε αλμυρή πίτα, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις. Σφακιανόπιτα θα βρείτε σχεδόν σε κάθε παραδοσιακή ταβέρνα, και συνήθως συνοδεύεται από κρύα τσικουδιά στο πλάι.
Στο 29 τα φουσκάκια
Τα φουσκάκια είναι παραδοσιακοί ελληνικοί λουκουμάδες ή λουκουμάδες που παρασκευάζονται στα νησιά της Σκοπέλου και της Αλόννησου, στο βορειοδυτικό Αιγαίο. Το όνομα αυτής της σπεσιαλιτέ προέρχεται από την ελληνική λέξη «φούσκα» και αναφέρεται στο τυπικά μικρό σφαιρικό σχήμα των αφράτων τηγανητών κομματιών ζύμης που μοιάζουν με φυσαλίδες.
Αυτά τα ντόνατς συνήθως παρασκευάζονται με ένα απλό κουρκούτι που αποτελείται από αλεύρι, νερό και μαγιά και μόλις τηγανιστούν σε λάδι, τρώγονται συνήθως όσο είναι ακόμα ζεστά. Τα φουσκάκια συνήθως τα απολαμβάνουμε περιχυμένα με μέλι από πάνω και πασπαλισμένα με κανέλα ή ξηρούς καρπούς, αν και μπορούν να συνοδεύονται και με μεζούρες παγωτό στο πλάι.
Μόλις 30η σπανακόπιτα
Η σπανακόπιτα είναι μια ελληνική πίτα που αποτελείται από ένα βουτυρωμένο φύλλο με γέμιση από μαγειρεμένο σπανάκι, χυμό λεμονιού, τυρί φέτα και μερικές φορές άνηθο και πράσο.
Μπορεί να σερβιριστεί είτε ως μικρό σνακ, είτε ως ορεκτικό, είτε ως ελαφρύ κυρίως πιάτο. Λόγω της αγροτικής παράδοσης των φαγητών στο χέρι, οι πίτες επινοήθηκαν αρχικά για τους εργάτες του χωραφιού που τις κουβαλούσαν στις τσέπες τους και τις κατανάλωναν ενώ εργάζονταν.
Αν και η σπανακόπιτα έχει ταπεινό ξεκίνημα, έχει ανέβει σε μεγαλύτερα γαστρονομικά ύψη, έτσι σήμερα μπορεί να τη βρει κανείς στα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια, ταβέρνες και πολυτελή εστιατόρια.
Είναι πιθανό ότι το πιάτο δημιουργήθηκε πριν από 400 χρόνια, κατά την Τουρκοκρατία στην Ελλάδα, καθώς ένα τουρκικό πιάτο που ονομάζεται Ισπανάκι είναι σχεδόν πανομοιότυπο στην παρουσίασή του.
Ο παραδοσιακός τρόπος για να σερβίρετε την πίτα είναι να την κόψετε σε μικρά τρίγωνα και να την καταναλώσετε ελαφρώς ζεστή, συνοδευόμενη από σάλτσα τζατζίκι -ένα γευστικό ντιπ που αποτελείται από γιαούρτι, σκόρδο και αγγούρια.
44ο το Απάκι
Το απάκι είναι μια κρητική λιχουδιά που συνήθως παρασκευάζεται με παστό χοιρινό φιλέτο που καπνίζεται με συνδυασμό ξύλου και διαφόρων βοτάνων όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι ή φασκόμηλο.
Πιστεύεται ότι αυτός ο τρόπος παρασκευής προέρχεται από τους βυζαντινούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν για να συντηρούν το κρέας για μεγαλύτερες περιόδους.
Αν και συνήθως το απολαμβάνουμε ως πιάτο μεζέ όταν το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, το απάκι ενσωματώνεται εύκολα σε ομελέτες ή σαλάτες και μπορεί επίσης να μαγειρευτεί σύντομα και να συνδυαστεί με ζυμαρικά ή ρύζι.
49ο το κουλούρι Θεσσαλονίκης
Το Κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό του δρόμου και η ελληνική εκδοχή του simit -ένα παρόμοιο κυκλικό ψωμί που βρίσκεται στην Τουρκία. Στην πιο απλή του μορφή, το κουλούρι φτιάχνεται με ζύμη από αλεύρι σίτου που πλάθεται σε δακτύλιο πριν καλυφθεί με σουσάμι και ψηθεί.
Αυτή η ελληνική εκδοχή πιστεύεται ότι ταξίδεψε με Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, εξ ου και το όνομα. Η προέλευση εξακολουθεί να αμφισβητείται μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι Έλληνες έχουν εφαρμόσει αυτό το τραγανό και χορταστικό σνακ στην εθνική τους κουζίνα.
Σε αντίθεση με την τουρκική εκδοχή, το κουλούρι δεν είναι πλεγμένο και μόνο μερικές φορές βυθίζεται σε μελάσα. Στην Ελλάδα, οι σύγχρονες ποικιλίες συχνά γεμίζουν με αλείμματα σοκολάτας, ταχίνι ή τυρί, ενώ μερικές εμφανίζονται ακόμη και χωρίς σουσάμι.
Αυτό το σνακ απολαμβάνετε συχνά για πρωινό και μπορείτε να το αγοράσετε από πλανόδιους πωλητές ή σε πολλά αρτοποιεία σε όλη τη χώρα.
Όχι και 57ο το σκορδόψωμο
Το Σκορδόψωμο είναι είδος ψωμιού που περιέχει σκόρδο. Φτιάχνεται με συνδυασμό από ψωμί σε φέτες, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και βασιλικό. Όλα εκτός από το ψωμί αναμειγνύονται ή πολτοποιούνται μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια το μείγμα απλώνεται στις φέτες ψωμιού.
Ψήνονται για λίγο στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει το ψωμί. Αυτό το ανακουφιστικό πιάτο τρώγεται συνήθως ως σνακ, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και ως ορεκτικό σε πολλές ελληνικές ταβέρνες.
58ο το μελεκούνι
Αυτή η παραδοσιακή ροδίτικη απόλαυση αποτελείται από σουσάμι και αρωματικό θυμαρίσιο μέλι, αν και τα επιπλέον συστατικά περιλαμβάνουν συχνά αμύγδαλα, φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού και διάφορα μπαχαρικά.
Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, το μελεκούνι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά ελληνικά σνακ, αλλά ξεχωρίζει και για την υπέροχη γεύση του.
Στο νησί της Ρόδου είναι έθιμο να προσφέρεται αυτό το νόστιμο τραγανό κέρασμα σε βαφτίσεις ή γάμους.
Στο 71 η κρεατόπιτα
Αυτή η παραδοσιακή ελληνική κρεατόπιτα συνδυάζει φύλλο με μια γευστική γέμιση κιμά. Δεδομένου ότι τρώγεται σε όλη τη χώρα, η κρεατόπιτα εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές που συχνά ποικίλλουν σε σχήμα και προσαρμόζουν τη γέμιση με ρύζι, πράσο, τυρί, σάλτσα μπεσαμέλ και διάφορα βότανα και καρυκεύματα.
Ανεξάρτητα από τις άφθονες ποικιλίες, μπορείτε να τα απολαύσετε όλα ως χορταστικό κυρίως πιάτο, σνακ ή ακόμα και ως βολική επιλογή street food.
Χαμηλά τα σκαλτσούνια, στη θέση 73
Με καταγωγή από την Κρήτη, τα καλιτσούνια ή σκαλτσούνια είναι ένα παραδοσιακό, μικρού μεγέθους σνακ που έρχεται σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μπορεί να είναι και αλμυρό και γλυκό.
Στην πιο παραδοσιακή του μορφή, συνδυάζει ζύμη και μια γέμιση που αποτελείται από φρέσκο τυρί από αγελαδινό γάλα που ονομάζεται μυζήθρα.
Οι γλυκές ποικιλίες εμπλουτίζουν το τυρί με κανέλα και ξύσμα λεμονιού, ενώ οι αλμυρές εκδοχές χρησιμοποιούν περιστασιακά σπανάκι. Αν και παραδοσιακά συνδέεται με το Πάσχα, στις μέρες μας το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.
Στο 75 η κολοκυθόπιτα
Η παραδοσιακή εκδοχή αυτής της αλμυρής ελληνικής πίτας χρησιμοποιεί μια γευστική γέμιση κολοκυθιού και φέτας που τοποθετείται ανάμεσα σε δύο στρώσεις φύλλων.
Παρόμοιες εκδοχές κολοκυθόπιτας μπορούν να στρωθούν ή να παρασκευαστούν χωρίς την κρούστα, ενώ η γέμιση μπορεί να προσαρμοστεί με επιπλέον υλικά και τα κολοκυθάκια να αντικατασταθούν με χειμωνιάτικο κολοκυθάκι.
Η πίτα έρχεται σε πολλά σχήματα και μεγέθη και μπορείτε να την απολαύσετε ως σνακ, ορεκτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο. Οι ποικιλίες που παρασκευάζονται με χειμωνιάτικο κολοκυθάκι μετατρέπονται κατά καιρούς σε επιδόρπια, στα οποία η φέτα μένει έξω και η πίτα περιχύνεται με σιρόπι ζάχαρης.
78η θέση οι ντοματοκεφτέδες
Αυτοί οι γευστικοί κεφτέδες ντομάτας, χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό ντομάτες κομμένες σε κύβους, ενώ άλλες προσθήκες περιλαμβάνουν συνήθως κρεμμύδια, φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά και περιστασιακά τυρί φέτα και τριμμένα κολοκυθάκια.
Το πιάτο συνδέεται συνήθως με τη Σαντορίνη, ένα νησί γνωστό για την πολύτιμη τοπική ποικιλία ντομάτας Τοματάκι Σαντορίνης.
Απολαμβάνονται ως ελαφρύ κυρίως πιάτο, σνακ ή μεζέδες και συνδυάζονται καλύτερα με κρεμώδη φάβα ή ντιπ τζατζίκι.
Η πρώτη πεντάδα με τα καλύτερα σνακ στην Ευρώπη
- Kepta duona, Λιθουανία
- Qutab, Αζερμπαϊτζάν
- Khachapuri, Γεωργία
- Panzerotti, Απουλία, Ιταλία
- Bulviniai blynai, Λιθουανία