Όταν ήμασταν παιδιά ο ενθουσιασμός για ένα ποτήρι αναψυκτικού ή για μία κουταλιά πραλίνας φουντουκιού ήταν μεγάλος! Ήταν όλα αυτά οι μικρές χαρές της παιδικής μας ηλικίας.

Στην πορεία της ζωής αυτές οι γεύσεις αποτελούν μία σύνδεση με την παιδική μας ηλικία και προκαλούν πάντα ενθουσιασμό, αν και η κυτταρίτιδα ή διάφορες ενοχλήσεις πλέον μας αναγκάζουν να περιορίσουμε τα αναψυκτικά ή τα πολλά γλυκά.

Παρόλα αυτά, όποτε αναζητούμε την απόλαυση ενός κουτιού αναψυκτικού ή μιας κουταλιάς πραλίνας, πάντα μετά σχολιάζουμε ότι η γεύση έχει αλλοιωθεί, δεν έχει εκείνη την πλούσια γεύση των παιδικών μας χρόνων και αναρωτιόμαστε αν άλλαξε κάτι στους γευστικούς μας κάλυκες ή κάτι στα ίδια τα προϊόντα. Και όμως… Η γεύση έχει αλλάξει.

Όλα αυτά που κάποτε αγαπήσαμε, όλοι αυτοί οι ενοχικοί πειρασμοί των παιδικών μας χρόνων, που οι μητέρες μας έκρυβαν για να μην κάνουμε υπερκατανάλωση, έχουν αλλάξει γεύση.

Οι άνθρωποι δεν φαντάζονται αυτές τις αλλαγές -οι κατασκευαστές τροποποιούν αθόρυβα τις συνταγές τους για να εξοικονομήσουν χρήματα και να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Το φαινόμενο, το οποίο έχει ονομαστεί «skimpflation» και «flavorflation», είναι ένας τρόπος για να καλυφθεί ο αντίκτυπος του πληθωρισμού και να αποφευχθεί η μετακύλιση υψηλότερου κόστους στον καταναλωτή.

Αλλά αντικαθιστώντας τα ακριβά συστατικά με φθηνότερα, οι εταιρείες κάνουν επίσης τα τρόφιμα λιγότερο νόστιμα, λιγότερο υγιεινά και λιγότερο ικανοποιητικά.

Όταν το κόστος κατασκευής αυξάνεται, οι εταιρείες τσιγκουνεύονται τα συστατικά

Ως επί το πλείστον, οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να ανακοινώνουν πότε αλλάζουν τις συνταγές τους, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε μεταμορφώνονται τα σνακ που απολαμβάνετε.

Ευτυχώς, δημοσιογράφοι και παρατηρητικοί καταναλωτές έχουν αποκαλύψει αρκετά κομμάτια του παζλ για να πάρουν μια ιδέα για το τι συμβαίνει.

Σε ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα, μεγάλος όμιλος επεξεργασίας τροφίμων μείωσε την περιεκτικότητα σε φυτικά έλαια στη μαργαρίνη στο 39% από 64%, αντικαθιστώντας τα υπόλοιπα με νερό.

Η εταιρεία δεν ενημέρωσε για αυτή την αλλαγή στη συνταγή, αλλά οι καταναλωτές εξαγριώθηκαν όταν παρατήρησαν την αλλαγή στη γεύση. Αφού έλαβε σχεδόν 1.000 κριτικές ενός αστεριού στον ιστότοπό της, η εταιρεία υποσχέθηκε να επαναφέρει την παλιά φόρμουλα.

Αλλά αυτού του είδους το μαζικό κίνημα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Οι εταιρείες για χρόνια τσιγκουνεύονταν τα συστατικά και το να αφήνουν μια κακή κριτική είναι απίθανο να ανατρέψει την παλίρροια.

Αναφορές λένε ότι οι κατασκευαστές σοκολάτας αντικαθιστούν το βούτυρο κακάο με φοινικέλαιο ή ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα οι λάτρεις της σοκολάτας να διαμαρτύρονται για την υφή.

Αυτές οι ξαφνικές αντικαταστάσεις φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι διακοπές που προκλήθηκαν από την πανδημία προκάλεσαν αύξηση του κόστους των συστατικών.

Οι δημοσιογράφοι του The Guardian συνέταξαν πρόσφατα μια λίστα με εταιρείες που μειώνουν τις ποσότητες των βασικών συστατικών στα προϊόντα τους -αβοκάντο σε γκουακαμόλε, αυγό σε μαγιονέζα και ελαιόλαδο σε διάφορα αλείμματα.

Δεν εξαιρούνται ούτε τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Ο Edgar Dworsky, δικηγόρος και συνήγορος των καταναλωτών, έχει συγκεντρώσει παραδείγματα αλλαγμένων συνταγών όπως ένα σιρόπι για τον βήχα που περιείχε τη μισή ποσότητα από το δραστικό συστατικό του από ό,τι πριν από έξι χρόνια.

Εν τω μεταξύ, μια μάρκα στοματικού διαλύματος είχε το μισό φθοριούχο νάτριο στα μπουκάλια της το 2022 από ό,τι το προηγούμενο έτος. Για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα αυτών των προϊόντων, θα πρέπει να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα και να διπλασιάσετε τη δόση σας.

Τα περίπλοκα μαθηματικά του «τσιγκουνοπληθωρισμού»

Αν και είναι δελεαστικό να κατηγορούμε την εταιρική απληστία για τη μείωση των υλικών και τη χειροτέρευση των προϊόντων, το φταίξιμο για τον υποπληθωρισμό δεν στηρίζεται αποκλειστικά στους ώμους των παρασκευαστών τροφίμων –παράγοντες όπως ο πληθωρισμός μπορούν να παίξουν ρόλο.

Εξάλλου, αλλάζοντας τις συνταγές τους, οι εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν τους πελάτες τους από ανταγωνιστές.

Έτσι, όταν το κόστος των συστατικών αυξάνεται, η απόφαση να προσαρμοστούν τα υλικά ενός σνακ, σχετιζεται τελικά με έναν απλό υπολογισμό: είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν οι καταναλωτές: υψηλότερες τιμές ή διαφορετική γεύση;

Ο Dennis Neveling, αναλυτής της Lazard Asset Management, εξήγησε σε μια ανάρτηση ότι όταν το κόστος αγαθών, όπως η ζάχαρη, το κακάο και άλλα συστατικά, αυξάνεται, οι εταιρείες δεν μπορούν απλώς να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν το κόστος.

Όταν η τιμή ενός προϊόντος αυξάνεται ξαφνικά, οι καταναλωτές τείνουν να επιλέγουν μια φθηνότερη έκδοση του προϊόντος ή να πάνε σε άλλο κατάστημα για να προσπαθήσουν να βρουν μια καλύτερη προσφορά.

Πολλά παντοπωλεία και έμποροι λιανικής που ανησυχούν για τη μετακίνηση πελατών σε αλυσίδες εκπτώσεων, θα ασκήσουν πίεση στους κατασκευαστές να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλές απειλώντας να διαγράψουν τα προϊόντα τους και να μην τα εμφανίσουν στα ράφια.

Αυτή η διττή πίεση, είπε ο Neveling, σήμαινε ότι οι εταιρείες μεταβίβασαν μόνο το 10% έως 15% του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών.

Είπε ότι το ποσοστό ήταν σε υψηλό πολλών δεκαετιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες συνήθως απορροφούν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό.

Είναι πολύ πιο εύκολο για έναν καταναλωτή να καταγράψει μια ξαφνική αύξηση κατά 1 ευρώ στην τιμή μιας πίντας παγωτού, παρά να διακρίνει μια μείωση 10% στην ποσότητα του λίπους γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Δεδομένου ότι δεν μπορούν να αυξήσουν πολύ τις τιμές, οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να παραμείνουν κερδοφόροι. Αυτό συνήθως σημαίνει μείωση του κόστους, που περιλαμβάνει την τροποποίηση των προϊόντων τους ώστε να χρησιμοποιούν φθηνότερα συστατικά.

Μια έρευνα του 2022 από την TraceGains, μια εταιρεία που βοηθά τους κατασκευαστές να προμηθεύονται συστατικά, διαπίστωσε ότι σε περισσότερες από 300 μάρκες τροφίμων και ποτών, το 37% είχε αλλάξει τις συνταγές για περισσότερα από 20 προϊόντα από το 2020, ενώ ένα άλλο 25% είχε αλλάξει μεταξύ έξι και 20 συνταγών.

Το 90% των ερωτηθέντων κατηγόρησε τον πληθωρισμό για αυτές τις αλλαγές.

πληθωρισμός σνακ

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Εκτός από την υποβάθμιση της γεύσης, οι τροποποιήσεις συνταγών που γίνονται από μεγάλες εταιρείες, είναι συχνά αρνητικές για την υγεία μας.

Μια κοινή αλλαγή είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο με τεχνητά γλυκαντικά.

Δεδομένου ότι αυτά είναι σημαντικά πιο γλυκά από τη ζάχαρη, οι εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν πολύ λιγότερα για να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας. Επιτρέπουν επίσης στις εταιρείες να εμπορεύονται τα προϊόντα τους ως «πιο υγιεινά» αφού έχουν λιγότερες θερμίδες.

Ωστόσο, η έρευνα έχει βρει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις για εμάς από τη ζάχαρη.

Η επιπλέον γλυκύτητα τα κάνει πιο εθιστικά, κάτι που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο και να παχύνουν.

Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε την ασπαρτάμη, ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως το παγωτό, τα δημητριακά πρωινού και η cola, ως πιθανό καρκινογόνο, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

Σε άλλη επιστημονική ανασκόπηση, ο ΠΟΥ συνέδεσε τα τεχνητά γλυκαντικά με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενήλικες.

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ένα άλλο υποκατάστατο ζάχαρης, είναι φθηνότερο από τη ζάχαρη, αλλά μελέτες το έχουν συνδέσει με μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Αυτά όλα σε συνδυασμό με τα διάφορα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βλαπτικό.

Ένα από τα συντηρητικά είναι το βενζοϊκό νάτριο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε βενζόλιο, ένα γνωστό καρκινογόνο. αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί σε μεγαλύτερες περιόδους αποθήκευσης, με κύριο σκοπό τη χρήση του ως συντηρητικού.

Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η αντικατάσταση του λαδιού με νερό, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία, ειδικά αν παρακολουθείτε προσεκτικά τη διατροφή σας και δεν γνωρίζετε ότι τα αγαπημένα σας προϊόντα έχουν αλλάξει με τα χρόνια.

πληθωρισμός σνακ

Κρυφός πληθωρισμός

Υπάρχει όμως και μία πολύ ύπουλη πτυχή του πληθωρισμού. Όσο ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, γίνονται πιο «ευαίσθητοι» στην τιμή.

Η αγορά ενός προϊόντος με προσιτή τιμή, γίνεται πιο σημαντική από το να αγοράζεις κάτι που είναι υψηλής ποιότητας.

Οι εταιρείες ανταποκρίνονται σε αυτό αλλάζοντας τις συνταγές τους για να αποφύγουν να χρεώσουν περισσότερα.

Αλλά αυτές οι αλλαγές δεν μετρώνται σε δείκτες πληθωρισμού. Ενώ τα μέτρα πληθωρισμού όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μπορούν να κάνουν προσαρμογές για άμεσα μετρήσιμες αλλαγές -μια μπάρα καραμέλας από 2 ουγγιές σε 1,8 ουγγιές, για παράδειγμα- οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να μετρήσουν τις αλλαγές στην ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων.

Αυτό σημαίνει ότι τα σημεία δεδομένων ΔΤΚ δεν λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στη συνταγή ή τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν, ωστόσο αυτές οι αλλαγές αντιπροσωπεύουν μείωση της ποιότητας ζωής.

Αυτό γίνεται πρόβλημα για την Federal Reserve, η οποία χρησιμοποιεί CPI και άλλα δεδομένα για να καθορίσει τα επιτόκια και να διαχειριστεί την προσφορά χρήματος προκειμένου να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που οι καταναλωτές έχουν μια τόσο διαφορετική άποψη για την οικονομία από εκείνη που έχουν οι οικονομολόγοι.

Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η αίσθηση ότι πληρώνεις περισσότερα για χειρότερα προϊόντα.

Αλλά όταν τα μέτρα επιρροής που φαινομενικά έχουν σκοπό να μετρήσουν το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών, δεν καταγράφουν πώς αλλάζουν τα αγαπημένα μας φαγητά, καταλήγουμε να αγοράζουμε αγαθά που δεν είναι μόνο πιο ακριβά αλλά και λιγότερο ευχάριστα στη γεύση.

Με πληροφορίες από Businessinsider