Δεν ξέρουμε αν το έχετε σκεφτεί, αλλά ο γύρος στο τυλιχτό σουβλάκι είναι για την Ελλάδα ότι για το Μεξικό το mexican wrap, που εκεί θα το λένε σκέτο wrap ή μπουρίτο και θα λένε το σουβλάκι «ελληνικό wrap». Επομένως, βλέποντας τον γύρο να αναδεικνύεται ως το καλύτερο σάντουιτς ή wrap στον κόσμο, κάπως μας παραξενεύει, αλλά αν σκεφτούμε ότι wrap σημαίνει τυλιχτό, τότε είναι λογικό να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα του Taste Atlas.

Όχι απλά να συμπεριλαμβάνεται, αλλά να είναι και στην πρώτη θέση από τις επιλογές απ’ όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα.

Ο γύρος μάλιστα για το Taste Atlas παίρνει την επιβεβαίωση του ως καθαρά ελληνικό προϊόν, αφού πάντοτε υπήρχε αυτή η διεκδίκηση από την πλευρά της Τουρκίας, όμως μετά κι από αυτή τη δημοσίευση, που θα έπρεπε να λειτουργεί ως δικαστήριο πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορούμε να το περηφανευτούμε ότι ο γύρος είναι δικός μας, είτε χοιρινός είτε κοτόπουλο.

Δε θα αρέσει στους Τούρκους: Ο «ελληνικός γύρος» αναδείχθηκε κορυφαίος σε λίστα με τα καλύτερα σάντουιτς/τυλιχτά

Ποια σάντουιτς ξεπέρασε ο γύρος

«Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, που αποτελείται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες), μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη gheereezo, που σημαίνει γυρίζω, που αναφέρεται στην κάθετη σούβλα που περιστρέφεται συνεχώς στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά».

Δε θα αρέσει στους Τούρκους: Ο «ελληνικός γύρος» αναδείχθηκε κορυφαίος σε λίστα με τα καλύτερα σάντουιτς/τυλιχτά

Στην 10άδα των κορυφαίων σάντουιτς, το Taste Atlas έχει βάλει κατά σειρά από τη 2η θέση, το λιβανέζικο shawarma, το βιετναμέζικο banh mi thit, το μεξικάνικο mulita, το σάντουιτς Reuben εξ Αμερικής, το κουβανέζικο σάντουιτς εξ Αμερικής, το grilled cheese εξ Αμερικής, το Philly Cheesesteak εκ Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, το περουβιανό butifarra και το mission burrito από το Σαν Φρανσίσκο.