Στην Ελλάδα ξέρουμε το pancake με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, τον κλασικό, τον αμερικάνικο. Στη Γαλλία έχουν την κρέπα. Στην Ολλανδία το Dutch Baby. Αυτό όμως που κάνουν στη Σουηδία, είναι το κάτι άλλο. Κυρίως στο μάτι και μετά στο στομάχι.

Το λένε «Äggakaga», δηλαδή Eggcake και το φτιάχνουν κυρίως στα νότια της Σουηδίας. Είναι ένα πιάτο που λειτουργεί είτε ως μεσημεριανό είτε ως βραδινό, όπως το εννοούν οι Σκανδιναβοί που δεν τρώνε μετά τις 7-8 το βράδυ, άρα προλαβαίνει το στομάχι να το χωνέψει και να λειτουργήσουν οι σόδες που θα πιεις υποχρεωτικά με τόσο λίπος και θερμίδες.

Το Äggakaga είναι ένα πολύ χοντρό και αφράτο pancake, το οποίο σερβίρεται πάντοτε με κομμάτια χοιρινού και lingonberries, που είναι cranberries του βουνού. Τα τελευταία μπορούν να είναι σε στέρεα μορφή με κάποιο σιρόπι αγαύης ή μπορεί να είναι σε μορφή μαρμελάδας.

Οι απαρχές του συγκεκριμένου pancake εντοπίζονται δεκαετίες πριν, όταν το έφτιαχναν στους αγρότες το πρωί για να το πάρουν μαζί τους στα χωράφια και να το πάρουν για μεσημεριανό. Κάποιοι πιο μερακλήδες, αντί για σιρόπι ρίχνουν λίπος από το χοιρινό που έχει μαγειρευτεί σε τηγάνι και συνήθως είναι μπέικον από λεπτοκομμένα νεφρά χοίρου.

Η διαδικασία για να φτιαχτεί το pancake αυτό, θυμίζει αρκετά ομελέτα φούρνου, ενώ γευστικά είναι έντονα βουτυρώδες και φυσικά το μπέικον καλύπτει τα πάντα.

σουηδικό pancake aggakaga

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ PANCAKE

50 γρ. βούτυρο με 80% λιπαρά/150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις/50 γρ. ζάχαρη/2 γρ. αλάτι/300 γρ. αυγά/500 γρ. γάλα άπαχο/100 γρ. cranberries του βουνού (ή οποιοδήποτε μούρο σε κανονική μορφή ή σε μαρμελάδα)/ 250 γρ. μπέικον

ΒΗΜΑΤΑ

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Μαγείρεψε το χοιρινό στον φούρνο σε ένα σκεύος με λαδόκολλα
  • Ταυτόχρονα, λιώσε σε ένα σκεύος τα 3/4 από το βούτυρο
  • Ανακάτεψε όλα τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη
  • Πρόσθεσε σιγά σιγά τα αυγά, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ανακάτευε για να μη σβωλιάσει
  • Βάλε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί, ρίξε το υπόλοιπο στέρεο βούτυρο και μετά το μείγμα
  • Μετά, βάλε το τηγάνι στον φούρνο
  • Μετά από 25-30 λεπτά, τσέκαρε το κέικ αν έχει ομογενοποιηθεί και στερεοποιηθεί σωστά, να μην είναι δηλαδή σαν ζελέ. Ανάλογα τη δύναμη του φούρνου, μπορείς να το κάνεις 5 λεπτά νωρίτερα ή 5 λεπτά αργότερα.
  • Αφού σβήσεις τον φούρνο, μπορείς να το αφήσεις για 5 λεπτά ακόμα, να πάρει χρώμα.
  • Το αφαιρείς, το τοποθετείς σε ένα πιάτο και το αφήνεις να κρυώσει.
  • Σερβίρεις με το μπέικον και τα berries

* Πηγή συνταγής: foodbydrygast.com