Κάποιοι είναι πιο παραδοσιακοί, κάποιοι αναζητούν το καινούργιο, την εξέλιξη. Στην Αθήνα το σουβλάκι έπρεπε να εξελιχθεί και έτσι έχουμε δει πια σκεπαστές, πιτσόγυρο, φεγγαρόπιτες και το θρακόψωμο. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κάποια τρελή διαφορά σε όλα εκτός του τελευταίου. Πίτα χρησιμοποιούν, ίδια υλικά για γέμιση, απλά αλλάζει η παρουσίαση.

Στο τελευταίο όμως έχουμε διαφορά. Έχουμε άλλη ζύμη, κρατσανιστή, είναι πρακτικά σάντουιτς, αλλά με το ψωμί να έχει ψηθεί στη θράκα, να έχει αποκτήσει μια ωραία κρούστα και μυρωδιά και να αδειάζει η ψίχα μέσα του για να γίνει σαν πορτοφόλι. Μόνο που αντί για λεφτά, βρίσκεις μέσα γύρο, καλαμάκι, μπιφτέκι, κεμπάπ, πατάτες, τζατζίκι και οτιδήποτε άλλο ωραίο διαθέτει ένα σουβλατζίδικο.

Αν θες να απολαύσεις σήμερα έναν τέτοιο ογκόλιθο, δε χρειάζεται να ψαχτείς πολύ. Όπου και να μένεις στην Αθήνα, θα την βρεις την άκρη, μιας και μια από τις προτάσεις μας, έχει 8 καταστήματα.

Αυτά είναι τα μέρη για θρακόψωμο

Just Pita

Εδώ θα βρεις μπριζολοκάλαμο, κοτομπέικον, λουκάνικο χωριάτικο και κοντοσούβλι σε θρακόψωμο, πέρα από τις κλασικές επιλογές.

Αθηνάς 18, Αθήνα, 21 0321 1101 & Αχιλλέως 71, Π. Φάληρο, 2109810066

Ο γύρος της πλατείας

Πέρα από τις κλασικές επιλογές, εδώ ξεχωρίζει το θρακόψωμο με πανσέτα και με το χωριάτικο λουκάνικο.

Πλατεία Αττικής 2, Σταθμός Λαρίσης, 2108254510 (μην το μπερδέψεις με το συνονόματο κατάστημα στην Αγία Παρασκευή)

Πιάτσα Καλαμάκι

Εδώ μιλάμε για απογείωση. Είναι το πρώτο θρακόψωμο που έφαγα στη ζωή μου, στο κατάστημα της Ηλιούπολης και από τότε όχι μόνο δεν το αφαίρεσε από το μενού, αλλά το εξέλιξε. Έτσι, μπορείς να φας θρακόψωμο με χοιρινή πανσέτα με Jack Daniel’s Sauce, αν και εγώ παραμένω του παραδοσιακού και δεν γίνεται να έχεις το ψωμί αυτού του μεγέθους και να μη φτιάξεις ένα στρώμα από τζατζίκι στη βάση για να ξαπλώσει το κρεατικό.

Δες όλα τα καταστήματα και διευθύνσεις εδώ.

Pita Bar

Θα βρεις 12 διαφορετικούς συνδυασμούς στο μενού του, με το πολίτικο σουτζούκι και το κοτομπέικον να κάνουν τη διαφορά.

θρακόψωμο

* Υπάρχει και το Traditional Foodies στους Αμπελόκηπους που όμως έχω καιρό να φάω και δεν γνωρίζω αν λειτουργεί ακόμα. Τηλεφώνησα 2-3 φορές, έκλεισε κατευθείαν το τηλέφωνο. Αν έχει κάποιος ιδέα, ας μας στείλει.

4 μέρη για να φας θρακόψωμο και να καταλάβεις τι θα πει έρωτας με την πρώτη ματιά