«Έχουμε ορεκτικά και κρεατικά, δεν έχουμε ψάρια. Η φιλοσοφία μας είναι να μπορεί να φάει κάποιος εδώ ακόμα και ορεκτικά που έχουν μπει στην ψησταριά, που δεν θα τα φάει αλλού». Με αυτά τα λόγια που μίλησε για την Ταβέρνα Ο Νότος ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες, ο Νίκος Πορτοκάλης, που, μαζί με τον αδερφό του τον Χαράλαμπο, κάνουν την πρώτη τους προσπάθεια στην εστίαση. Και την κάνουν με ένα μαγαζί που ήταν όνειρο για αυτούς.

Όταν ήταν μικροί, τους πήγαινε ο μπαμπάς τους σε αυτό το σημείο, όπου ήταν ένα άλλο μεζεδοπωλείο, για να φάνε. Και αποτελούσε για αυτούς έναν ναό. Όταν αποφάσισαν ότι θέλουν να ανοίξουν κάτι μαζί, με τον Χαράλαμπο στην κουζίνα και τον Νίκο στα υπόλοιπα, ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού η αγγελία για την διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου χώρου.

Δε χρειάστηκε να το συζητήσουν πολύ και μέσα σε λίγους μήνες είχαν κάνει τον χώρο δικό τους και σχεδίαζαν το μαγαζί τους, την δική τους ταβέρνα.

Στον Άγιο Δημήτριο λοιπόν, τα δύο αδέρφια άνοιξαν πριν ένα μήνα την ταβέρνα Ο Νότος, με στόχο να προσφέρουν ένα μέρος που να είναι παρεΐστικο, να έχει κλασικές επιλογές στο φαγητό, αλλά πολύ καλομαγειρεμένες, και να έχει και μερικά ιδιαίτερα, τα λεγόμενα signatures του μαγαζιού. Κι ήδη, μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, μοιάζουν να το πέτυχαν.

Για το μαγαζί, που ταιριάζει ως φιλοσοφία απόλυτα στην περιοχή, έμαθα από έναν φίλο που είχε πάει, ο οποίος το βρήκε τυχαία, καθώς περπατούσε στη Μεταμορφώσεως. Μου είπε μερικές πληροφορίες, μίλησα με τον Νίκο Πορτοκάλη που έχει παρελθόν ως υπεύθυνος στο Noel, το φημισμένο μπαρ στο κέντρο, (ο Χαράλαμπος έχει δουλέψει στο Gaston στη Νέα Σμύρνη) και κάπως έτσι έμαθα για όλα τα καλά που θα φας στον Νότο.

Τι θα φας στην ταβέρνα Ο Νότος

Αυτό που μου ανέφερε πρώτο ο Νίκος, είναι η μπριζόλα, μοσχαρίσια ή χοιρινή, tomahawk, η οποία είναι 600 γραμμάρια, ποσότητα πολύ μεγάλη για ένα άτομο, και αν όχι η μεγαλύτερη, είναι σίγουρα μια από τις 2-3 μεγαλύτερες που θα βρεις στην Αθήνα.

Πριν φτάσεις στη μπριζόλα, εν αρχή ην τα ορεκτικά του. Εκεί θα βρεις ιδιαίτερα πιάτα, όπως το μπρόκολο στα κάρβουνα με σάλτσα από ταχίνι, η αρνίσια συκωταριά σε τηγανιά με δενδρολίβανο, σκόρδο και πατάτες, οι μελιτζάνες τηγανητές με κόκκινη σάλτσα και θρυμματισμένη φέτα και, το αστέρι των ορεκτικών, τα αυγά μάτια με πατάτες τηγανητές και στάκα. Στα αγαπημένα σου θα μπει και το μαστέλλο Χίου με τσάτνι ντομάτας.

Αφού τα δοκιμάσεις όλα αυτά, θα πάρεις τη μπριζόλα σου και τα παϊδάκια, αρνίσια ή προβατίνας, που είναι άψογα και θα έχετε ζήσει με την παρέα σου μια ιδανική γαστρονομική εμπειρία, ειδικά σε συνδυασμό με τη βραδινή καλοκαιρινή αύρα στην πλακόστρωτη αυλή που έχει η ταβέρνα.

Μεταμορφώσεως 2, Άγιος Δημήτριος, 2109358993