Πλήθος ύβρεων και αρνητικών σχολίων δέχθηκε ο Λούκα Τσεζάρι, ένας ιστορικός γαστρονομίας και συγγραφέας από την Μπολόνια, όταν στο Instagram ανήρτησε βίντεο με την καρμπονάρα, όπου αντί για ιταλικό πεκορίνο, γκουαντσάλε, τα οποία αναμειγνύονται με αυγά για να δημιουργηθεί η διάσημη κρεμώδης σάλτσα των ζυμαρικών, παρουσίασε μια καρμπονάρα που παρασκευάστηκε με ελβετικό τυρί γκρουγιέρ, σκόρδο, μπέικον και τηγανητά αυγά!

Ο Λούκα Τσεζάρι υποστήριξε ότι ανέτρεξε στην αυθεντική συνταγή που είχε δημοσιευθεί σε ένα ιταλικό περιοδικό μαγειρικής πριν από σχεδόν 70 χρόνια και επιχειρεί να δείξει πώς η συνταγή αυτή εξελίχθηκε με το πέρασμα των δεκαετιών. «Απλώς, ξανάφτιαξα την καρμπονάρα του 1954, την πρώτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό ‘Cucina Italiana’. Δεν είναι λάθος μου εάν αυτή ήταν η συνταγή καρμπονάρας!», είπε στο Reuters. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Με την πάροδο των χρόνων, μια σειρά διαφορετικών συνταγών καρμπονάρας έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων εκείνες με προσούτο τη δεκαετία του 1950. Στις ΗΠΑ μπορείς να βρεις ακόμα και εκδοχές με αχιβάδες ή μανιτάρια».

Επιχειρώντας να υπερασπιστεί τον Τσεζάρι, για «γαστροεθνικισμό», έκανε λόγο ο Αλμπέρτο Γκράντι, ένας άλλος ιστορικός γαστρονομίας, «που μας εμποδίζει από το να σκεφτούμε λογικά σχετικά με τα θέματα της κουζίνας μας». Ο Αλμπέρτο Γκράντι δέχθηκε και αυτός επικρίσεις για σχετική ανάρτησή του στο Instagram.

Photo credits: Shutterstock