Οι περισσότεροι λάτρεις της μουσικής (ή ακόμα και οι οπαδοί της ποπ κουλτούρας) γνωρίζουν την ιστορία του μουσικού συγκροτήματος Milli Vanilli, ένα γερμανο-γαλλικό ντουέτο R&B που ξεγέλασε το κοινό με τους όμορφους frontmen Fabrice Morvan και Rob Pilatus. Υπάρχει όμως και το αντιπαράδειγμα της Martha Wash που την «έκρυβαν» γιατί δεν τους έκανε η εμφάνισή της. Κάτι σαν τη Φίμπι στα Φιλαράκια με το Smelly Cat.

Οι Milli Vanilli τους έφτασαν ψηλά την δεκαετία του ’90. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Girl You Know It’s True και το ομώνυμο επιτυχημένο σινγκλ, τους είχε εκτοξεύσει στο διεθνές προσκήνιο. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία έριξε φως και στο μεγαλύτερο μυστικό τους: το lip-syncing. Ως εκ τούτου, το δίδυμο «έπεσε γρήγορα πίσω στη Γη» και ουσιαστικά δεν ακούστηκε ποτέ ξανά, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που κρατούνταν κάποτε.

Η ιστορία του μουσικού συγκροτήματος Milli Vanilli, επαναλαμβάνεται και με την Martha Wash, δίνοντας ακόμη ένα παράδειγμα πως η κορυφή τις περισσότερες φορές έχει και ημερομηνία λήξης.

Ποια είναι η Martha Wash

Γεννημένη στις 28 Δεκεμβρίου 1953, η Martha Wash μεγάλωσε και έγινε μια ισχυρή τραγουδίστρια με μια μεγάλη, ακμάζουσα, ηλεκτρική φωνή. Η Wash κέρδισε για πρώτη φορά την προσοχή μέσα από το τραγούδι επιτυχίας του 1978 του Sylvester, «You Make Me Feel (Mighty Real).»

Το 1982, το τραγουδιστικό συγκρότημα που ήταν η Wash, Two Tons O’ Fun άλλαξε το όνομά του σε Weather Girls όταν κυκλοφόρησε το ακόμα δημοφιλές τραγούδι, «It’s Raining Men». Το δίδυμο, αν και επιτυχημένο, χώρισε το 1988 και η Wash βρέθηκε σε μια νέα καριέρα: μια τραγουδίστρια με χορευτικά τραγούδια και μουσική house. Η Wash, η οποία έχει συμμετάσχει σε 15 Νο. 1 τραγούδια, αποκαλούνταν ως «The Queen of Clubland».

Martha Wash φωνή
(Photo credits: John Lamparski/WireImage)

Αμφισβήτηση

Δεν ήταν όλα ρόδινα στην επιτυχία αυτή. Πράγματι, στη δεκαετία του ’90, η Wash μέσα από το Weather Girls, βοήθησαν στη θέσπιση νομοθεσίας στις αρχές της δεκαετίας που καθιστούσαν υποχρεωτικά τα φωνητικά τραγούδια σε άλμπουμ και μουσικά βίντεο.

Η Martha Wash, της οποίας η φωνή ακούγεται σε δημοφιλή σινγκλ όπως το “Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)” από την C+C Music Factory και το “Everybody Everybody” των Black Box, δεν είναι στα μουσικά βίντεο. Τη θέση της έχουν πάρει διαφορετικά φωνητικά περιθωριοποιώντας την. Στη δεκαετία του ’90 η Wash έχασε τα φώτα της δημοσιότητας μαζί και τα δικαιώματα για το τραγούδι, συμπεριλαμβανομένου του κομματιού C+C Music Factory.

  • Η Martha Wash κυκλοφόρησε το ομότιτλο άλμπουμ της το 1993 και μπήκε στο Billboard 200 στο Νο. 169. Έκτοτε, συνέχισε να κυκλοφορεί νέα μουσική, συμπεριλαμβανομένων των Something Good το 2013 και Love & Conflict το 2020.
  • Το 2014, ένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ για το συγκρότημα Sylvester βγήκε στη σκηνή και τον Wash έπαιξε η ηθοποιός Jacqueline B. Arnold.

Η Wash, η οποία ξεκίνησε επίσης τη δική της δισκογραφική εταιρεία το 2004, την Purple Rose, παραμένει γνωστή τόσο για τη φωνή της όσο και για την απώθησή της ενάντια στη δισκογραφική βιομηχανία και ομάδες όπως οι Black Box και C+C Music Factory.

* Κεντρική φωτογραφία: Getty Images