Το περιμέναμε χρόνια να έρθει και στα μέρη μας. Κι όταν τελικά το υποδεχτήκαμε, ήρθε η επιβεβαίωση: Άξιζε τον κόπο η αναμονή. Όχι βέβαια πως υπήρχε αμφιβολία. Ήταν γνωστό τους πάσι πως το Disney+ είχε εκλεκτό «οπλοστάσιο» ταινιών και σειρών να μας προσφέρει.

Οι παρακάτω αράδες θα σταθούν στο κομμάτι των action movies. Όχι όμως στο σύμπαν της Marvel (το χουμε καλύψει άλλωστε ως ζήτημα στο Intronews) ή των Star Wars που είναι το δυνατό και γνωστό χαρτί της πλατφόρμας.

Θα γυρίσουμε το χρόνο λίγο πιο πίσω. Στις παλιές καλές ταινίες δράσης που βλέπουμε ξανά και ξανά με την ίδια ευχαρίστηση. Πατάς το play και νιώθεις αυτό το αίσθημα πληρότητας που μόνο η γοητεία του all time classic θαρρείς μπορεί να σου προσφέρει…

Disney+: Οι τοπ-5 classic ταινίες δράσης

Avatar

2,85 δισεκατομμύρια δολάρια στο box office, η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις παγκοσμίως ever. Το σινεμά δεν ήταν το ίδιο μετά από αυτό. Ήταν ένα φιλόδοξο εγχείρημα που αποδείχτηκε αξεπέραστο.

Ο Τζέιμς Κάμερον έκανε ξανά το θαύμα του 11 χρόνια μετά τον Τιτανικό – πήρε το χρόνο του και πολύ καλά έκανε. Τα οπτικά εφέ ήταν απολύτως πρωτοποριακά για την εποχή (2009), ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν.

Στο Disney+ μπορείς να δεις και το part 2. Που θα το δεις σίγουρα δηλαδή αν δεις το 1ο. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να αντισταθείς. Και γιατί να αντισταθείς;

Disney+

Die Hard

Εν αρχή να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» σε όποιο ελληνικό μυαλό σκέφτηκε να το αποδώσει στα μέρη μας ως «Πολύ σκληρός για να πεθάνει». Γενιές και γενιές αθλητικογράφων ευχαριστούν επίσης για τον τίτλο τόσων και τόσων κειμένων τους.

Δεν είναι βέβαια αυτός ο λόγος που η 1η ταινία που μας μύησε στο φαινόμενο Τζον ΜακΛέιν πήρε τη θέση στο βάθρο της ποπ κουλτούρας, κάνοντας τον Μπρους Γουίλις τοπ σταρ παγκοσμίου level.

Μια περιπέτεια σημείο αναφοράς στο είδος. Ναι οι συνέχειες δεν ήταν το ίδιο καλές, η πορεία των σίκουελ ήταν φθίνουσα (στο Disney+ υπάρχουν ακόμα 2 από τα συνολικά 5). Αλλά το πρώτο, το αυθεντικό, είναι ένα διαμάντι που θα λάμπει παντοτινά.

Disney+

Speed

Ο Κιάνου Ριβς και η Σάντρα Μπούλοκ με το πόδι στο γκάζι. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η βόμβα που έχει «φυτέψει» ένας εντελώς ανισόρροπος τύπος θα εκραγεί αν το λεωφορείο ρίξει την ταχύτητά του κάτω από 80 χλμ./ώρα.

Τόσο απλό αλλά και τόσο δυνατό από μόνο του ώστε να σε κάνει να μην μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη, να σε κρατάει μονίμως στην τσίτα με διαδοχικά κρύο-ζέστη.

Και το καλύτερο; Εκεί που νομίζεις πως πάει, έληξε, το σώσανε το πράγμα, έχει και συνέχεια. Εξίσου δυνατή, εξίσου «σπιντάτη». Το απόλυτο κινηματογραφικό χιτ για το καλοκαίρι του 1994 έμελλε να κρατήσει στο χρόνο.

Disney+

Indiana Jones

Είναι σαν την πρώτη σου αγάπη. Και παντοτινή. Είναι ο «Ίντι» της καρδιάς μας. Είναι, επίσης, μια ευκαιρία να δεις πως μπορεί η 5η ταινία που βγήκε αυτό το καλοκαίρι στις αίθουσες να ήταν μια τίμια προσπάθεια, αλλά δεν μπορεί κατά διάνοια να συγκριθεί με τις πρώτες 3, των 80s.

Ο Χάρισον Φορντ απλώς «κεντούσε» σε ένα ρόλο που εξύψωσε στα όρια του μύθου. Καταιγιστική δράση, απίθανος ρυθμός, χιούμορ και ατακάρες, σούπερ υπόθεση, δεν υπάρχει κάτι που ναι κάτω από την κλίμακα του awesome.

Disney+

Braveheart

Freedom φωνάζει ο Μελ Γκίμπσον και θα πρέπει να είσαι από σίδερο για να μη νιώσεις όλες τις τρίχες σου (ακόμα κι αν έχεις κάνει… αποτρίχωση) να σηκώνονται. Είχε προηγηθεί ένας επικός μονόλογος που πολλοί έχουν μάθει κάθε λέξη απ’ έξω – τόσο δυνατός είναι.

Η Σκωτία μαγεύει με την ομορφιά της, η μουσική δένει απόλυτα με το τοπίο, οι ερμηνείες είναι όπως πρέπει. Βασικά όλα είναι όπως πρέπει για μια από τις ταινίες που κέρδισαν την σινέ-αθανασία. Και μπορούμε να απολαύσουμε στο Disney+.