Γράφαμε πριν από λίγες μέρες εδώ ότι ο Άνταμ Σάντλερ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός στο Χόλιγουντ με βάση τα έσοδα αποκλειστικά από ταινίες και λέγαμε πως η συμφωνία του με το Netflix είναι η μόνη εξήγηση. Μέσα στο 2023 έβγαλε δύο ταινίες, η μία το Murder Mystery 2 που δε βλεπόταν, η 2η το You Are So Not Invited to My Bat Mitsvah που ήταν παραδόξως αρκετά καλή. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η πρώτη τορπίλη του Άνταμ Σάντλερ για το 2024 είναι ένα πολύ καλό δείγμα.

Το Spaceman στο Netflix είναι μια ταινία που αν δει κάποιος τη βαθμολογία της σε IMDB και Rotten Tomatoes, θα νομίζει ότι πρόκειται για μια κλασική «πατάτα» του Σάντλερ. Κι όμως, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Είναι το ακριβώς αντίθετο. Σε βαθμό που δεν κατανοούμε καν ποιος έβαλε 5.8 στο ένα και 52% στο άλλο ή γιατί δεν έκατσε καθόλου στο top-10 του Netflix.

Αδικημένη όσο δεν πάει: Η υπέροχη sci-fi ταινία με τον Άνταμ Σάντλερ που μπήκε στο top-10 του Netflix και βγήκε άμεσα

Τι πραγματεύεται το Spaceman στο Netflix

Ο Σάντλερ υποδύεται στην ταινία του Netflix τον κοσμοναύτη από την Τσεχία, τον Γιάκουμπ Προχάτσκα, ο οποίος έχει σταλεί με αποστολή στον Δία, για να ερευνήσει ένα νεφέλωμα από το οποίο προέρχεται μια μωβ ύλη που έχει καλύψει τον ουρανό στη Γη. Το ταξίδι έχει διάρκεια 1 χρόνου και σε αυτό το διάστημα ο Γιάκουμπ θα είναι ολομόναχος. Εμείς τον πετυχαίνουμε στο σημείο που βρίσκεται στα μισά της διαδρομής και απέχει μερικά 24ωρα από το νεφέλωμα.

Είναι ένα σημείο στο οποίο η μοναξιά αρχίζει να επηρεάζει το μυαλό και που τα πάντα έχουν αλλάξει τον οργανισμό, το σώμα εσωτερικά. Κι αυτό φέρνει πάντοτε αποτέλεσμα στην ψυχολογία, στο μυαλό και διαμορφώνει όσα βλέπεις στον ύπνο και στον ξύπνιο σου.

Ο Γιάκουμπ στέλνει μηνύματα στη Γη για να ενημερώσει το πλήθος για την εξέλιξη της αποστολής, ενώ έχει καθημερινή επικοινωνία με έναν operator της τσέχικης υπηρεσίας διαστήματος. Μέσω αυτού μαθαίνει τα πάντα, ενώ με τη γυναίκα του, την Λένκα (την υποδύεται η φανταστική Κάρι Μάλιγκαν) επικοινωνούν με ηχογραφημένα βίντεο μέσω μιας συσκευής που την ελέγχει η διαστημική υπηρεσία. Οπότε, μηνύματα που θα στείλει η Λένκα τα οποία θεωρούνται πως θα προκαλέσουν ψυχική διαταραχή στον Γιάκουμπ, δεν τα επιτρέπουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αδικημένη όσο δεν πάει: Η υπέροχη sci-fi ταινία με τον Άνταμ Σάντλερ που μπήκε στο top-10 του Netflix και βγήκε άμεσα

Εν πάση περιπτώσει, η απόσταση του Γιάκουμπ με τη Λένκα δεν είναι μόνο διαστημική, είναι και ψυχολογική. Η Λένκα είναι έγκυος και πια δεν αντέχει που ο Γιάκουμπ αποδέχτηκε αυτή την αποστολή κι έχει αποφασίσει να τερματίσει την επικοινωνία τους.

Ο Γιάκουμπ δείχνει να έχει μια αίσθηση πως με τη Λένκα βρίσκονται σε αδιέξοδο κι είναι σε αυτό το σημείο που αρχίζει να ακούει μια φωνή. Κι όταν την αναζητά, βρίσκεται μπροστά σε μια αραχνοειδή ύπαρξη που μπορεί και μιλάει. Πρόκειται για μια μορφή ζωής που έρχεται από ένα άλλο σύμπαν, ο οποίος βρέθηκε στη Γη, παρατήρησε τους ανθρώπους και μπήκε στο διαστημικό σκάφος με τον Γιάκουμπ με στόχο να επιστρέψει στο διάστημα.

Ο Ανούς, όπως τον ονομάζει ο Γιάκουμπ, φαίνεται να γνωρίζει πολλά για αυτή την ύλη που θα πάει να εξερευνήσει ο Γιάκουμπ και του αποκαλύπτει πως πρόκειται για το σημείο τομής της ύλης στο σύμπαν, εκεί όπου είναι η Αρχή και το Τέλος, εκεί όπου μπορεί κανείς να δει όλους τους χρόνους κι όλα τα σύμπαντα, το μέρος όπου θα συναντήσει το Big Bang. Στο τέλος αυτής της αποστολής, η ζωή του Γιάκουμπ και της αράχνης θα βρεθούν κοντά στο τέλος, όμως η κοινή τους διαδρομή θα έχει κάνει τον Ανούς να αποκτήσει ανθρώπινα ψυχικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την ταινία του Netflix βρήκαμε να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας;

Βλέποντας την ταινία, εικάζουμε ότι δέχεται κριτική επειδή καταργεί αρκετά πράγματα σε επιστημονικό επίπεδο. Ναι, είναι σαφές πως δε γίνεται ένας αστροναύτης να βγαίνει με τόση άνεση από το σκάφος και να πηγαίνει μέσα στο νεφέλωμα όπου γίνεται μια έκρηξη ύλης και να μην παθαίνει τίποτα, να μην υπάρχει κάτι έστω σε δύναμη πίεσης. Δε γίνεται να επιβιώνει εκεί ένα κουτί με φιστικοβούτυρο που έχει δώσει στην αράχνη για να πεθάνει με μια ωραία ανάμνηση.

Netflix

Αλλά μιλάμε για σινεμά, δε μιλάμε για πανεπιστήμιο. Δεν είμαστε ο Νιλ NτεΓκρας Τάισον που βγήκε και έκανε παρατήρηση για το Dune και την ανακρίβεια με το χτύπημα στην άμμο που κινητοποιεί τα σκουλίκια. Παρακολουθούμε μυθοπλασία, μια ιστορία sci-fi που όμως η ουσία της είναι η αγάπη και η ανάγκη του ανθρώπου να εξανθρωπίζει οτιδήποτε συναντά. Θα εμφανιστούν εξωγήινες μορφές κάποια στιγμή και θα επιμένουμε να τις αντιμετωπίζουμε σαν να συνδιαλέγονται με έννοιες όπως αγάπη και μίσος.

Δεν περιμένουμε από το Spaceman να μας μάθει φυσική. Περιμένουμε να καταργήσει για λίγο τους νόμους και να πιστέψουμε πως είναι ευκολότερο από την πραγματικότητα να βρεθεί άνθρωπος στον Δία και να κάνει διαστημικό περίπατο εκεί.

Επίσης, βλέπουμε και μια πολύ ωραία ερμηνεία από τον Άνταμ Σάντλερ, της ίδιας κλίμακας με το Uncut Gems και το Hustle, με αυτή την σκοτεινίλα που χαρακτήριζε τα κινούμενα σχέδια εξ Ανατολικής Ευρώπης που βλέπαμε μικρά στο 0-6, εξίσου πολύ καλή ερμηνεία από την Κάρι Μάλιγκαν, όπως πάντα άλλωστε, έχουμε και την τρομερή ικανότητα στις λεκτικές ερμηνείες του Πολ Ντέινο που κάνει τη φωνή της αράχνης, οπότε είναι ξεκάθαρα μια αδικία που δεν έκατσε ούτε λίγο στο top-10 του Netflix.

Δηλαδή έχουμε δει στο Netflix τόσες και τόσες κουταμάρες να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση για 2-3 εβδομάδες, όχι απλά να μπαίνουν στο top-10 και το Spaceman ήταν η ταινία του Netflix που έπρεπε να υποδεχτεί την αυστηρότητά μας; Φουλ αδικημένη ταινία, ίσως λόγω Άνταμ Σάντλερ που είναι συνδεδεμένος με ένα δικό του ύφος, το οποίο έχει όμως μόνο σε δικές του παραγωγές.

Γι’ αυτό βάλε Netflix σήμερα, δες το Spaceman και φέρε την ταινία ξανά στην 5άδα.