Σαν να μην αρκούσαν η νοσταλγία, η καταπόνηση των μυών, τα πιο λεπτά κόκκαλα, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, η αναπόφευκτη συντροφιά και η προοπτική θανάτου στο ατελείωτο κενό του διαστήματος, οι άνδρες αστροναύτες μπορεί να επιστρέψουν από το διάστημα επιρρεπείς σε στυτική δυσλειτουργία, λένε οι επιστήμονες.

Η μελέτη για την διαμονή στο διάστημα

Σε αυτή που υποστηρίζεται ότι είναι η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση της επίδρασης της γαλαξιακής ακτινοβολίας και της έλλειψης βαρύτητας στην ανδρική σεξουαλική υγεία, οι ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από τη Nasa διαπίστωσαν ότι οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες και σε μικρότερο βαθμό η μικροβαρύτητα μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία των στυτικών ιστών, με επιπτώσεις που μπορούν να διαρκέσουν για δεκαετίες.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σε έκθεσή τους την Τετάρτη, οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν «έναν νέο κίνδυνο για την υγεία που πρέπει να ληφθεί υπόψη με την εξερεύνηση του διαστήματος». Συμβούλευσαν να παρακολουθείται στενά η σεξουαλική υγεία των αστροναυτών κατά την επιστροφή τους από μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα, σημειώνοντας ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων εμποδίζοντας τις επιβλαβείς βιολογικές διεργασίες.

«Ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις της γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας ήταν μακροχρόνιες, οι λειτουργικές βελτιώσεις που προκλήθηκαν από την οξεία στόχευση των οδών οξειδοαναγωγής και οξειδίου του αζώτου στους ιστούς υποδηλώνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι θεραπεύσιμη», δήλωσε ο Δρ Justin La Favor, ειδικός στη νευροαγγειακή δυσλειτουργία. στο Florida State University και ανώτερος συγγραφέας στη μελέτη.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω μιας ανανεωμένης εστίασης σε αποστολές στο βαθύ διάστημα, με τη Nasa και άλλες μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες να προετοιμάζονται για μακροπρόθεσμες αποστολές στο φεγγάρι και πιο φιλόδοξα ταξίδια στον Άρη.

Το πρόγραμμα Artemis της NASA φιλοδοξεί να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη ήδη από το επόμενο έτος, με αποστολές με πλήρωμα στον Άρη να προγραμματίζονται δοκιμαστικά ήδη από το 2040. Από την αυγή της διαστημικής εποχής, οι επιστήμονες έχουν εξερευνήσει τον αντίκτυπο στην ανθρώπινη φυσιολογία της έλλειψης βαρύτητας και της κοσμικής ακτινοβολίας – τα σωματίδια υψηλής ενέργειας, οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γάμμα που πηγάζουν από αστέρια και άλλα ουράνια σώματα.

Η εργασία οδήγησε στην εισαγωγή προληπτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών καθεστώτων άσκησης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για την προστασία των αστροναυτών από την καταστροφή των οστών και των μυών. Όμως, σύμφωνα με τον La Favor και τους συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, οι επιπτώσεις της διαστημικής πτήσης στη στυτική δυσλειτουργία δεν έχουν διερευνηθεί. «Ενώ η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ικανοποίηση από τη ζωή, οι συνέπειες του διαστημικού ταξιδιού στη στυτική λειτουργία εξακολουθούν να είναι σκοτεινές», γράφουν στο περιοδικό Faseb.

Θες να πας στο διάστημα; Μετά από αυτή την έρευνα για τα μόρια των αστροναυτών ίσως να το ξανασκεφτείς

Η Γη προστατεύεται ιδιαίτερα από την κοσμική ακτινοβολία από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και την ουσιαστική ατμόσφαιρα, αλλά στο φεγγάρι και στον Άρη και στο ενδιάμεσο διάστημα δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό φράγμα. Στο ISS, τα πληρώματα προστατεύονται από τη θωράκιση και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αλλά εξακολουθούν να λαμβάνουν σε μια εβδομάδα τόση ακτινοβολία όση θα είχε ένα άτομο στο έδαφος σε ένα χρόνο. Χωρίς έτοιμη προμήθεια ανθρώπων στο χέρι, οι ερευνητές στράφηκαν σε αρουραίους για να εξερευνήσουν τον αντίκτυπο της διαστημικής πτήσης στην αρσενική φυσιολογία.

Σε μια σειρά πειραμάτων, δεκάδες αρουραίοι αιωρήθηκαν σε λουριά σε γωνία 30 μοιρών και εκτέθηκαν σε προσομοιωμένες γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες στο Διαστημικό Εργαστήριο Ακτινοβολίας της NASA στη Νέα Υόρκη. Η ανάλυση των ιστών των αρουραίων ένα χρόνο αργότερα αποκάλυψε ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση στις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες αύξησε το οξειδωτικό στρες στα ζώα.

Αυτό μείωσε τη λειτουργία της αρτηρίας που παρέχει αίμα στο πέος και στον στυτικό ιστό. Το Weightless είχε επίσης αντίκτυπο, αλλά όχι τόσο έντονο.

«Συλλογικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η νευροαγγειακή λειτουργία των στυτικών ιστών μπορεί να διαταραχθεί σε όλο το υπόλοιπο διάστημα της σεξουαλικής υγείας των αστροναυτών μετά την επιστροφή στη Γη από παρατεταμένη εξερεύνηση στο διάστημα».

Όχι ότι ήταν όλα άσχημα νέα για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες του διαστήματος. Η θεραπεία με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά φάνηκε να βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών μετά από έκθεση σε γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες αστροναύτες που πηγαίνουν στον Άρη δεν χρειάζεται να ξεφουσκώνουν πολύ.

Πηγή: The Guardian

*Photo Credits: Unsplash