Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πιθανότατα, κάπου θα το διασκεδάσεις, «κάψεις». Και πολύ καλά θα κάνεις. Αλλά μόλις ξημερώσει η πρώτη μέρα του 2024 με το 2023 να είναι και τυπικά παρελθόν, κατανοητό θα είναι αν θελήσεις να ρίξεις τους ρυθμούς, να χαλαρώσεις λίγο. Κι εδώ ερχόμαστε εμείς να σου προτείνουμε ταινίες, στο κλίμα της ημέρας. Για μια σινέ Πρωτοχρονιά!

Από ρομαντικές κομεντί μέχρι post apocalyptic, προσπαθήσαμε να καλύψουμε διάφορα είδη ώστε ανάλογα με τη διάθεσή σου να έχεις κι αυτά στα υπόψη σου.

5 ταινίες για να δεις αυτήν την Πρωτοχρονιά και να είσαι εντός θέματος

Snowpiercer

Έχει βγει και σε σειρά, αλλά αν μας ρωτάς, θα ‘μαστε πάντα φαν του πρώτου, του original. Από τις πιο ευχάριστες κινηματογραφικές εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια. Καταιγιστική δράση, ένταση, χιούμορ, αγωνία και βαθιά νοήματα. Ένα post apocalyptic θρίλερ από τον σκηνοθέτη που μετέπειτα θα μας χάριζε τα Παράσιτα.

Βρισκόμαστε στο 2031 και η κλιματική αλλαγή έχει αφήσει όσους λίγους έχουν επιβιώσει κολλημένους σε ένα κινούμενο τρένο, που κινείται σε λούπα. Οι επιβάτες χωρίζονται ανά κοινωνική τάξη, μέχρι ένας, αλλά… λύκος, να αποφασίσει πως αυτό δεν του κάνει, αρκεί. Και να ηγηθεί μίας εξέγερσης που πραγματοποιείται την ημέρα που οι πλούσιοι γιορτάζουν την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι…

«Ήρθα απόψε εδώ γιατί όταν κατανοείς πως θες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου με κάποιον, θες το υπόλοιπο της ζωής σου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Ναι, αυτή η ατάκα φτάνει, και περισσεύει, για να μας μπάσει στο κλίμα. Αυτή είναι μια ταινία που θα δεις με το έτερον σου ήμισυ – που το ‘χεις σε εκτίμηση. Την Πρωτοχρονιά και… κάθε χρονιά!

Το «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» αντέχει στο χρόνο και θα συνεχίσει να το κάνει καθότι συγκεντρώνει διάφορα τεράστια συν: Σε κάνει να νιώθεις όμορφα όσο το βλέπεις, γελάς, το απολαμβάνεις. Μεγκ Ράιαν και Μπίλι Κρίσταλ σε ένα κινηματογραφικό δίδυμο που έγραψε ιστορία.

Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς

Η Ρενέ Ζελβέγκερ την εποχή που φαινόταν πως θα γινόταν η επόμενη mega star του σινεμά. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι, αλλά αυτή η ταινία ήταν, είναι και θα είναι μια σπουδαία στιγμή της πορείας της.

Δεν είναι αριστούργημα, αλλά έχει όλα όσα πρέπει να τσεκάρει κανείς στο πλαίσιο «ρομαντική κομεντί». Η ταινία μας παρουσιάζει την ιστορία της Μπρίτζετ Τζόουνς, μίας 32χρονης Αγγλίδας, που κρατάει ημερολόγιο για ολόκληρη την χρονιά μέσα στο οποίο αφηγείται τις ρομαντικές τις περιπέτειες, αλλά κι εκείνες που θα ήθελε να ζήσει. Η ταινία ξεκινάει και τελειώνει Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πόσο πιο εντός θέματος να γίνει;

Η Λάμψη

Αφορμή ζητάμε για να δούμε ξανά (και ξανά) το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας του Τζακ Νίκολσον που πάει την τρέλα, γενικώς και ειδικώς, σε άλλα επίπεδα.

Θες μια ανατριχιαστική Πρωτοχρονιά; Επιζητάς… γνήσιο τρόμο για να ξεκινήσεις το 2024; Η Λάμψη είναι η ταινία για σένα. Η παλιά φωτό στον τοίχο, που θα σε κάνει να ανατριχιάσεις, από ένα πάρτι για έλευση νέου έτους είναι τραβηγμένη…

Πρωτοχρονιά

Αόρατη κλωστή

Όταν υπάρχει Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στο «παιχνίδι», ξέρεις πως θα δεις κάτι καλό. Πολύ καλό. Και το «Αόρατη Κλωστή», η τελευταία δηλαδή μέχρι και σήμερα ταινία του τεράστιου αυτού ηθοποιού, ακριβώς σε αυτό το μοτίβο κινείται. Μέσα από τη συναρπαστική σκηνοθετική ματιά του Πολ Τόμας Άντερσον.

Η ταινία είναι ένας ύμνος στην αγάπη και μια σκηνή από ένα πάρτι Πρωτοχρονιάς (θα) σε ακολουθεί καιρό αφότου τη δεις….

Πρωτοχρονιά