Ο ξαφνικός θάνατος του ηθοποιού Lee Sun-kyun από την διάσημη ταινία «Παράσιτα» αυτή την εβδομάδα είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από απώλειες διασημοτήτων που σοκάρουν στη Νότια Κορέα, μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο.

Ο Lee, ο οποίος έτυχε αναγνώρισης για τον ρόλο του ως Park Dong-ik, πατέρας της πλούσιας οικογένειας Park στο βραβευμένο με Όσκαρ «Parasite», βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του το πρωί της Τετάρτης, ενώ η κηδεία του αναμένεται για αργότερα την Παρασκευή.

Ο 48χρονος πατέρας δύο παιδιών ερευνούνταν από την αστυνομία ύστερα από καταγγελίες για παράνομη χρήση ναρκωτικών και πρόσφατα είχε υποβληθεί σε πολλαπλούς γύρους μακροχρόνιων ανακρίσεων.

Ένας από τους δικηγόρους του Lee, τόνισε ότι ο ηθοποιός ένιωσε «αγανακτισμένος» για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία χειριζόταν την έρευνα για τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο εμφανίστηκαν λεπτομέρειες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κάθε φορά που αυτοί οι θάνατοι αναζωπυρώνουν συζητήσεις για την ψυχική ευημερία των διασημοτήτων και δημοσίων προσώπων της Νότιας Κορέας, ρίχνουν το φως της δημοσιότητας στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν στην ανταγωνιστική και αγχωτική κορεατική βιομηχανία ψυχαγωγίας και στις παγίδες για όσους θεωρούνται ότι έχουν κάνει παραβάσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο σούπερ σταρ Kim Jong-hyun, πιο γνωστός ως Jonghyun, αυτοκτόνησε σε ηλικία 27 ετών. Δύο χρόνια αργότερα η τραγουδίστρια της K-pop Sulli, πρώην μέλος του συγκροτήματος f(x), βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο ηλικίας 25 ετών σε μια φαινομενική αυτοκτονία.

Περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, η συνάδελφος καλλιτέχνης της K-pop Goo Hara, πρώην μέλος του συγκροτήματος κοριτσιών Kara, βρέθηκε νεκρή στα 28 της. Η αστυνομία δεν σχολίασε την αιτία θανάτου, αλλά η Goo αποκάλυψε προηγουμένως ότι έπασχε από κατάθλιψη.

Και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι θαυμαστές της K-pop σε όλο τον κόσμο έμειναν συντετριμμένοι από την απώλεια του Moon Bin, μέλους του δημοφιλούς συγκροτήματος αγοριών Astro, σε ηλικία 25 ετών.

Ειδικά τα είδωλα της K-pop είναι γνωστό ότι υπόκεινται σε έντονο έλεγχο και υψηλές προσδοκίες από την αυστηρή διαχείρισή τους, η οποία έχει συνδεθεί με μια κρίση ψυχικής υγείας στη βιομηχανία.

Για χρόνια δεν ήταν ασυνήθιστο για τους αστέρες της K-pop να αναμένεται να μην έχουν σχέσεις, με κάποιους να έχουν ακόμη και μια ρήτρα «χωρίς ραντεβού» στα συμβόλαιά τους.

«Σκάνδαλα που αφορούν ποτό, ναρκωτικά ή ακόμα και ραντεβού όχι μόνο προκαλούν πάταγο στην ενότητα ψυχαγωγικών ειδήσεων αλλά και στην ενότητα ειδήσεων για τα οικονομικά, επειδή πολλές από τις μεγαλύτερες κορεατικές εταιρείες διαχείρισης μουσικής διαπραγματεύονται επίσης μετοχές στο χρηματιστήριο της Κορέας», δήλωσε ο Bernie, στέλεχος της μουσικής βιομηχανίας. Ο Τσο είπε στο CNN το 2018 όταν δύο μεγάλοι σταρ της εποχής επιβεβαίωσαν ότι βγαίνουν ραντεβού.

Οι στάσεις απέναντι στα ραντεβού έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αλλάζουν, εν μέρει επειδή οι θαυμαστές έχουν γίνει πιο πρόθυμοι να αποδεχτούν τις σχέσεις μεταξύ των σταρ. Ωστόσο, η βιομηχανία ψυχαγωγίας της Νότιας Κορέας παραμένει ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης με έντονα προγράμματα προπόνησης και προσδοκίες τόσο από τους θαυμαστές όσο και από τους ισχυρούς μεσίτες της βιομηχανίας.

Η κρίση ψυχικής υγείας της Νότιας Κορέας εκτείνεται πέρα ​​από τις ταξικές διαφορές και αγγίζει όλα τα μέρη της κοινωνίας.

Το 2021, το ποσοστό αυτοκτονιών στη Νότια Κορέα ήταν 26 στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της χώρας. Η Νότια Κορέα έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας νέων μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στην Ιαπωνία, το ποσοστό του ΟΟΣΑ είναι 15,7 ανά 100.000 άτομα ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 14,1 ανά 100.000.

Το εκπαιδευτικό σύστημα

Τον Σεπτέμβριο, εκατοντάδες χιλιάδες δάσκαλοι σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν μαζικές διαμαρτυρίες μετά την ύποπτη αυτοκτονία ενός δασκάλου που κατηγορήθηκε ευρέως για το εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής πίεσης της Νότιας Κορέας και το βάρος που επωμίζονται οι δάσκαλοι.

Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι 100 δάσκαλοι δημόσιων σχολείων στη Νότια Κορέα, κυρίως δημοτικών σχολείων, αυτοκτόνησαν από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023.

Το 2009, ο πρώην πρόεδρος Roh Moo-hyun αυτοκτόνησε εν μέσω έρευνας για ένα σκάνδαλο δωροδοκίας που είχε αμαυρώσει τη φήμη του.

Μετά το θάνατο των Sulli και Goo, ο Paik Jong-woo, ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονιών της Κορέας, απέδωσε μέρος του υψηλού ποσοστού αυτοκτονιών στο κοινωνικό στίγμα. Λιγότεροι Νοτιοκορεάτες που πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, δείχνουν μελέτες.

Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ψυχαγωγίας μπορεί να κινδυνεύουν ιδιαίτερα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Lee Gyu-tag, καθηγητής πολιτιστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο George Mason της Κορέας στο Incheon, πιστεύει ότι η έντονα διαδικτυακή κουλτούρα της Νότιας Κορέας παίζει επίσης ρόλο.

«Πιστεύω ότι το Διαδίκτυο έχει επίσης επιρροή στην επιβολή αυστηρότερων ηθικών προτύπων σε ηθοποιούς και τραγουδιστές στην Κορέα», είπε στο CNN.

«Είτε έκαναν ναρκωτικά είτε διέπραξαν παράνομα εγκλήματα, αν δεν είναι σοβαρό λάθος, θα πρέπει να τιμωρηθούν από το νόμο, και αυτό είναι. Αλλά το κοινό φαίνεται να πιστεύει ότι οι άνθρωποι στον κλάδο της ψυχαγωγίας αξίζουν κριτική ή επαίσχυντα σχόλια στο Διαδίκτυο».

Η αστυνομική έρευνα

Όπως πολλά μέρη στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, η Νότια Κορέα έχει μερικούς από τους πιο αυστηρούς νόμους για τα ναρκωτικά στον κόσμο με μεγάλες ποινές φυλάκισης και έντονο κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νότιας Κορέας, ο Lee είχε ισχυριστεί ότι εξαπατήθηκε για να κάνει χρήση ναρκωτικών και στη συνέχεια εκβιάστηκε από ένα άτομο. Κατέθεσε δε, μήνυση κατά του φερόμενου ως εκβιαστή, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία πρόσθεσε ότι είχε λάβει μια πληροφορία για την υποτιθέμενη χρήση ναρκωτικών πριν καταθέσει μήνυση.

Αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, τα τεστ ναρκωτικών του Λι ήταν όλα αρνητικά, πρόσθεσε η αστυνομία.

Ένας δικηγόρος του, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης της υπόθεσης, είπε ότι ο πελάτης του ήταν αναστατωμένος που η αστυνομική έρευνα βασίστηκε στα λόγια ανθρώπων που κατηγόρησε ότι τον εκβίασαν και όχι σε επιστημονικά στοιχεία. Είχε επανειλημμένα αρνηθεί ότι έπαιρνε ναρκωτικά.

Η αστυνομία του Incheon εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Lee την Τετάρτη, εκφράζοντας τη λύπη της που οι λεπτομέρειες της έρευνάς του για ναρκωτικά είχαν δημοσιοποιηθεί πρόωρα πριν την ολοκλήρωσή της, παρά τις προσπάθειές τους να την αποτρέψουν.

Ο νόμος της Νότιας Κορέας απαγορεύει σε όσους εμπλέκονται σε ποινική έρευνα να αποκαλύπτουν γεγονότα σχετικά με τον ύποπτο πριν από τη δημοσίευση μιας δημόσιας κατηγορίας.