Όταν η καριέρα ενός auter, όπως του Quentin Tarantino, «στήνεται» στο video club όπου εργάζεται, τότε η άποψή του για τις ταινίες θα έχει μια άλλη βαρύτητα. Δεν είναι μόνο εκείνες που ως επαγγελματίας σκηνοθέτης θα έπρεπε να δει. Είναι και εκείνες που επαγγελματίας του video club, θα πρέπει να προτείνει. Άρα, ο πήχης ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Έγινε διάσημος μέσα από τις φημισμένες ταινίες του, (Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Kill Bill 1 &2, Inglorious Bastard, Django Unchanged, Once Upon a Time in Hollywood) και έχει κερδίσει δύο Oscar Σεναρίου, αλλά και τρεις υποψηφιότητες για Oscar Σκηνοθεσίας. Δεν είναι όμως φημισμένος διπλωμάτης, κάποιος που θα καταπιεί την άποψή του για να γίνει αρεστός.

Tarantino's outstanding career

Κατά τη διάρκεια της τριών δεκαετιών καριέρας του έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις, στις οποίες δεν έκρυψε τον θαυμασμό ή την απογοήτευσή του για ταινίες άλλων δημιουργών, ηθοποιούς, αντιλήψεις.

Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε τις πιο απρόβλεπτες κρίσεις του σε ταινίες -και μια σειρά, που ξεκίνησαν ολόκληρα debate μετά, για το αν έχει δίκιο ή όχι.

Απολαύστε!

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Τι κι αν για τους περισσότερους θαυμαστές του Indiana Jones το Last Crusade θεωρείται ως η δεύτερη καλύτερη ταινία του franchise, μετά το αρχικό Raiders of the Lost Ark. Ο Tarantino θεωρεί ότι πως η ταινία, στην οποία ο Harrison Ford συνεργάζεται με τον «πατέρα» του (σσ. Sean Connery), είναι η πιο αδύναμη.

«Μου αρέσει το «Crystal Skull» περισσότερο από εκείνη με τον Sean Connery», είπε σε συνέντευξή του στο podcast ReelBlend. «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή με τον Sean Connery. … Αυτή είναι τόσο βαρετή. Και δεν είναι ενδιαφέρον χαρακτήρας».

Red Notice και The Adam Project (2021, 2022)

Ο Tarantino όχι μόνο δεν έχει δει το Red Notice ή το The Adam Project, αλλά μοιάζει να μην γνωρίζει καν, τους τίτλους των δύο ταινιών. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν τον εμπόδισε να αναφέρει τις δύο ταινίες του Netflix, στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Ryan Reynolds, ως παραδείγματα για το πώς το streaming καταστρέφει τον κινηματογράφο και τον ώθησε να αποσυρθεί από τη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, ο Tarantino είπε ότι οι δύο ταινίες δράσης «δεν υπάρχουν καν» στο zeitgeist.

«Προφανώς για το Netflix, ο Ryan Reynolds έχει βγάλει 50 εκατ. δολάρια σε αυτήν την ταινία και άλλα 50 εκατ. δολάρια σε εκείνη την ταινία και 50 εκατ. δολάρια στην επόμενη ταινία για εκείνους», είπε ο Tarantino σε συνέντευξή του στο Deadline.

»Δεν ξέρω ποιες είναι αυτές οι ταινίες. δεν τους έχω δει ποτέ. Εσείς τις έχετε δει; Δεν έχω μιλήσει ποτέ με τον ατζέντη του Ryan Reynolds, αλλά ο ατζέντης του λέει: “Λοιπόν, κοστολογείται 50 εκατ. δολάρια”. Λοιπόν, είναι καλό για εκείνον που βγάζει τόσα χρήματα. Αλλά αυτές οι ταινίες δεν υπάρχουν στο zeitgeist».

A Clockwork Orange (1971)

Σε αντίθεση με πολλές από τις ταινίες τις οποίες ο Tarantino έχει κριτικάρει ανεπίσημα ή τυχαία όλα αυτά τα χρόνια, ο σκηνοθέτης πραγματικά σέβεται το A Clockwork Orange, τη διάσημη, βίαιη ταινία του Stanley Kubrick για την αναγκαστική αποκατάσταση ενός κοινωνιοπαθή.

Σε μια συνέντευξη του 2003 στο The New Yorker, ο Tarantino αναφέρθηκε στα πρώτα 20 λεπτά της δυστοπικής ταινίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Alex (Malcolm McDowell) εμπλέκεται σε τρομακτικά βίαια εγκλήματα, ως «αρκετά γαμημένο τέλειο».

Αλλά ο Tarantino είναι αρκετά ψυχρός απέναντι στο συνολικό έργο του Kubrick. Συνεχίζοντας σε αυτή τη γραμμή, διαμαρτυρήθηκε ότι το υπόλοιπο της ταινίας ήταν «υποκριτικό»: «Το κεντρικό μήνυμα που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν ήταν ”Δεν κάνω ταινία για τη βία. Κάνω μια ταινία κατά της βίας”. Αλήθεια τώρα; Άντε γαμ…σου. Ξέρω και ξέρεις ότι το πουλί σου ήταν σκληρό όλη την ώρα που τραβούσες αυτά τα πρώτα είκοσι λεπτά. Δεν μπορούσες να το κρατήσεις στο παντελόνι σου όλη την ώρα που το μόνταρες και έβαζες μουσική. Σου άρεσε το υπόλοιπο της ταινίας, αλλά το κατέστρεψες με την υπόλοιπη ταινία».

The 400 Blows (1959)

Όπως αποκαλύφθηκε στο podcast Video Archives, ο Tarantino δεν είναι θαυμαστής του François Truffaut. Ο Γάλλος σκηνοθέτης του New Wave αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τον σύγχρονο του Claude Chabrol (σε ένα επεισόδιο από τον Αύγουστο του 2022).

«Τα θρίλερ [του Chabrol] είναι από άποψη δράσης καλύτερα από τις αβυσσαλέες ταινίες του Truffaut και του Hitchcock, τις οποίες απλά θεωρώ απαίσιες», είπε ο Tarantino. «Δεν είμαι οπαδός του Truffaut έτσι κι αλλιώς. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, με κυριότερη το The Story of Adele H. Αλλά ως επί το πλείστον, αισθάνομαι για τον Truffaut όπως αισθάνομαι για τον Ed Wood. Νομίζω ότι πρόκειται για έναν πολύ παθιασμένο ερασιτέχνη».

Η απέχθεια του Tarantino για τον Truffaut ενισχύεται από τη μυθιστορηματοποίηση της ένατης ταινίας του, «Μια φορά κι έναν καιρό στο Χόλιγουντ». Αν και ο Tarantino είπε ότι οι κινηματογραφικές απόψεις του ήρωα Cliff Booth δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις δικές του, ένα απόσπασμα φαίνεται να αντανακλά τα ειλικρινή συναισθήματα του σκηνοθέτη που έγινε αφηγητής.

«Δοκίμασε τον Truffaut δύο φορές, αλλά δεν του απάντησε», έγραψε ο Tarantino στο μυθιστόρημα. «Όχι επειδή οι ταινίες ήταν βαρετές (ήταν), αλλά αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος που ο Cliff δεν απάντησε. Οι δύο πρώτες ταινίες που παρακολούθησε (σε μια «βραδιά Truffaut») απλά δεν τον τράβηξαν. Η πρώτη ταινία, «Τα 400 χτυπήματα», τον άφησε ψυχρό. Πραγματικά δεν καταλάβαινε γιατί εκείνο το μικρό αγόρι έκανε τα μισά από όσα έκανε».

1917 (2019)

Εμφανιζόμενος δίπλα στον Judd Apatow στο podcast Club Random with Bill Maher, ο Tarantino επέκρινε το έπος του Sam Mendes για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1917. Το φιλμ συναγωνίστηκε το Once Upon a Time in Hollywood τη σεζόν 2019, γεγονός που ο Tarantino έσπευσε να επισημάνει όταν ο Maher είπε ότι η ταινία έπρεπε «να είχε κερδίσει όλα τα βραβεία».

«Είσαι πολύ εντυπωσιασμένος από αυτό!» παρατήρησε ο Tarantino στα αδιάφορα κομπλιμέντα του Maher για τη χρήση του μονοκάμερου από τον Μέντες. Ο Tarantino υποστήριξε ότι η ταινία χρησιμοποίησε πάρα πολλά αόρατα κοψίματα που θα έπρεπε να είχαν ενοποιηθεί. «Δεν λέω ότι κάνουν κακή δουλειά σε αυτό… Αλλά αν πρόκειται να το κάνεις, κάνε το σωστά! Πήγαινε 15 λεπτά ανά γαμημένη λήψη».

Και δεν σταμάτησε εκεί: «Μου άρεσε πραγματικά η ταινία, αλλά ο φίλος μου ανέφερε κάτι και, Ω Θεέ μου, μόλις το είπε δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Παραπονιόταν γιατί ένιωθε πως παρακολουθούσε video game. Δες, εγώ δεν παίζω βιντεοπαιχνίδια, άρα δεν μπορώ να το νιώσω αυτό 100%. Οπότε [βλέποντας την ταινία], στην πραγματικότητα μου φαίνεται πως είναι περισσότερο καινοτόμα από κάποιον που παίζει βιντεοπαιχνίδια. Αλλά ο φίλος μου μου είπε: “Είναι η ταινία Wolfenstein”».

«Υπάρχει αυτό το διάσημο παιχνίδι Ναζί-λυκανθρώπων που ονομάζεται Wolfenstein», σημείωσε χαμογελώντας ο Tarantino . «Είναι σαν την ταινία «Wolfenstein», αλλά θα μου άρεσε καλύτερα αν ήταν η ταινία Wolfenstein.

Atomic Blonde (2017)

Ενώ σχολίαζε (αρνητικά) το 1917 στο podcast του Bill Maher τον Δεκέμβριο του 2022, ο Tarantino είχε και κάποια σχόλια για την ταινία δράσης Atomic Blonde με πρωταγωνίστρια τη Charlize Theron.

«Παρακολουθώ τη μεγάλη μάχη στο Atomic Blonde και σκέφτομαι, “Θεέ μου, αυτό είναι καταπληκτικό! Αυτό είναι εκπληκτικό! Εντάξει… περίμενε ένα λεπτό, όχι. Το γύρισμα δεν πάει καλά. Το πλάνο δεν συνεχίζεται τόσο πολύ, δεν πάει καλά”. Άρα δεν είναι όλα καλά, αφού προφανώς, δεν το πέτυχαν».

Natural Born Killers (1994)

Αν και ο Tarantino έγραψε το σενάριο του Natural Born Killers του Oliver Stone, εξακολουθεί να μην μπορεί να παρακολουθήσει την ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο σεναριογράφος θρηνεί τον τρόπο που ο Στόουν παρεξήγησε ουσιαστικά την ιστορία του, ξαναγράφοντας κομμάτια που έκαναν τους χαρακτήρες της ταινίας ακατανόητους για τον Tarantino .

«Ένα από τα πράγματα σχετικά με αυτό το σενάριο, συγκεκριμένα, ήταν ότι προσπαθούσα να το κάνω στη σελίδα», είπε στο podcast The Moment το 2021. «Λοιπόν, όταν το διαβάζεις, την έχετε δει την ταινία, έτσι; Όταν το διαβάζεις σκέφτεσαι γιατί ο [Stone] δεν έκανε τουλάχιστον τα μισά από αυτό; Για αυτόν γράφτηκε!».

The Hunger Games (2012)

Ο Tarantino λατρεύει το δυστοπικό θρίλερ του Kinji Fukasaku «Battle Royale», έχοντας επανειλημμένα συμπεριλάβει σε λίστες με τις αγαπημένες του ταινίες όλων των εποχών. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο συγγραφέας/σκηνοθέτης εξοργίστηκε με το εντυπωσιακά παρόμοιο franchise «Hunger Games».

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής της ιαπωνικής ταινίας Battle Royale, στην οποία βασίστηκε το Hunger Games», εξήγησε ο Tarantino σε μια εμφάνισή του το 2022 στο Jimmy Kimmel Live! «Λοιπόν, το «Hunger Games» το έκλεψε. Θα ήταν φοβερό να είχα σκηνοθετήσει το Battle Royale».

The Marvel Cinematic Universe (2008-σήμερα)

Συμμετέχοντας στη σταυροφορία του Martin Scorsese για τη διάσωση του κινηματογράφου, ο Tarantino κατηγόρησε πρόσφατα τη Marvel για τον «θάνατο» των αστέρων του κινηματογράφου, αν και αντιστάθμισε τα σχόλιά του πολύ περισσότερο από τον συνάδελφό του.

«Μέρος του Marvel-ization του Χόλιγουντ είναι… έχουμε όλους αυτούς τους ηθοποιούς που έχουν γίνει διάσημοι παίζοντας αυτούς τους χαρακτήρες», είπε ο Tarantino σε μια εμφάνιση στο podcast «2 Bears, 1 Cave». «Αλλά δεν είναι αστέρες του κινηματογράφου, σωστά; Ο Captain America είναι το αστέρι. Ή ο Thor είναι το αστέρι. Θέλω να πω, δεν είμαι ο πρώτος που το λέει αυτό. Νομίζω ότι αυτό έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές… αλλά είναι σαν να, ξέρετε, αυτοί οι franchise χαρακτήρες είναι τα αστέρια».

Tarantino's shadow

Στη συνέχεια μίλησε και για τις ταινίες του Marvel Cinematic Universe: «Δεν τις αγαπώ. Δεν τις μισώ κιόλας, εντάξει; Αλλά δεν τις αγαπώ. Μάζευα κόμικς της Marvel σαν τρελός όταν ήμουν παιδί. Υπάρχει μια πτυχή ότι αν αυτές οι ταινίες έβγαιναν όταν ήμουν στα είκοσί μου, θα ήμουν απόλυτα χαρούμενος και θα τις αγαπούσα απόλυτα. Θέλω να πω, δεν θα ήταν οι μόνες ταινίες που θα γίνονταν. Θα ήταν αυτές οι ταινίες μεταξύ άλλων ταινιών. Αλλά, ξέρετε, είμαι σχεδόν 60, οπότε ναι. Όχι, δεν είμαι τόσο ενθουσιασμένος μαζί τους».

“The Matrix Reloaded” – “The Matrix Revolutions” (2003)

Λίγοι θα αρνούνταν ότι το «The Matrix» των Wachowski είναι μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έγιναν ποτέ. Αλλά για τον Tarantino , τα δύο περίπλοκα σίκουελ που ακολούθησαν (The Matrix Reloaded και The Matrix Revolutions) ήταν λιγότερο από εντυπωσιακά.

«Αυτό ήταν το ξίφος του Δαμοκλή κρεμασμένο πάνω από τα κεφάλια μας», είπε ο Tarantino στο Vulture το 2015, αναφορικά με τη «μάχη» στο box office μεταξύ του The Matrix Reloaded και του πρώτου Kill Bill.

«Είδα το «Matrix Reloaded» στο Κινεζικό Θέατρο την ημέρα που άνοιξε και βγήκα από τον κινηματογράφο τραγουδώντας αυτό το τραγούδι του Jay-Z (S. Carter). Και ήμουν σε φάση, “Φέρ’ το μου, το γαμ…νο. Αλήθεια, για αυτό ανησυχούς;”».

Σε συνέντευξη του το 2009, στο Sky Movies, ο Tarantino μίλησε για τις 20 αγαπημένες του ταινίες και υπέδειξε τα The Matrix Reloaded και The Matrix Revolutions ως την αιτία που το The Matrix έχασε θέσεις από την προηγούμενη, υψηλή κατάταξή του στη λίστα του με τις αγαπημένες του ταινίες. (Κατέταξε το Matrix στο νούμερο 14, σύμφωνα με τη συνέντευξη)

«Υπήρξε μια στιγμή που θα θεωρούσα το Matrix το επίσημο νούμερο δύο μετά το «Battle Royale»», είπε ο Tarantino. «Ωστόσο, πρέπει να πω ότι αυτό ίσχυε καιρό πριν κυκλοφορήσουν τα «Matrix 2» και «3», που στην πραγματικότητα κατέστρεψαν τη μυθολογία για μένα. Όμως, παρόλο που συνέβη αυτό και το πρώτο «Matrix» έχασε θέσεις στη λίστα μου -ειλικρινά, δεν μπορώ να το σκεφτώ με τον ίδιο τρόπο που το έκανα πριν – δεν το διέλυσε εντελώς».

True Detective (HBO, 2014-σήμερα)

Ναι, το True Detective είναι σειρά, όχι ταινία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Tarantino να καταθέσει την άποψή του για τη σειρά σε μια συνέντευξη του 2015 στο New York Magazine. Εκεί αποκάλυψε ότι παρακολούθησε το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, αλλά δυστυχώς για εκείνον, το πράγμα «δεν κυλούσε».

Tarantino's epic films

«Προσπάθησα να δω το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, αλλά δεν με κράτησε. Νομίζω ότι ήταν πραγματικά βαρετό», είπε ο Tarantino στο New York Mag. «Και η δεύτερη σεζόν φαίνεται απαίσια. Μόνο το τρέιλερ — όλοι αυτοί οι όμορφοι ηθοποιοί που προσπαθούν να μην είναι όμορφοι και περπατούν μοιάζοντας σαν το βάρος του κόσμου να είναι στους ώμους τους. Είναι τόσο σοβαρό και εκείνοι τόσο βασανισμένοι, προσπαθώντας να φαίνονται άθλιοι με τα μουστάκια και τα βρώμικα ρούχα τους».

Τούτου λεχθέντος, ο Tarantino δεν είναι ένας σνομπ κατά της τηλεόρασης. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, αποκάλυψε ότι παρακολούθησε τα «Justified» και «How I Met Your Mother» και αποκάλυψε ότι η αγαπημένη του σειρά στο HBO ήταν, παραδόξως, το «The Newsroom» του Aaron Sorkin: «Αυτή ήταν η μόνη σειρά που παρακολούθησα κυριολεκτικά τρεις φορές. Το έβλεπα την Κυριακή στις 7 που έβγαινε κάθε νέο επεισόδιο. Μετά, αφού τελείωσε, θα το έβλεπα ξανά. Τότε συνήθως κατέληγα να το παρακολουθώ μια φορά μέσα στην εβδομάδα, μόνο και μόνο για να μπορέσω να ακούσω τον διάλογο άλλη μια φορά».

Φωτογραφίες: Instagram @Tarantinoxx