Η έκθεση παρουσιάζει μεγάλο αριθμό παραδοσιακών ξυλόγλυπτων εργαλείων που σχετίζονται με την κλώση, τη ραπτική, το πλέξιμο, το κέντημα και διάφορες υφαντικές τεχνικές μικρής κλίμακας, καθώς και τον τρόπο χρήσης τους.

Το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνει ένα σύνολο εργαλείων ποιμενικής ξυλογλυπτικής και εργαλεία τα οποία έχουν παραχθεί σε ελληνικές φυλακές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως περίπου το 1950, ενώ η παρουσίαση συμπληρώνεται και από αντίστοιχα αντικείμενα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Αν και τα εργαλεία κλώσης (ρόκες, σφοντύλια και αδράχτια) είναι περισσότερο μελετημένα και γνωστά στο ευρύ κοινό ως αριστουργήματα ξυλογλυπτικής, υπάρχει μια άλλη κατηγορία σχετικών εργαλείων, γνωστά ως καλτσοβελόνες, τα οποία μέσω της υψηλής αισθητικής τους και της ποικιλίας της ξυλογλυπτικής εργασίας που τα παρήγαγε, αποκάλυψαν την πολύπλοκη χρήση τους, η οποία συνδεόταν με την οικιακή παραγωγή εργόχειρων.

Κάθε κατηγορία εργαλείων εκτίθεται σύμφωνα με τη χρήση της και τη σχετική με αυτή τεχνική, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την εφευρετικότητα των ξυλογλυπτών, οι οποίοι, με τα έργα τους, βοήθησαν τις γυναίκες να δημιουργήσουν από απλά, απαραίτητα στην καθημερινότητά τους, εργόχειρα έως και αριστουργήματα χειροτεχνίας.

Τέλος, με την επιλογή κάποιων γνωστών τεχνιτών και καλλιτεχνών που ασκούν ακόμη στις μέρες μας τις τεχνικές αυτές, η έκθεση φιλοδοξεί να δώσει ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για την επιβίωση των εφαρμοσμένων τεχνών στη σύγχρονη εποχή.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής και από το βιβλίο: TALES OF TOOLS. The Untold Narrative of Wooden Handiwork Implements from Greece, Flavia Nessi Γιαζιτζόγλου, Εκδοτικός οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, το οποίο θα λειτουργήσει και σαν κατάλογος της έκθεσης.

Καλλιτέχνες-τεχνίτες

ΑΦΗ Collective (Judith Allen-Ευσταθίου, Inger Carlsson, Μαρία Γρηγορίου, Δέσποινα
Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Εύα Χειλαδάκη
Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια & πρόεδρος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
Γεωργία Γκρεμούτη, textile artist

Δέσποινα Καραχάλιου, τεχνίτρια κομποδετικής
Μάρω Κορνηλάκη, σχεδιάστρια κοσμημάτων
Μ2P, pattern designers
Μελισσάνθη Σπέη, fashion artist & ερευνήτρια

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

Flavia Nessi Γιαζιτζόγλου, Τίνα Βασιλακοπούλου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελεονώρα Καραβάνη
Γραφιστική μελέτη: Δήμητρα Βασιλάκου, Αλίκη Κακουλίδου
Σκηνογραφική μελέτη: Κυριακή Καραχάλιου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Εγκαίνια: 16/05/2023, ώρα 20:00
Διάρκεια: 17/5/2023 – 03/09/2023
Κατά τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου.