Για όλους τους λάτρεις του θεάτρου και επειδή ο χειμώνας είναι γεγονός εμείς μαζέψαμε για εσάς έξι παραστάσεις που πρέπει να δείτε.

Η προξενήτρα

Την απολαυστική κωμωδία του Θόρντον Ουάιλντερ Η Προξενήτρα σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος στη σκηνή Κοτοπούλη-Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου, φέρνοντας στο προσκήνιο μια τετραπέρατη δυναμική γυναίκα του 19ου αιώνα αποφασισμένη να μην αφήσει τη ζωή να κυλήσει μέσα απ’ τα χέρια της και ενορχηστρώνοντας με μαεστρία απρόσμενες καταστάσεις και απίθανα προξενιά, με το κυνήγι του απόλυτου και του ιδανικού να είναι άσκοπη πολυτέλεια σε έναν κόσμο αβέβαιο που διψά να ζήσει όσο καλύτερα μπορεί, με ρεαλιστικές προσδοκίες και αναζητώντας την εφικτή ευτυχία.

Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Σίμος Κακάλας, Πάνος Παπαδόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Μελίνα Βαμπούλα, Θανάσης Δήμου, Άλκης Μπακογιάννης, Ιωάννης Μυστακίδης, Θανάσης Ραφτόπουλος, Γιάννης Σαμψαλάκης, Φώτης Στρατηγός, Βιβή Φωτοπούλου
Από 9/2 στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΣΚΗΝΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ-ΡΕΞ

Οι δύο χέστηδες

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης του έργου των Eugène Labiche – Marc Michel Οι δύο χέστηδες στο Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου, μια μονόπρακτη φαρσοκωμωδία, που μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και τα κοινωνικά ήθη της εποχής. Με το μέλλον της νεαρής Σεσίλ να εξαρτάται από δύο… χέστηδες, έναν πατέρα που δεν τολμά να αρνηθεί το χέρι της σε έναν αλαζόνα και δόλιο προικοθήρα και τον αγαπημένο της, που δεν τολμά να της κάνει πρόταση γάμου, το έργο θίγει τα προβλήματα που προκαλούν η υπερβολική ευγένεια και η δειλία αλλά και το καυτό θέμα της γυναικείας χειραφέτησης.

Παίζουν: Κλέλια Ανδριολάτου, Γιώργος Γλάστρας, Σμαράγδα Κακκίνου, Άγγελος Μπούρας, Θέμης Πάνου
Από 1/2 στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-ΦΡΥΝΙΧΟΥ

ΝΥΞ

O Γιάννης Νιάρρος, με δύο μουσικούς επί σκηνής, τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Κλωνή, αφηγούνται ιστορίες περίεργες στο ΝΥΞπου ανεβαίνει στο θέατρο Σημείο. Ένα αξεδιάλυτο μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας, ένα συνειρμικό ντόμινο που οδηγεί σε ένα κειμενικό και ηχητικό σύμπαν βασισμένο σε κείμενα του Πάνου Κουτρουμπούση και του Julio Cortasar. Πίσω από τη συνηθισμένη πληκτική καθημερινότητα κρύβονται πλάσματα απόκοσμα, άνθρωποι που ζουν αυτοεξόριστοι στις φαντασιώσεις τους, προσκολλημένοι σε έμμονες ιδέες, αφημένοι στωικά στα χέρια τραγικών συμπτώσεων του νου και σε ταχυδράματα ενός ασυνείδητου που γελά με τις δοκιμασίες της συνείδησης. Όλα αυτά συνοδεύονται από μουσική, δημιουργώντας ένα αλλόκοσμο σύμπαν.
Από 15/1 στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

Η καρδιά του σκύλου

Η Καρδιά του σκύλου του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ ή αλλιώς ένα προειδοποιητικό παραμύθι για τη διαφύλαξη της ατομικότητάς μας παρουσιάζεται στο Θέατρο Κιβωτός σε μια νέα ανάγνωση της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη. Η άγρια, ταραχώδης και κωμικά υπερρεαλιστική αυτή σάτιρα για την ανθρώπινη φύση αναδεικνύει έξοχα τον παραλογισμό της βίαιης αλλαγής της ώστε να ταιριάξει σε ένα άκαμπτο ιδεώδες, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους της απόλυτης συμμόρφωσης του ανθρώπου στις κοινωνικές επιταγές. Με δύο ηθοποιούς που διακρίνονται για την έντονη σωματικότητά τους, τον Άρη Σερβετάλη και τον Αντώνη Μυριαγκό, η ποιητική παράσταση φωτίζει τον σύγχρονο άνθρωπο στον πυρήνα του, ταυτόχρονα υπενθυμίζοντάς μας ότι πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση για να διαφυλάσσουμε την ταυτότητά μας.

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Αντώνης Μυριαγκός, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέτσικας
Από 11/1 στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί στο Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης το τελευταίο έργου του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, με τον Χρήστο Στέργιογλου στον κεντρικό ρόλο της αυταρχικής χήρας που μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της επιβάλλει στις πέντε κόρες της οκτώ χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, και με την έλευση ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλη είναι εραστής, για άλλη μνηστήρας, για άλλη φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι, για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη, Χρήστος Στέργιογλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη
Από 27/1 στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ – ΥΠΟΓΕΙΟ

Πλατόνοφ

Ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Adolf Shapiro σκηνοθετεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον Πλατόνοφ του Άντον Τσέχοφ, ένα πρώιμο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, στο οποίο ενυπάρχουν ήδη τα μοτίβα που τον απασχόλησαν στην ωριμότητά του. Η άφιξη του δάσκαλου Πλατόνοφ αναστατώνει τη θερινή ραστώνη των καλεσμένων της Άννας Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη αλλά και ένα υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό διαρκώς συνυπάρχουν και συμπλέκονται άρρηκτα, με τους ήρωες να υπάρχουν σε έναν κόσμο σύγκρουσης του παλιού και του νέου και να επιχειρούν να κρατηθούν από τον έρωτα και τις ελπίδες που γεννά, ωθούμενοι σε μια περιδίνηση χωρίς τέλος.

Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή, Όμηρος Πουλάκης, Έρρικα Μπίγιου, Ειρήνη Καζάκου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Βλαβιανός, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ιώβη Φραγκάτου, Σπύρος Ιωάννου
Από 21/2-28/4 στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

*Photo Credits:  Γιώργος Καπλανίδης