Αν μέχρι τώρα διαβάζαμε ένα βιβλίο το μήνα, τις γιορτές θα επιδιώξουμε να κάνουμε ένα challenge με τον εαυτό μας. Θα βάλουμε στόχο να διαβάσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, ωστόσο το δύσκολο part δεν είναι ο αριθμός, αλλά το ποια αστυνομικά θα επιλέξουμε. Κι αυτό γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Κόντρα στο χαρούμενο εορταστικό κλίμα, εμείς συνεχίζουμε να ψηφίζουμε το θρίλερ, την αγωνία, το έγκλημα και έχουμε ήδη βάλει στην καρδούλα μας τα πέντε αγαπημένα μας.

Αν σε βρίσκουμε σε μια φάση να ανακαλύψεις εκείνα που κάθε σελίδα τους είναι εθισμός, τότε σε βγάζουμε από αυτή τη δύσκολη θέση και σου συστήνουμε τα ακόλουθα. Επιπλέον, είναι μια καλή ιδέα για να τα πάρεις δώρο στον βιβλιοφάγο φίλο σου. Όπως και να ‘χει, μας ευχαριστείς αργότερα.

Alex Michaelides – Οι Κόρες

Ο Έντουαρντ Φόσκα είναι δολοφόνος.

Η Μαριάννα είναι βέβαιη γι’ αυτό. Όμως, δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Όμορφος και χαρισματικός, ο Φόσκα διδάσκει αρχαία τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και λατρεύεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους φοιτητές του – ειδικά από τα μέλη μιας κλειστής ομάδας ευνοούμενων φοιτητριών, που είναι γνωστές ως Κόρες.

Η Μαριάννα είναι μια λαμπρή αλλά και θλιμμένη ψυχολόγος η οποία αποκτά εμμονή με τις Κόρες, όταν ένα από τα μέλη τους –φίλη της ανιψιάς της, της Ζόι– βρίσκεται δολοφονημένο στο Κέμπριτζ. Έχοντας υπάρξει και η ίδια φοιτήτρια του πανεπιστημίου αυτού στο παρελθόν, δεν θα αργήσει να υποπτευθεί πως πίσω από την ειδυλλιακή ομορφιά των μεσαιωνικών κτιρίων και τις αρχαίες παραδόσεις κρύβεται κάτι απειλητικό. Και είναι πεπεισμένη πως, παρά το άλλοθί του, ο Έντουαρντ Φόσκα είναι ένοχος για τον φόνο.

Γιατί όμως να βάλει στόχο μια φοιτήτριά του; Και πώς δικαιολογείται η εμμονή του με τα Ελευσίνια Μυστήρια και το ταξίδι της Περσεφόνης –της Κόρης– στον Άδη;

Όταν ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα, η εμμονή της Μαριάννας να αποδείξει την ενοχή του Φόσκα βγαίνει εκτός ελέγχου, απειλώντας να καταστρέψει τόσο την αξιοπιστία της όσο και τις πιο στενές της σχέσεις. Όμως, είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτόν τον δολοφόνο, έστω κι αν της κοστίσει τα πάντα. Ακόμα και τη ζωή της…

Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ

John Verdon – Ο Δολοφόνος είναι Νεκρός

Η ειδυλλιακή κοινωνία του Λάρτσφιλντ συνταράσσεται, όταν ο Άνγκους Ράσελ –το πλουσιότερο και ισχυρότερο μέλος της– βρίσκεται νεκρός στην έπαυλή του στο Χάροου Χιλ. Μία προκαταρκτική ανάλυση DNΑ από τον τόπο του εγκλήματος παραπέμπει στον Μπίλι Τέιτ, το κακό παιδί της περιοχής, το μίσος του οποίου για τον Ράσελ ήταν γνωστό σε όλους.

Μόνο που ο Μπίλι σκοτώθηκε πέφτοντας από τη στέγη της τοπικής εκκλησίας, ακριβώς την προηγούμενη του φόνου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόρισμα του ιατροδικαστή που το επιβεβαίωσε. Όταν όμως η αστυνομία σπεύδει στο νεκροτομείο, ανακαλύπτει ότι το φέρετρο του Μπίλι έχει παραβιαστεί από μέσα και το πτώμα του αγνοείται.

Μια σειρά φόνων ακολουθεί και, καθώς η συνοχή της κοινότητας δοκιμάζεται, οι πωλήσεις όπλων εκτοξεύονται. Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι δεισιδαιμονίες εξαπλώνονται. Η άλλοτε ήσυχη πόλη μετατρέπεται σε μαγνήτη όσων αναζητούν την περιπέτεια: κυνηγών ζόμπι, τηλεοπτικών παραγωγών και κηρύκων της Αποκάλυψης, που ανακοινώνουν το τέλος του κόσμου.

Ο Γκάρνεϊ έχει να αντιμετωπίσει πολλά περισσότερα από έναν φόνο: να αποκαταστήσει την τάξη σε μια πόλη που καταρρέει ανεξέλεγκτα.

Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης

Soren Sveistrup – Ο Καστανάνθρωπος

Αν τον βρεις, σε έχει ήδη βρει!

Ένας ψυχοπαθής τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη.
Σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος αφήνει την «κάρτα» του: έναν καστανάνθρωπο, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα.

Εξετάζοντας τις κούκλες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών βρίσκεται μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: ένα αποτύπωμα το οποίο ανήκει σε ένα κορίτσι, την κόρη μιας υπουργού, που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν.

Τραγική σύμπτωση ή κάτι πολύ πιο διεστραμμένο;

Προκειμένου να σωθούν αθώες ζωές, ένα ζευγάρι ντετέκτιβ θα πρέπει να κάνει στην άκρη τις διαφορές του, ώστε να αρχίσει να συνδέει τα αποτρόπαια στοιχεία που αφήνει πίσω του ο Καστανάνθρωπος.
Γιατί ένα πράγμα είναι απόλυτα ξεκάθαρο: o δολοφόνος βρίσκεται σε αποστολή που το τέλος της απέχει πολύ…

Και κανείς δεν είναι ασφαλής.

Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης

Sebastian Fitzek: Αναλφάβητος

O Μίλαν Μπεργκ περιμένει υπομονετικά στο φανάρι. Ένα αυτοκίνητο σταματάει δίπλα του.
Στο πίσω κάθισμα ένα τρομοκρατημένο κορίτσι κρατάει κολλημένο στο τζάμι ένα σημείωμα.

ΒΟΗΘΕΙΑ
ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ

Μια κραυγή για βοήθεια;
Ο Μίλαν δεν έχει ιδέα. Είναι αναλφάβητος. Όμως, το ένστικτό του φωνάζει ότι το κορίτσι βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο.
Στα μάτια της είναι ζωγραφισμένος ο φόβος κι αυτό είναι ένα μήνυμα που μπορεί να «διαβάσει».

Αποφασίζει να ακολουθήσει το αυτοκίνητο, κι έτσι ξεκινά μια εφιαλτική περιπλάνηση που θα τον οδηγήσει σε μια σκληρή συνειδητοποίηση:
Κάποιες φορές η αλήθεια είναι υπερβολικά φριχτή για να την αντέξεις…
Κάποιες φορές η άγνοια είναι το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου…

Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Chevy Stevens – Επικίνδυνοι Δρόμοι

Ο αυτοκινητόδρομος του Κόουλντ Κρικ, μήκους περίπου οκτακοσίων χιλιομέτρων, διασχίζει τα βουνά της Βρετανικής Κολομβίας και καταλήγει στη δυτική ακτή. Η περιοχή αυτή, απομονωμένη και αχανής, αποτελεί το ιδανικό πεδίο δράσης «θηρευτών»… Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές νεαρές γυναίκες έχουν εξαφανιστεί, κανένας όμως δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ως υπαίτιος.

Η πόλη του Κόουλντ Κρικ είναι η γενέτειρα της Χέιλι ΜακΜπράιντ. Ο πατέρας της της έχει μάθει να σέβεται τη φύση, να επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες και να μη διασχίζει μόνη τον αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του, την κηδεμονία της Χέιλι αναλαμβάνει η αδελφή της μητέρας της. Ο σύζυγός της, αστυνομικός στο επάγγελμα, εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του για να ελέγχει και να εκφοβίζει τη Χέιλι. Εκείνη, κυριευμένη από τη θλίψη, αφού δεν της επιτρέπεται να εργαστεί, να διασκεδάσει ή να βγει ραντεβού, καταφεύγει στο βουνό, με την ελπίδα ότι όλοι θα πιστέψουν πως έχει εγκαταλείψει την πόλη. Η φήμη ότι ο δολοφόνος του αυτοκινητόδρομου την έχει απαγάγει εξαπλώνεται. Παράλληλα, του χρεώνεται ο φόνος άλλης μιας νεαρής γυναίκας.

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα η Μπεθ Σεβαλιέ καταφθάνει στο Κόουλντ Κρικ, όπου ζούσε η Άμπερ, η νεκρή πλέον αδελφή της. Αποξενωμένη από τους γονείς της, ψάχνει απαντήσεις για τον θάνατό της.
Προσλαμβάνεται ως σερβιτόρα στο εστιατόριο όπου εργαζόταν κι εκείνη, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να καταλάβει τι ακριβώς της συνέβη και για ποιο λόγο.

Αυτή όμως η αναζήτηση τη βάζει στο στόχαστρο και απειλεί να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της Χέιλι…

Μετάφραση: Αλέκος Αντωνίου