Τώρα που το κρύο έχει κάνει για τα καλά την εμφάνιση του, τι καλύτερο από την συντροφιά ενός καλού αστυνομικού βιβλίου, ειδικά τα βράδια πριν κοιμηθούμε. Η αστυνομική λογοτεχνία, είναι εμπλουτισμένη με crime novels που δεν γυρνάς απλά τη σελίδα τους και τέλος.

Έχουν αυτή την αγωνία, που σου κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, σε κρατάει σε μια εγρήγορση να μάθεις τι μέλλει γενέσθαι. Εξού και τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία σπουδαία αστυνομικά βιβλία, που καταπιάνονται με πολλά ζητήματα της σύγχρονης εποχής.

Αν λοιπόν είσαι σε φάση αναζήτησης ενός ακόμα καλού βιβλίου, τότε σου προτείνουμε τα ακόλουθα:

Το Κουτί – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα σπαθί διαπερνάει ένα ξύλινο κουτί και το πτώμα μιας γυναίκας που βρίσκεται μέσα του. Η αστυνομία αναρωτιέται: Πρόκειται για ένα μαγικό κόλπο που πήγε στραβά ή για μια ειδεχθή δολοφονία; Η Μίνα Νταμπίρι επιθεωρήτρια στην Αστυνομία της Στοκχόλμης επιστρατεύει τον Βίνσεντ Βάλντερ, πνευματιστή και ειδικό στη γλώσσα του σώματος και τη μαγεία. Στη διάρκεια της έρευνάς τους βρίσκουν στοιχεία που συνδέουν την υπόθεση αυτή με μια παλαιότερη και συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα κυνηγάνε έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο, τον οποίο πρέπει να σταματήσουν πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα πτώματα. Αλλά και η Μίνα και ο Βίνσεντ έχουν τα δικά τους σκοτεινά μυστικά.

Το παρελθόν και των δυο τους φαίνεται πως συνδέεται με όσα συμβαίνουν και τώρα πια πρέπει να βιαστούν. Πρέπει να είναι ένα βήμα πριν τον δολοφόνο, να ανακαλύψουν τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του, για να μπορέσουν να τον σταματήσουν.

Συγγραφείς: Camilla Lackberg, Henrik Fexeus / Μετάφραση: Αγγελική Νάτση
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μάτια 1 – Ο συλλέκτης – Εκδόσεις Διόπτρα

Κάθε φορά το ίδιο σενάριο. Ένα γυναικείο πτώμα ανακαλύπτεται να κρατά σφιχτά ένα χρονόμετρο σε αντίστροφη μέτρηση. Ένας απεγνωσμένος πατέρας πρέπει να βρει το παιδί του πριν πεθάνει από ασφυξία και ο δολοφόνος αφαιρέσει το αριστερό του μάτι. Ο Αλεξάντερ Τσόρμπαχ, ένας πρώην αστυνομικός και νυν δημοσιογράφος, έχει κάνει ρεπορτάζ και για τους τρεις φόνους του Συλλέκτη Ματιών.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά… Το πορτοφόλι του έχει βρεθεί δίπλα στο πτώμα και θεωρείται ύποπτος. Ο Συλλέκτης Ματιών θέλει να παίξει μαζί του. Ο Τσόρμπαχ έχει ακριβώς σαράντα πέντε ώρες και επτά λεπτά για να σώσει τη ζωή ενός μικρού αγοριού. Και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Συγγραφέας: Sebastian Fitzek / Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι – Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η Μάντλιν, μια Λονδρέζα πρώην αστυνομικός, νοικιάζει το ατελιέ ενός ζωγράφου στο Παρίσι για να προσφέρει στον εαυτό της την απομόνωση που χρειάζεται ώστε να ξαναβρεί τη γαλήνη. Από κάποια παρεξήγηση, εμφανίζεται στην πόρτα της ο Γκασπάρ, ένας μισάνθρωπος Αμερικανός συγγραφέας με τον ίδιο σκοπό: να απομονωθεί για να γράψει το θεατρικό του έργο. Αυτές οι δυο ταραγμένες ψυχές, που αναζητούν απελπισμένα τη μοναξιά, θα πρέπει αναγκαστικά να συνυπάρξουν.

Το ατελιέ ανήκε στον διάσημο ζωγράφο Σον Λόρεντς και αποπνέει ακόμη το πάθος του για τα χρώματα και το φως. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Λόρεντς, συντετριμμένος από την απαγωγή και δολοφονία του γιου του, πέθανε αφήνοντας πίσω του τρεις πίνακες που έκτοτε έχουν εξαφανιστεί. Μαγεμένοι από την ιδιοφυΐα του, η Μάντλιν και ο Γκασπάρ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανακαλύψουν αυτούς τους σπάνιας ομορφιάς πίνακες, αλλά, στην προσπάθειά τους να φέρουν στην επιφάνεια το πραγματικό μυστικό, έρχονται αντιμέτωποι με τους δικούς τους δαίμονες.

Συγγραφέας: Guillaume Musso / Μετάφραση: Γιώργος Ξενάριος
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Μέθοδος του Φοίνικα – Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Νοέμβριος, ο μήνας της βροχής. Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα αναστατώνει την αστυνομία της Βαλντέντσα. Ο αστυνόμος Καζαμπόνα, που λόγω ενός σοβαρού καβγά με τη γυναίκα του κοιμάται εδώ και λίγες μέρες στο τμήμα, είναι ο πρώτος που σπεύδει στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί, κάτω από την παλιά γέφυρα Καμπανέλε, στα όρια του δάσους, βρίσκεται γυμνό και μισοκαμένο το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Το αίνιγμα για την αστυνομία είναι μάλλον εύκολο, γιατί εντοπίζουν αμέσως πολλά στοιχεία χρήσιμα για την έρευνα, ενώ μετά από λίγο ανακαλύπτουν και τον υποτιθέμενο ένοχο στον βυθό της λίμνης, νεκρό λόγω ενός συνηθισμένου τροχαίου δυστυχήματος.

Ο Καζαμπόνα όμως δεν είναι ικανοποιημένος. Το ένστικτό του λέει ότι πίσω από την ιστορία των δύο θυμάτων –μιας Ουκρανής στριπτιζέζ και ενός πορνοστάρ, διάσημου στην περιοχή– κρύβεται κάτι πολύ πιο ζοφερό. Κάποιος προσπαθεί να συγκαλύψει σκληρές αλήθειες. Να δει τη φωτιά της εκδίκησης να κατακαίει τα πάντα, και μέσα από τις στάχτες να γεννηθεί μια νέα ζωή. Για να λύσει το αίνιγμα, ο Καζαμπόνα θα φτάσει βαθιά στα σπλάχνα της ιταλικής επαρχίας, όπου το μόνο που μετράει είναι το «φαίνεσθαι» και όπου τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Μια απίθανη και αποτροπιαστική εμπειρία, που θα τον κάνει να αμφιβάλλει ακόμα και για τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα.

Συγγραφέας: Antonio Fusco / Μετάφραση: Σκαρβέλη Γιάννα
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ο Ασβός – Εκδόσεις Κάκτος

Κάθε χρόνο τη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος που τον αποκαλούν Ασβό εισβάλλει από το πάτωμα του υπογείου στο σπίτι του θύματος που έχει επιλέξει. Σέρνει το θύμα του μέσα στο έδαφος και εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Ένα πρωί, η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ βρίσκει ένα λασπωμένο χειρόγραφο έξω από την πόρτα του γραφείου της. Φέρει τον τίτλο «Είμαι ο Ασβός» και αποτελεί τη νοσηρή βιογραφία ενός κατά συρροή δολοφόνου που ζει κάτω από τη γη.

Η Άνικα βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία να σώσει τον εκδοτικό της οίκο, που απειλείται με πτώχευση αν δεν βρεθεί άμεσα ένα μπεστ-σέλερ. Αποφασίζει να το εκδώσει, αν και γνωρίζει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Η αμφιλεγόμενη απόφασή της την οδηγεί σε βαθιά σκοτάδια που νόμιζε πως είχε θάψει από παιδί. Ποιος είναι ο Ασβός; Ποιος έγραψε το βιβλίο; Και ποιος ελλοχεύει κάτω από το έδαφος;

Συγγραφέας: Winter P. Fredrik
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.