Περισσότερα από εκατό δελφίνια βρέθηκαν νεκρά, την ώρα που ο Αμαζόνιος πλήττεται από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες νερού που έφτασε ως και τους 39 βαθμούς Κελσίου, επηρεάζοντας παράλληλα και την οικονομία σε 59 δήμους, αφού έχουν παραλύσει οι μεταφορές και οι αλιευτικές δραστηριότητες.

Τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν όλα στη λίμνη Τεφέ τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Mamirauá, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί η αιτία, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, σίγουρα συνδέεται με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ», σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δεν αναφέρεται ρητά στην κλιματική αλλαγή.

Ερευνητές και ακτιβιστές προσπαθούν να σώσουν τα θηλαστικά μεταφέροντάς τα από λιμνοθάλασσες και λίμνες στο κύριο σώμα του ποταμού όπου το νερό είναι πιο δροσερό, ανέφερε το CNN Brasil.

«Η μεταφορά των δελφινιών του ποταμού σε άλλα ποτάμια δεν είναι τόσο ασφαλής πριν επαληθευτεί ότι δεν υπάρχουν τοξίνες ή ιοί», δήλωσε στο CNN Brasil ο André Coelho, ερευνητής στο Ινστιτούτο Mamiraua.

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter