Στις 20 Μαΐου του 2024 θα ξεκινήσει τελικά η πολυαναμενόμενη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του μετά την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως ανακοίνωσε η δικαστής, Αϊλίν Κάνον, που έχει επιφορτιστεί με την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσει τον επόμενο Μάιο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Φορτ Πιρς της Φλόριντα

Σημειώνεται πως κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ –και υποψηφίου στις επόμενες εκλογές- έχουν απαγγελθεί 37 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για «παράνομη παρακράτηση πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια», «παρακώλυση της δικαιοσύνης» και «ψευδορκία». Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι.

tramp

Κούτες με χιλιάδες έγγραφα πήρε μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ

Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μαζί του κούτες με χιλιάδες έγγραφα, ορισμένα από τα οποία ήταν διαβαθμισμένα. Ένας νόμος του 1978 υποχρεώνει όλους τους Αμερικανούς προέδρους να παραδίδουν όλα τα e-mail, τις επιστολές και άλλα έγγραφα εργασίας τους στα Εθνικά Αρχεία.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας της εκδίκασης της υπόθεσης πέρασε από πολλά κύματα, με τους εισαγγελείς να ζητούν να ξεκινήσει η δίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι πρέπει να διεξαχθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

Τελικά, βρέθηκε μία μέση λύση, με τη δίκη να ξεκινά εν μέσω της εκστρατείας των προκριματικών εσωκομματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.