Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την απελευθέρωσή της από το «βραχιολάκι», η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή προχώρησε σε μήνυση εις βάρος της Ευρωβουλής «για παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας, έχοντας παρακολουθηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες την περίοδο που συμμετείχε στην επιτροπή Pega, η οποία διερευνούσε θεσμικά την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που παρακολουθούσε τις δραστηριότητες ευρωβουλευτών και πολιτών της ΕΕ».

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα il Fatoo Quotidiano, την κατάθεση μήνυσης ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, η οποία είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο για συμμετοχή στο σκάνδαλο χρηματισμού QatarGate.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή απαλλάχθηκε από το «βραχιολάκι» επιτήρησης στις 25 Μαΐου, μετά την προληπτική κράτηση άνω των πέντε μηνών, εκ των οποίων τέσσερις σε φυλακή και ένας σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καΐλή απαγορεύεται να εγκαταλείψει το Βέλγιο κατόπιν συμφωνίας με τις αρμόδιες Αρχές, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Το αίτημα για υπεράσπιση της ασυλίας της

Αίτημα για υπεράσπιση της ασυλίας της κατέθεσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αίτημα μάλιστα ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα κατά την έναρξη της ολομέλειας από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Επί της ουσίας η κα Καϊλή ζητά από τους συναδέλφους να καθορίσουν εάν η ασυλία της παραβιάστηκε στη διάρκεια της έρευνας του Qatargate.

Σύμφωνα πάντως με τον συνήγορό της, Σβεν Μαρί το αίτημα αφορά – ανάμεσα σε άλλα – την παραβίαση της ασυλίας της, καθώς όπως αναφέρει, η κα Καϊλή ήταν υπό παρακολούθηση μυστικών υπηρεσιών την περίοδο που μετείχε στην επιτροπή PEGA που είχε θεσμικά επιφορτιστεί με την έρευνα για την ύπαρξη παράνομων λογισμικών που παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες ευρωβουλευτών αλλά και πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τους ισχυρισμούς αυτούς είχε διατυπώσει και κατά την πρόσφατη συνέντευξή της με την ισπανική εφημερίδα, Mundo, όπου είχε αφήσει για πρώτη φορά αιχμές εναντίον μυστικών υπηρεσιών. Τότε είχε δηλώσει πως η σύλληψη της ενδεχομένως να οφείλεται στις πρωτοβουλίες της σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης, που είχαν εγκατασταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για να ελέγχουν τους ευρωβουλευτές. «Όποιος χρησιμοποιούσε το λογισμικό για να παρακολουθεί τα κινητά των ευρωβουλευτών τον ενόχλησε (η πρωτοβουλία μου) και αυτό προκάλεσε ανησυχία στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών διαφορετικών κρατών της Ευρώπης».

Κατά τον συνήγορό της η δημοσίευση αυτών των στοιχείων προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν «λίγα συγκεκριμένα ΜΜΕ που συστηματικά επιτίθενται στην κα Καϊλή κατηγορώντας την για σενάρια συνωμοσιολογίας!».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σβεν Μαρί, «οι σοκαριστικές πληροφορίες που ακολούθησαν, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και ο ίδιος ο Βέλγος ανακριτής (σ.σ. της υπόθεσης Qatargate) Μισέλ Κλεζ ήταν υπό παρακολούθηση, τους άφησε όλους άφωνους!!)».

Το σχετικό δελτίο Τύπου καταλήγει σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει σενάριο συνωμοσιολογίας, φαίνεται ότι η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρώπης έχουν «μεταφερθεί» οι γεωπολιτικές συγκρούσεις του Αραβικού Κόλπου, της Βόρειας Αφρικής, της Αραβικής Χερσονήσου για τις οποίες η κυρία Εύα Καϊλή είναι το θύμα σήμερα, αύριο οι δικαστές και οι εισαγγελείς, μεθαύριο ποιος;;»

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο σε συνέντευξη Τύπου των εισηγητών της PEGA, οι Γερούν Λάινερς και Σόφι ιντ Βελντ άφησαν να εννοηθεί ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι υπερβολικοί, αλλά και ότι η ίδια η κα Καϊλή είχε αποχωρήσει από τις εργασίες της επιτροπής τον περασμένο Νοέμβριο, πριν δηλαδή την αποκάλυψη του Qatargate.