Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι και Εύα Καϊλή, ήθελε να αποκτήσει ένα διαμέρισμα μεγαλύτερο από αυτό που ήδη κατείχε στο ίδιο κτίριο, σε απόσταση αναπνοής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, υποπτεύονται οι ερευνητές, πώς έχει ξεπλύνει μέρος των χρημάτων από τις υπό διερεύνηση συμφωνίες διαφθοράς που είχε συνάψει με το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, επενδύοντάς τα σε μετρητά για να αγοράσει ένα διαμέρισμα, rue Wiertz στην περιοχή Ixelles (Βρυξέλλες).

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, αγόρασε από κοινού με τον σύντροφό της διώροφη ιδιοκτησία, έναντι 650.000 ευρώ που δηλώθηκε σε συμβολαιογράφο. Όμως, κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στη Γάνδη, στον πωλητή αυτού του διαμερίσματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν 80.160 ευρώ σε μετρητά.

Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα της Le Soir που πραγματοποιήθηκε με το δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΙΚ, ο πωλητής παραδέχτηκε στην αστυνομία ότι τα 80.000 ευρώ προήλθαν από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι για την αγορά ακινήτου, ένα επιπλέον ποσό στα 650.000 που δηλώθηκαν. Ίσως όμως να μην ήταν μόνο αυτό.

Ουδέν σχόλιο από Φραντσέσκο Τζόρτζι και Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, έχει πληρώσει περίπου 100.000 ευρώ σε κεφάλαια για την αγορά του διαμερίσματος. Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά στην παρούσα φάση των ερευνών, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που προέρχεται από το Κατάρ, το Μαρόκο ή τη Μαυριτανία και που έχει επενδύσει παράνομα το ζεύγος Καϊλή-Giorgi.

Σε συνέντευξή της στο EIC, η Εύα Καϊλή ξεκαθάρισε ότι όλες οι πληρωμές έγιναν από λογαριασμό σε λογαριασμό, αλλά ότι «δεν μπορούσε να σχολιάσει» γιατί «δεν είχε δώσει ακόμη κατάθεση για αυτό το θέμα» στους ανακριτές. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι από την πλευρά του δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των μέσων για να δώσει απαντήσεις.

Αυτό που επιβεβαιώνεται από τη δικαστική έρευνα είναι ότι ο Giorgi πλήρωσε ένα μέρος του συνολικού ποσού σε μετρητά. Ο Ιταλός δεν το γνώριζε, αλλά όταν οργάνωνε την αγορά, τον Σεπτέμβριο του 2022, το τηλέφωνό του είχε ήδη υποκλαπεί από την Κρατική Ασφάλεια και την πολιτική υπηρεσία πληροφοριών. Σε αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες φαίνεται ότι ο Giorgi επέμενε να γίνει μέρος της αγοράς με μετρητά.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, μεταξύ 8:20 π.μ. και 9:15 π.μ., ο Φραντσέσκο Τζόρτζι τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη και φέρεται να λέει: «Λοιπόν Κ., μπορούμε να βρεθούμε αύριο στο σπίτι μου και να το συζητήσουμε από κοντά, στις 9 το πρωί, με έναν καλό καφέ. Θα τα διορθώσουμε όλα αυτά. Και μετά θα πάμε μαζί στον συμβολαιογράφο στις 9:30 π.μ., που είναι κοντά, πιστεύω, στην Place du Luxembourg». ,

Το συμπέρασμα της ασφάλειας, με βάση αυτή την υποκλοπή, είναι ότι «Μάλλον ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήθελε να πληρώσει μέρος του νέου του διαμερίσματος σε μετρητά, το οποίο ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 100.000 ευρώ. Ήθελε να δώσει το 70% αυτού του συνολικού ποσού πριν την υπογραφή του συμβόλαιο».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πωλητής εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι ο Giorgi θα κρατήσει τον λόγο του. Εκείνος όμως τον καθησυχάζει. «Μπορώ να σου πω κάτι άλλο; Στη θέση της Εύας, που είναι ένα πρόσωπο με πολιτική έκθεση, δεν μπορούμε να τα καταστρέψουμε όλα μπαίνοντας σε μια δικαστική υπόθεση ή τέτοια πράγματα. Προτιμούμε τα πράγματα να πάνε ομαλά, και νομίζω ότι με εσάς έχει πάει πολύ καλά μέχρι τώρα. Προτιμούμε να κάνουμε τα πράγματα πολύ ομαλά. »

Δεν είναι σαφές εάν η Εύα Καϊλή ήταν παρούσα στη συνάντηση όπου ο σύζυγός της και ο πωλητής συζήτησαν την υπό διερεύνηση πληρωμή. Σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για επικοινωνία προκειμένου να δωθούν διευκρινήσεις σχετικά με τη συνομιλία, ο πωλητής αυτού του διαμερίσματος δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις του EIC.