Ένας από τους βασικούς ύποπτους στο σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate προσπάθησε να προμηθευτεί εκρηκτικά υλικά και συσχέτισε το όνομά του με υποθέσεις της… Μαυριτανίας.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι σχεδίαζε να φύγει από το κοινοβούλιο το 2024, σύμφωνα με σημειώσεις που βρέθηκαν από Βέλγους ερευνητές στο διαμέρισμά του τον Απρίλιο του 2023. «Η πανδημία ήταν μια σημαντική στιγμή προβληματισμού για μένα», αφηγήθηκε. «Δούλευα εξ αποστάσεως σε απόλυτη χαλάρωση, ώστε να μπορώ να σκεφτώ ήρεμα το μέλλον μου μετά το 2024».

Το σχέδιό του; Να γίνει ειδικός στο «διεθνές εμπόριο και τη διαμεσολάβηση», βασιζόμενος στις διασυνδέσεις του στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, ειδικά για όσους έχουν να κάνουν με άλλες χώρες», έγραψε.

Εκρηκτική συμφωνία

Μαζί με τις σημειώσεις του, αρχεία που βρέθηκαν στον φορητό υπολογιστή του, σε έναν φάκελο με το όνομα «Business» αποκαλύπτουν, όπως φαίνεται, τις φιλοδοξίες του.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, ο πρεσβευτής της Μαυριτανίας στην ΕΕ του ζήτησε τον Νοέμβριο του 2020 να βρει εταιρείες που θα μπορούσαν να παρέχουν στην Εθνική Βιομηχανική και Μεταλλευτική Εταιρεία της χώρας (SNIM) νιτρικό αμμώνιο, είδος εκρηκτικού.

Οι δύο άνδρες ήταν ήδη γνωστοί. Σε δηλώσεις του στην αστυνομία, ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του οποίου είχε υπηρετήσει ως βοηθός, ομολόγησε ότι έλαβε δωροδοκίες από τη Μαυριτανία.

Ο Πάντσερι, είπε ότι αυτός και ο Τζόρτζι πήραν 100.000 ευρώ ο καθένας το 2019. Ο τελευταίος δε, παραδέχτηκε μόνο ότι λάμβανε 1.800 ευρώ τον μήνα από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος στον πρέσβη της Μαυριτανίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην αστυνομία. Πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι υπήρξαν μερικοί μήνες που είχε υπενοικιάσει σε δύο άλλα άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δικό του σπίτι. Εντόπισε έναν πιθανό προμηθευτή νιτρικών στη Γεωργία και στη συνέχεια στράφηκε στην Καϊλή για βοήθεια.

Η Καϊλή δημιούργησε μια συνομιλία στο WhatsApp με την ονομασία «Int Exports» με τον Τζόρτζι και έναν Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα ζυμαρικών με έδρα τη Γεωργία, σύμφωνα με ένα ξεχωριστό αστυνομικό έγγραφο που περιέχει μεταγραφές των μηνυμάτων WhatsApp.

Στο εισαγωγικό μήνυμα, η Εύα Καιλή περιέγραψε τον Τζόρτζι ως «έναν έμπιστο σύμβουλο που εργάζεται για πολλές κυβερνήσεις».

«Οι δυο σας θα πρέπει να το πάρετε από εδώ, καθώς και οι δύο έχετε εξαιρετικές επαφές και εμπειρία στα ζυμαρικά 😉 αλλά κυρίως σε ξένες κυβερνήσεις για εξαγωγές εισαγωγών», έγραψε η Καϊλή πριν φύγει από τη συζήτηση.

Εκείνος είπε στον επιχειρηματία ότι η συμφωνία ήταν αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων δολαρίων, με «περιθώρια κερδών για τους μεσάζοντες». Την ίδια μέρα, δικηγόρος συνέταξε μια συμφωνία εχεμύθειας ως μέρος μιας προσπάθειας για τη σύσταση μιας γεωργιανής κοινής επιχείρησης με την ονομασία «F&S διαφημιστική Ltd». Ένα προσχέδιο της NDA βρέθηκε αργότερα από την αστυνομία στον φάκελο “Business” του ίδιου μαζί με έγγραφα που σχετίζονται με προηγούμενους διαγωνισμούς της Μαυριτανίας.

Την επόμενη μέρα, ο άνδρας τον ενημέρωσε ότι σχεδίαζε να συναντήσει τον διευθυντή του προμηθευτή στο γκολφ. «Σούπερ! και πολύ καλή σύμπτωση, αθλητική διπλωματία!». απάντησε ο Τζόρτζι.

Η συμφωνία δεν έγινε ποτέ, λέει στις σημειώσεις του. Η Μαυριτανία δεν άνοιξε ποτέ τον διαγωνισμό. «Σταμάτησε να με ενδιαφέρει γιατί ήταν πολύ περίπλοκο και πήρε πολύ χρόνο».

Ο επιχειρηματίας με έδρα τη Γεωργία αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Ρωσικά τάνκερ

Η περιπέτεια του με τα εκρηκτικά ήταν μόνο μία από τις πολλές προσπάθειές του να αναπτύξει τις διασυνδέσεις του. Ο φάκελος “Business” του περιείχε έγγραφα σχετικά με την πώληση τεστ COVID στη Μαυριτανία και μια συμφωνία που αφορούσε τον καθαρισμό της μολυσμένης γης στο Κουβέιτ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφερε άλλες ευκαιρίες. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, η Εύα Καϊλή του είπε τον Απρίλιο του 2022 ότι μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χρειαζόταν συμβούλους για την αγορά τεσσάρων ρωσικών πετρελαιοφόρων που κινδύνευαν να παγιδευτούν από τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, βρήκε δύο άλλους πιθανούς εταίρους: τον Μάριο Μάουρο, πρώην υπουργό Άμυνας της Ιταλίας και τον Σπύρο Παππά, δικηγόρο με έδρα τις Βρυξέλλες και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις σημειώσεις του μάλιστα γράφει ότι έκανε τη σύνδεση «χωρίς να εμπλακεί» στη συμφωνία.

Ένα προσχέδιο σύμβασης που βρέθηκε στον ίδιο φάκελο, περιέγραφε την πιθανή συμφωνία. Η εταιρεία του Παππά θα παρείχε «νομικές και πολιτικές συμβουλές» σε μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία για «την απόκτηση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων αργού» από τη Sovcomflot, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Ρωσίας, για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μάουρο, ο πρώην υπουργός, θα ενεργούσε ως «εξωτερικός σύμβουλος».

Η συμφωνία κατέστη άκυρη μετά τον αποκλεισμό των πλοίων από μια δυτική τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν χωρίς κίνδυνο παραβίασης των κυρώσεων.

Σε μια ξεχωριστή συνομιλία, συνέδεσε τον Παππά και τον Μάουρο τον Αύγουστο του 2022 με την Ιωάννα Προκοπίου, μέλος μιας επιφανούς ελληνικής οικογένειας εφοπλιστών. Μέσω email, βοήθησε την τριάδα να προγραμματίσει μια κλήση για να συζητήσουν το εμπόριο ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία, έγραψε, «είναι ευρέως αποδεκτό ότι η αλληλεξάρτησή μας παγκοσμίως, υποχρεώνει την ΕΕ να τηρεί εξαιρέσεις ειδικά όσον αφορά το LNG».

Ο Παππάς είπε Τζόρτζι δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην προσφορά νομικής ανάλυσης για τη συμφωνία του δεξαμενόπλοιου. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κλήση Προκοπίου, αλλά είπε ότι ο Γιώργης δεν έλαβε ποτέ καμία πληρωμή από την εταιρεία του. «Τότε δεν γνωρίζαμε τον κ. Γιώργη», είπε ο Παππάς, ο οποίος αργότερα ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της Καϊλή.

Ο Προκοπίου είπε ότι ο Παππάς τη βοήθησε με την «εξήγηση των κανόνων εισαγωγής της ΕΕ» και ότι ούτε η Καϊλή, ούτε ο Τζόρτζι είχαν λάβει πληρωμή.

Ο Μάουρο είπε ότι τελικά δεν συμμετείχε στη συμφωνία με το δεξαμενόπλοιο και δεν έλαβε καμία πληρωμή για τη συμμετοχή του σε προκαταρκτικές συνομιλίες. Είπε ότι δεν συμμετείχε στη διαβούλευση για το LNG.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως κοινοβουλευτικός υπάλληλος, έπρεπε να ζητήσει άδεια για τυχόν παράπλευρες δραστηριότητες για να αποφύγει σύγκρουση συμφερόντων. Το αφεντικό του Τζόρτζι εκείνη την εποχή ήταν ο Αντρέα Κοτζολίνο, ένας Ιταλός ευρωβουλευτής που αντιμετωπίζει προκαταρκτικές κατηγορίες στην έρευνα για διαφθορά, αλλά τις αρνείται. Mέσω δικηγόρου μάλιστα, είπε ότι «τα μόνα πράγματα που γνώριζα ήταν οι θεσμικές δραστηριότητες του Τζόρτζι σχετικά με τα καθήκοντά του ως διαπιστευμένου βοηθού».

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.