Ήταν η πιο δυνατή υποστηρίκτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα κρυπτονομίσματα. Όμως η λαμπερή καριέρα της Εύας Καϊλή ως αντιπρoέδρου του κοινοβουλίου κατέρρευσε όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι της πριν από ένα χρόνο και βρήκε 150.000 ευρώ σε μετρητά. Και έτσι ξεκίνησε να ξετυλίγεται η ιστορία του Qatargate.

Η Καϊλή και ο σύντροφός της Francesco Giorgi ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων επιβατών των Βρυξελλών στους οποίους απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες διαφθοράς που έχουν πλήξει ποτέ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Τώρα, εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν από την έρευνα αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη δραματική έρευνα, βασισμένες σε μυστικές παρακολουθήσεις, ομολογίες και στοιχεία που άρπαξαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών εφόδων.

Η μακροχρόνια έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ένα δίκτυο υπόπτων πήρε μετρητά ή δώρα για να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστό ως Qatargate, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, τα αρχεία που εξετάστηκαν από το POLITICO υποδηλώνουν ότι πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια μιας υποτιθέμενης τετραετούς συνωμοσίας.

Η χαοτική φύση των ανταγωνιστικών λογαριασμών που δίνονται από διαφορετικούς υπόπτους και προτείνονται σε αντιφατικά έγγραφα καθιστούν αδύνατη τη βεβαιότητα για ένα τελικό σύνολο. Αλλά ένα χαρακτηριστικό ξεχωρίζει στα αρχεία: τα μεγάλα ποσά μετρητών που εμπλέκονται και οι εξαιρετικές ιστορίες που οι ύποπτοι είπαν στους ερευνητές για το πώς ήταν κρυμμένο και πού κατέληξε.

Υπήρχαν τα μετρητά που χάθηκαν σε ένα τρένο, τα χρήματα πεταμένα σε έναν κάδο απορριμμάτων, τα τραπεζογραμμάτια γεμισμένα σε καφέ χάρτινες σακούλες, τα δεμάτια κρυμμένα σε βαλίτσες και οι πληρωμές που έγιναν σε χώρους στάθμευσης.

Στις 9 Δεκεμβρίου πέρυσι, όταν ο κόσμος τους πλησίαζε γύρω τους, η Καϊλή ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα της. Λίγο αργότερα πιάστηκε με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά σε πολυτελές ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Πριν τη σύλληψή της, η Καϊλή ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα.

Από την αρχή αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς και αμφισβητεί τη νομική αγωγή εναντίον της. Ο σύντροφός της Giorgi έχει αναγνωρίσει τον δικό του ρόλο στα σχέδια, ενώ το πρώην αφεντικό του, ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Banzeri, ομολόγησε τον ρόλο του σε συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στον αρχικό γύρο των αστυνομικών επιδρομών, αστυνομικοί κατέσχεσαν περισσότερα από 600.000 ευρώ σε τραπεζογραμμάτια από το διαμέρισμα του Panzeri στην περιοχή Schaerbeek των Βρυξελλών.

Μιλώντας λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Panzeri είπε στους ντετέκτιβ ότι τα χρήματα προήλθαν από μια πολυετή συμφωνία που έκανε με το Κατάρ βάσει της οποίας συμφώνησε να κάνει «συμβουλευτική» εργασία για το κράτος του Κόλπου.

Θα προτιμούσε να το λάβει μέσω διαφανών καναλιών και να πλήρωνε φόρο για αυτό, αλλά οι Κατάρ επέμειναν ότι θα έπρεπε να παραμείνει σιωπηλός, ισχυρίστηκε. Το Κατάρ παρέδωσε τα χρήματα σε δύο περιπτώσεις, στα τέλη του 2019 και την άνοιξη του 2022, είπε, και η τελευταία παράδοση ήρθε σε μια χάρτινη σακούλα για ψώνια, είπε στην αστυνομία.

«Υποθέτω ότι έφτασε σε διπλωματικό χαρτοφύλακα», είπε αόριστα, σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στο φως η POLITICO. «Γενικά δεν ξοδεύω πολλά», είπε ο Panzeri, ο οποίος είχε 380.000 ευρώ αποθηκευμένα σε πλαστικές σακούλες κάτω από το κρεβάτι του, όπως ανακάλυψαν οι Βέλγοι κατάσκοποι όταν επισκέφτηκαν κρυφά το διαμέρισμά του μήνες πριν από τη σύλληψή του.

Οι κατάσκοποι βρήκαν 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο του. Υπήρχε μια εξαίρεση στη λιτότητα του Panzeri: οι διακοπές. Του άρεσε να πηγαίνει διακοπές τρεις φορές το χρόνο και να ξοδεύει μεταξύ 20.000 και 25.000 ευρώ κάθε φορά, αν και λιγότερα το Πάσχα, είπε στην αστυνομία, προσθέτοντας ότι πήγε στο Μαϊάμι και στον Καναδά νωρίτερα το 2022.

Οι σκουπιδοτενεκές του Qatargate

Αφού ο Panzeri άρχισε να συνεργάζεται με το Κατάρ, στροβιλίστηκαν τόσα πολλά μετρητά που κατέληξε να πετάξει μερικά από αυτά σε έναν κάδο απορριμμάτων, σύμφωνα με έναν λογαριασμό που έδωσε στην αστυνομία τον Φεβρουάριο.

Μια μέρα το 2019 ο Panzeri είπε ότι έλαβε μια κλήση από έναν ευρωβουλευτή, τον οποίο η POLITICO δεν κατονομάζει για νομικούς λόγους, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία και χρειαζόταν μια χάρη. Ο Panzeri υποχρέωσε και έστειλε έναν κοινοβουλευτικό βοηθό στην κατοικία του ευρωβουλευτή για να πάρει μια τσάντα.

Όταν ο Panzeri και ο βοηθός άνοιξαν μαζί την τσάντα, ανακάλυψαν μέσα, ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ρούχων, μερικά βιβλία που είχαν τρυπώσει. Μέσα στα βιβλία ήταν μεταξύ 60.000 και 70.000 ευρώ σε μετρητά.

Ο Panzeri είπε ότι δεν ήξερε από πού προέρχονται τα χρήματα και τα πέταξε όλα στα σκουπίδια καθώς επέστρεφε στο σπίτι του χωρίς να τα μετρήσει σωστά. Ο Francesco Giorgi, ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Panzeri – που δεν ήταν ο βοηθός που αναφέρθηκε παραπάνω – αμφισβήτησε αργότερα την ιστορία του πρώην αφεντικού του.

«Η εκδοχή που δίνει ο Panzeri είναι εντελώς επινοημένη και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο ψέμα όταν λέει ότι πετάει χρήματα στον κάδο», έγραψε ο Giorgi σε σημειώσεις σχολιάζοντας τις ομολογίες του Panzeri.

Ωστόσο, τόσο οι λογαριασμοί του Giorgi όσο και του Panzeri συμφωνούν ότι το 2019 έγινε συμφωνία με το Κατάρ βάσει της οποίας ο εν λόγω ευρωβουλευτής θα λάμβανε συνολικά 250.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει μια προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ το 2019. Η POLITICO επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή μέσω δικηγόρου, ο οποίος απάντησε οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.

Το τρένο

Σε μια άλλη ιστορία με πολλά μετρητά, ο Panzeri είπε ότι τον Οκτώβριο του 2022 έχασε 15.000 ευρώ σε ένα ταξίδι με τρένο Thalys πίσω στις Βρυξέλλες από το Παρίσι. «Ήμουν θύμα μιας περίεργης κλοπής», είπε στους ντετέκτιβ μετά τη σύλληψή του. Σε ανάκριση από τους ανακριτές, ο Panzeri είπε ότι η προτίμησή του δεν ήταν ποτέ να συναλλάσσεται με τραπεζογραμμάτια. «Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μετρητά, αλλά δεν μιλώ για τον Francesco Giorgi», είπε.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο ίδιος ο Giorgi αφηγήθηκε πώς συγκέντρωσε μετρητά από το Κατάρ γύρω από τις Βρυξέλλες για το δίκτυο. Μερικές φορές έδειχνε μια φωτογραφία ενός τραπεζογραμματίου στο άτομο που συναντούσε για να αναγνωρίσει τον εαυτό του, είπε. Κάποτε πήρε 300.000 ευρώ σε μετρητά κοντά στο Βασιλικό Παλάτι από ένα άτομο με μαύρο Audi με ολλανδικές πινακίδες κυκλοφορίας. μια άλλη φορά πήγε σε ένα πάρκινγκ πέρα ​​από το κανάλι.

Υπήρχαν περίπου 10 από αυτές τις συναντήσεις — δύο ή τρεις ετησίως — και τα ποσά διέφεραν, φτάνοντας έως και τα 50.000 ευρώ. «Έγινε ανεξέλεγκτο. Ήταν πολύ αγχωτικό για μένα», είπε ο Giorgi στην αστυνομία λίγο μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με έναν λογαριασμό στα αρχεία. Ο Giorgi παραπονέθηκε ακόμη και στο Panzeri.

«Έπρεπε να αγοράσω άλλο χρηματοκιβώτιο, δεν ξέρω τι να κάνω πια», είπε στον Panzeri σε μια συνομιλία που ηχογραφήθηκε και μεταγράφηκε από τις μυστικές υπηρεσίες τον Απρίλιο του 2022. Ο Giorgi έφερε μαζί του τα χρηματοκιβώτια του όταν μετακόμισε με την Καϊλή σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως κωδικό χρησιμοποίησε την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του. H Καϊλί γνώριζε επίσης τον κωδικό, είπε στην αστυνομία. Πρόσωπο κοντά στην ομάδα υπεράσπισης του Giorgi απέρριψε τα έγγραφα που διέρρευσαν, λέγοντας ότι όλες οι δηλώσεις του έγιναν «υπό πίεση και αποκλειστικά για να ευχαριστήσουν τις βελγικές αρχές» ελπίζοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στη σύζυγο του Giorgi, Καϊλή, να επιστρέψει στην κόρη τους.

Το πολυτελές ξενοδοχείο

Στις 9 Δεκεμβρίου, η αστυνομία έκλεισε. Ο πατέρας της Καϊλή έσυρε μια βαλίτσα που περιείχε 150.000 ευρώ περίπου μισό χιλιόμετρο στους δρόμους των Βρυξελλών, από το διαμέρισμα της Καϊλή και του Giorgi στο ξενοδοχείο Sofitel στην Place Jourdan.

Η αστυνομία συνέλαβε για λίγο τον πατέρα της Καϊλή, αλλά τον απελευθέρωσε χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ανάμειξή του σε οποιαδήποτε αδικοπραγία. Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη σύλληψή της, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της.

Είπε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να βγάλει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά από το διαμέρισμα όταν άκουσε ότι ο Giorgi είχε συλληφθεί. Αργότερα είπε ότι είχε μερικώς γεμίσει μια βαλίτσα με τραπεζογραμμάτια από το χρηματοκιβώτιο του Giorgi που πίστευε ότι ήταν του Panzeri. Ήξερε ποια χρήματα ήταν του Panzeri γιατί τα φύλαγε σε τακτοποιημένα δέματα, είπε. Ο Γιώργης άφησε τα λεφτά του χύμα.

Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι έμαθε για τα χρήματα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον Γιώργη από τα «μέσα» μόλις στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Έκτοτε, δημοσιεύματα των ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα χρήματα ανήκαν κυρίως στον Panzeri, εκτός από ένα ποσό που οφείλει στον Giorgi, συμπλήρωσε ο Δημητρακόπουλος.

Υπήρχε ένα σακουλάκι με μετρητά που κρατούσε η Καϊλή, σύμφωνα με τα αρχεία. Περιείχε περίπου 30.000 έως 40.000 €. Ο σκοπός του; Μια προφύλαξη, είπε, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Πηγή: POLITICO

*Photo Credits: Shutterstock