Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς την ανατολική θάλασσα» —ή θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως την αποκαλεί το Τόκιο—, ανέφερε το επιτελείο.

Είναι η δεύτερη εκτόξευση στην οποία προχωρά η Πιονγκγιάνγκ σε ισάριθμες ημέρες, αφού καταδίκασε τις επιδείξεις δύναμης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερου αξιωματούχου του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, πρόκειται για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) «ικανό να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει οποιοδήποτε σημείο σε «όλη την επικράτεια των ΗΠΑ».

Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων προτού καταπέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Όμως, «σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει της τροχιάς του και ανάλογα με το βάρος της κεφαλής» που φέρει, «θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να πετάξει για πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και σε αυτή την περίπτωση ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ θα βρισκόταν εντός της εμβέλειάς του», εξήγησε ο Σίνγκο Μιγιάκε, μέλος της ιαπωνικής άνω Βουλής και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Άμυνας.

Η πτήση του διήρκεσε 73 λεπτά, διευκρίνισε ο Μιγιάκε σε δημοσιογράφους.

Οι δυο πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα εγείρουν «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά» τις οπλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε ο κ. Κισίντα, υπενθυμίζοντας πως παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη χώρα εξαιτίας των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.