Ποιος δεν έχει ονειρευτεί την αιώνια ζωή; Κι αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, τουλάχιστον να επιμηκύνει όσο το δυνατόν τη διάρκεια της παρουσίας του σ’ αυτό τον κόσμο; Χιλιάδες έρευνες γίνονται κάθε χρόνο για να αποκαλυφθούν τα μυστικά της μακροχωίας σε διάφορες περιοχές της γης, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως «νησίδες υπέργηρων». Ορισμένες περιοχές της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, μαζί με το δικό μας νησί της Ικαρίας, έχουν γίνει αντικείμενο πολλών μελετών. Τα δε πρόσωπα που ασχολούνται μ’ αυτές τις μελέτες γίνονται πολύ γρήγορα γνωστοί.

Ένας απ’ αυτούς, που κάποιοι τον θεωρούν τον πιο σημαντικό, είναι ο δρ. Βάλτερ Λόνγκο. Ο 56χρονος Ιταλός καθηγητής θεωρείται μια παγκόσμια αυθεντία στο ζήτημα της επιμήκυνσης της ζωής. Άλλοι στην ηλικία του σκέπτονται ήδη τα τελευταία εργάσιμα χρόνια πριν τη σύνταξή τους κι αυτός επιμένει ότι δεν έχει φτάσει ακόμα ούτε στα μισά χρόνια της ζωής του!

Ο Λόνγκο διευθύνει ένα ινστιτούτο καρκίνου στο Μιλάνο, αλλά είναι επίσης καθηγητής γεροντολογίας και διευθυντής του USC (University of Southern California). Το Longevity Institute στην Καλιφόρνια έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τη μεγαλύτερη και καλύτερη διαβίωση μέσω της περίφημης «μεσογειακής διατροφής».

Εκτός από τον εντοπισμό γονιδίων που ρυθμίζουν τη γήρανση, ο Λόνγκο έχει δημιουργήσει μια διατροφή με βάση τα φυτά και τους ξηρούς καρπούς με συμπληρώματα και κράκερ λαχανίδας. Αυτή η δίαιτα μιμείται μεν τη νηστεία, που επιτρέπει στα κύτταρα να απορρίπτουν τις επιβλαβείς αποσκευές και να αναζωογονούνται, αλλά χωρίς την αρνητική πλευρά της πείνας.

Αυτή η εμμονή του εξελίχθηκε και σε επικερδή ενασχόληση. Έχει κατοχυρώσει και πουλήσει τα κιτ διατροφής που ονομάζονται ProLon, έχει δημοσιεύσει βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ (“The Longevity Diet”). Καθόλου παράξενο που το περιοδικό Time ασχολήθηκε μαζί του και στο άρθρο του τον ονόμασε «Ευαγγελιστή της νηστείας».

Βιολογική ηλικία και αιώνια ζωή

Τον περασμένο μήνα, ο Λόνγκο δημοσίευσε μια νέα μελέτη βασισμένη σε κλινικές δοκιμές εκατοντάδων ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Καλαβρίας, από την οποία κατάγεται η οικογένειά του. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι περιοδικοί κύκλοι της δικής του προσέγγισης για τη διατροφή θα μπορούσαν να μειώσουν τη βιολογική ηλικία και να αποτρέψουν ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ο ίδιος παραπονιέται ότι σχεδόν κανένας στην Ιταλία δεν ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή και προσθέτει ότι πολλά παιδιά είναι παχύσαρκα, φουσκωμένα με αυτό που αποκαλεί τα «δηλητηριώδη πέντε Ps», δηλαδή pizza,pasta, protein, patata, pane. Πίτσα, ζυμαρικά, πρωτεϊνες, πατάτες και ψωμί.

Οι έρευνες για τη μακροζωία γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, κυρίως ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα και σκοπεύουν να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο όσα απέκτησαν. Ο κόσμος πια δεν είναι μόνο εξοικειωμένος με άρθρα ευεξίας και διαφημίσεις για ασκήσεις σε ηλικιωμένους, αλλά και έννοιες όπως η διαλείπουσα νηστεία και η βιολογική ηλικία.

Σε ηλικία 16 ετών, ο Λόνγκο μετακόμισε από την Καλαβρία στο Σικάγο των ΗΠΑ για να ζήσει με συγγενείς του. Αφού απέκτησε το διδακτορικό του στη βιοχημεία στο UCLA έκανε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στη νευροβιολογία της γήρανσης στο USC.

O στόχος του είναι να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Θεωρεί τη σύγχρονη ιταλική διατροφή – τα αλλαντικά, τα λαζάνια και τα τηγανητά λαχανικά – φρικτή και πηγή ασθενειών.

Για τον Λόνγκο, το σενάριο που έχει στο μυαλό του για τον κόσμο διαιρεί τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: Σ’ αυτούς που θα πειστούν να ακολουθήσουν την «μεσογειακή διατροφή» και σ’ αυτούς που δεν θα το κάνουν. Οι πρώτοι θα ζούσαν όπως ζούμε τώρα και θα έφταναν περίπου τα 80 χρόνια ή και λίγο περισσότερο, αφού η ιατρική θα εξελίσσεται συνεχώς και θα επιμηκύνει τη ζωή μέσω φαρμακευτικών αγωγών. Οι δεύτεροι, όμως, που θα ακολουθήσουν δίαιτες νηστείας και θα πειραματιστούν με επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με την αναζωογόνηση των κυττάρων θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα μέχρι τα 100 και ίσως τα 110 με σχετικά καλή υγεία.

Κι επειδή ο Λόνγκο είναι εκτός από γιατρός και ένας επαγγελματίας αυτού που κηρύττει,  οραματίζεται τον εαυτό του στη δεύτερη κατηγορία. Τα 100 χρόνια, όπως λέει, τα’ χει σίγουρα. Το θέμα αν θα φτάσει παραπάνω και πόσο.

** Με πληροφορίες από New York Times.