Πάνω από το 90% των ταξιδιωτικών οδηγών που διαβάζεις αφορά σε μεγάλες πόλεις και υπερ-δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που μαζεύουν πολύ κόσμο. Λογικό είναι, αφού οι περισσότεροι αυτό ζητούν. Τι γίνεται, όμως, με τις μικρές πόλεις; Η επίσκεψη σ’ αυτές, και γενικότερα σε αγροτικές περιοχές μιας χώρας, είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεφύγετε από την πεπατημένη στις διακοπές.

Αυτές οι μικρές πόλεις δεν είναι μόνο υπέροχες για να τις δεις, αλλά προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να ζήσεις μια διαφορετική όψη σε όποια χώρα κι αν επισκέπτεσαι. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν αισθάνεσαι σαν τουρίστας. Θα βρεις οπωσδήποτε τραπέζι σ’ ένα εστιατόριο, θα απολαύσεις με την ησυχία του το τοπίο και θα πάρεις τις καλύτερες φωτογραφίες από όποια γωνία σου αρέσει.

Μικρές πόλεις και χωριά για όλα τα γούστα

Οι μικρές πόλεις (και γραφικές επίσης) στον κόσμο είναι χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Δύσκολο να επιλέξεις τις πιο ενδιαφέρουσες για ένα δημοσιογραφικό κομμάτι. Επιλέξαμε τοποθεσίες για όλα τα γούστα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, για να πάρεις μια ιδέα.

1. Ρότενμπεργκ-ομπ-ντερ-Τάουμπερ, Γερμανία

10 πανέμορφες μικρές πόλεις και χωριά: Το ωραιότερο μέρος του κόσμου βρίσκεται στην Ιταλία

Το Ρότενμπεργκ-ομπ-ντερ-Τάουμπερ είναι μια παραμυθένια πόλη. Δεν είναι τόσο άγνωστη, φωτογραφίες της κυκλοφορούν σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ολοένα και περισσότεροι τουρίστες την ανακαλύπτουν. Βρίσκεται στη βόρεια Βαυαρία και πραγματικά νομίζεις ότι κάνεις ταξίδι στο χρόνο: χαριτωμένα ξύλινα σπίτια με πολύχρωμα παρτέρια λουλουδιών στα παράθυρα, πλακόστρωτα δρομάκια και λαμπάκια που τρεμοπαίζουν στους δρόμους. Έχει μεσαιωνική αρχιτεκτονική, παραδοσιακά εστιατόρια και ακόμη και κάστρο για εξερεύνηση. Ιδανική για επίσκεψη την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και όλο το χειμώνα.

2. Γουάε Ρέμπο, Ινδονησία

10 πανέμορφες μικρές πόλεις και χωριά: Το ωραιότερο μέρος του κόσμου βρίσκεται στην Ιταλία

Η Ινδονησία είναι ένας ούτως ή άλλως εξωτικός προορισμός, αλλά και το Γουάε Ρέμπο είναι ακόμα πιο περιπετειώδες. Η συγκεκριμένη τοποθεσία ξεφεύγει απ’ αυτό που λέμε «μικρές πόλεις», βρίσκεται στο νησί Φλόρες, ακριβώς πάνω από το Μπαλί. Δεν είναι τόσο εύκολο να πας εκεί, αλλά αξίζει τον κόπο. Η περιοχή προσελκύει επισκέπτες από πολύ μακριά για να δουν τα παραδοσιακά σπίτια Mbaru Niang σε σχήμα κώνου, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου, με φόντο εντυπωσιακά βουνά και περιτριγυρισμένα από καταπράσινη ζούγκλα.

Για να φτάσεις στο χωριό θα χρειαστεί πεζοπορία σχεδόν τριών ωρών. Αλλά οι κάτοικοι δεν θα σε αφήσουν να φύγεις, η εκδρομή περιλαμβάνει διανυκτέρευση και ντόπιο γεύμα. Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση τριγύρω και ο έναστρος ουρανός είναι μαγικός τα βράδια.

3. Σίντι Μπου Σαΐντ, Τυνησία

μικρές πόλεις

Η Σαντορίνη και η Μύκονος μπορεί να είναι όμορφες, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύβουες, οπότε κατευθυνθείτε σε αυτή την πόλη στην Τυνησία. Το Σίντι Μπου Σαΐντ είναι μια από τις μικρές πόλεις που περιστοιχίζουν την πρωτεύουσα Τύνιδα, βρίσκεται σχεδόν 20 χλμ. μακριά της στα βορειοδυτικά. Μπορείς να δεις τα ίδια ασβεστωμένα κτίρια, θολωτές στέγες και μπλε τρούλους όπως και στις Κυκλάδες, αλλά με περισσότερους φοίνικες, γκαλερί τέχνης και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Μετά την εξερεύνηση, μπορείς επίσης να απολαύσεις νόστιμη τυνησιακή κουζίνα ενώ παρακολουθείς το ηλιοβασίλεμα στη Μεσόγειο.

4. Carmel-by-the-Sea, ΗΠΑ

μικρές πόλεις

Το κλασικό παραμυθένιο χωριό συναντά την εκπληκτική παραλιακή πόλη στο Κάρμελ, μια από τις μικρές πόλεις που βρίσκονται στη γραφική χερσόνησο Μοντερέι της Καλιφόρνια. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με χαριτωμένα εξοχικά σπίτια σε βρετανικό στυλ. Η παραλία είναι εκπληκτική, με σέρφινγκ, καταδύσεις και καγιάκ δίπλα σε φιλικές φώκιες να είναι είναι καθημερινές δραστηριότητες. Από τις μικρές πόλεις της περιοχής που διαθέτουν τοπικά οινοποιεία και πολλά από τα καλύτερα εστιατόρια ολόκληρης της πολιτείας.

Αλμπερομπέλο, Ιταλία

μικρές πόλεις

Το Alberobello είναι μια απίστευτη πόλη στην Απούλια της Ιταλίας, η οποία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO, όπως και αρκετές μικρές πόλεις με ιστορικό ενδιαφέρον. Είναι διάσημη για τα αξιολάτρευτα σπιτάκια της, τα οποία ονομάζονται trulli. Πρόκειται για μοναδικά στρογγυλά σπίτια από ασβεστόλιθο με κωνικές πέτρινες στέγες. Αυτά τα σπιτάκια πλαισιώνουν κάθε λιθόστρωτο δρόμο της πόλης, ιδιαίτερα στη συνοικία Rione Monti, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 τέτοια καλυμμένα με αναρριχώμενα φυτά και λουλούδια με έντονα χρώματα. Μπορείς ακόμα και να ρίξεις μια ματιά μέσα στα κτίρια, πολλά από τα οποία στεγάζουν μερικούς από τους 10.000 ντόπιους που ζουν σε αυτό το μοναδικό σημείο.

Εσπεράνς, Αυστραλία

10 πανέμορφες μικρές πόλεις και χωριά: Το ωραιότερο μέρος του κόσμου βρίσκεται στην Ιταλία

Η Δυτική Αυστραλία είναι πάντα παρούσα σε όμορφους εξωτικούς τόπους. Η πόλη Έσπερανς, η οποία έχει μόλις 13.000 κατοίκους, αναμφισβήτητα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όλων όταν την επισκέπτονται και καλούνται να βαθμολογήσουν μικρές πόλεις. Είναι χτισμένη δίπλα σε παραλίες με λευκή άμμο και μερικά από τα πιο γαλάζια νερά του κόσμου. Προφανώς προσελκύει σέρφερ και κολυμβητές από παντού. Στο Lucky Bay, σε μικρή απόσταση, θα μοιράζεσαι την άμμο με έναν πληθυσμό φιλικών καγκουρό. Υπάρχει και το Εθνικό Πάρκο Cap Le Grand, με  παιχνιδιάρικα δελφίνια και φώκιες που κάνουν παιχνίδια στα ρηχά και φάλαινες στα ανοιχτά.

Ogimachi, Ιαπωνία

μικρές πόλεις

Είναι η μεγαλύτερη πόλη στις αλπικές ιαπωνικές περιοχές Shirakawa και Gokoyama. Πρόκειται για ένα από τα πιο χιονισμένα μέρη στον κόσμο. Τα αχυρένια ξύλινα σπίτια της , τα οποία είναι άνω των 250 ετών, βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας από την UNESCO. Ιδανική περίοδος για ένα ταξίδι εκεί είναι την άνοιξη, όπου ανθίζουν οι κερασιές και κάνουν ακόμα πιο πολύχρωμο το τοπίο. Μπροείς, φυσικά, να μείνεις σ’ ένα από τα παραδοσιακά σπιτάκια, με ανοιχτό τζάκι, τοπικό φαγητό και εκπληκτική θέα στα βουνά.

Γκρίντελβαλντ, Ελβετία

μικρές πόλεις

Στις Άλπεις της Βέρνης της Ελβετίας βρίσκεται το Γκρίντελβαλντ, μια μικρή πόλη έξω από την ελβετική πρωτεύουσα, με χιονισμένες κορυφές και καταπράσινα λιβάδια τριγύρω. Η κοιλάδα είναι διάσπαρτη από τα κλασικά ξύλινα σαλέ, που αποτελούν την τέλεια βάση το χειμώνα, όταν οι λάτρεις του σκι από τις γύρω μικρές πόλεις συρρέουν στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Μόλις λιώσει το χιόνι, όμως, τα χωράφια ανθίζουν με αγριολούλουδα και υπάρχουν περισσότερα από 300 χιλιόμετρα μονοπατιών πεζοπορίας και ποδηλατικών διαδρομών που περνούν δίπλα από δάση, ποτάμια και αστραφτερές λίμνες. Ιδανικό για ένα ταξίδι την άνοιξη.

Κραλεντάικ, Μπονέρ

Bonaire

Παρά το γεγονός ότι είναι η πρωτεύουσα του τροπικού νησιού Μπονέρ στην Καραϊβική, το Κραλεντάικ έχει μόνο περίπου 3.000 κατοίκους. Αυτό που κάνει αυτό το μέρος τόσο ξεχωριστό είναι η περιοχή του στο κέντρο της πόλης, η οποία αποτελείται από ολλανδικά κτίρια (το νησί αποτελεί υπερπόντιο νομό της Ολλανδίας!) σε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων. Συνδυάζει την ολλανδική ιστορία του με τη σύγχρονη αίσθηση της Καραϊβικής. Υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια, μπουτίκ και καταστήματα καταδύσεων, ιδανικά για να εξερευνήσεις τα τρία ομορφότερα πράγματα του νησιού: Φαγητό, αφορολόγητα είδη και εξαιρετικές παραλίες.

Στεπαντσμίντα, Γεωργία

μικρές πόλεις

Από τις μικρές πόλεις με παράξενο όνομα, η Στεπαντσμίντα βρίσκεται σε μια κοιλάδα ανάμεσα στα βουνά του Καυκάσου, με θέα το πιο διάσημο αξιοθέατο της Γεωργίας: την εκκλησία Gergeti Trinity του δέκατου τέταρτου αιώνα, η οποία είναι σκαρφαλωμένη σε ένα λόφο και βρίσκεται απέναντι από το δραματικό όρος Kazbek. Η απομακρυσμένη και ιστορική περιοχή έχει ένα από τα παλαιότερα σταυροδρόμια του κόσμου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που διασχίζει την καρδιά της, το οποίο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Το Στεπαντσμίντα αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τους καταρράκτες και τις ιαματικές πηγές του Εθνικού Πάρκου Kazbegi, ενώ υπάρχει ακόμη και μια λίμνη σε σχήμα καρδιάς.