Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 102 αγνοούνται μετά από έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν την έκρηξη παγετώνων των Ιμαλαΐων στη βορειοανατολική Ινδία, την ώρα που διασώστες εμποδίστηκαν στο έργο τους από την υπερχείλιση ποταμών.

Ανέβηκε η στάθμη της λίμνης Lhonak στην πολιτεία Σικίμ την Τετάρτη προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες, στο πιο πρόσφατο θανατηφόρο καιρικό συμβάν στα βουνά της Νότιας Ασίας που έρχεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας πραγματοποιούνται υπό συνθήκες ασταμάτητων βροχοπτώσεων, ταχείας ροής νερού στον ποταμό Τεέστα, δρόμοι και γέφυρες που ξεβράστηκαν σε πολλά σημεία», δήλωσε εκπρόσωπος της Άμυνας.

Από νωρίς την Πέμπτη, η κρατική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών ανέφερε ότι 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 102 αγνοούνται, 22 εκ των οποίων ήταν στρατιωτικό προσωπικό. Έντεκα γέφυρες είχαν ξεβραστεί.

Βίντεο από το πρακτορείο ειδήσεων ANI δείχνει νερά να εκτοξεύονται σε κατοικημένες περιοχές όπου πολλά σπίτια κατέρρευσαν, βάσεις του στρατού και άλλες εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές και οχήματα βυθίστηκαν.

Οι προειδοποιήσεις για καταστροφικά φαινόμενα όπως κατολισθήσεις και διακοπές στις πτήσεις συνεχίζονται, καθώς αναμένονται περισσότερες βροχές τις επόμενες δύο ημέρες σε περιοχές του Σικίμ και των γειτονικών πολιτειών.

Μια έκθεση του 2020 από την εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Ινδίας ανέφερε ότι οι παγετώδεις λίμνες αυξάνονται και αποτελούν δυνητικά μεγάλο κίνδυνο για τις υποδομές και τη ζωή κατάντη, καθώς οι παγετώνες στα Ιμαλάια βρίσκονται σε φάση υποχώρησης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Άλλες ορεινές περιοχές της Ινδίας, καθώς και τμήματα του γειτονικού Πακιστάν και του Νεπάλ έχουν πληγεί από καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις τους τελευταίους μήνες, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

* Φωτογραφία: Getty Images