Η μονάδα πρόωσης που τροφοδοτούσε το διαστημικό σκάφος της Ινδίας σε μια ιστορική προσγείωση στη Σελήνη, μόλις γύρισε ξανά στην τροχιά της Γης, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία της χώρας.

Η αποστολή στοχεύει στο να δοκιμάσει το πώς η αυξανόμενη διαστημική ισχύς θα μπορούσε μια μέρα να επιστρέψει δείγματα σεληνιακού εδάφους. Η μονάδα πρόωσης είχε περισσότερο καύσιμο από ό,τι περίμενε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας ή ISRO. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια προσπάθεια να φέρουν τη μονάδα πίσω, δήλωσε ο οργανισμός τη Δευτέρα. Και η μονάδα είναι τώρα πίσω στην τροχιά της Γης.

Η μονάδα πρόωσης – μια μονάδα σε σχήμα μεγάλου κιβωτίου με ηλιακό πάνελ και κινητήρα δεμένο στο κάτω μέρος της – ώθησε το σεληνιακό προσεδάφιο της αποστολής Chandrayaan-3 κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής της στο φεγγάρι μετά την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους στα μέσα Ιουλίου.

Αφού έφτασε σε τροχιά στη Σελήνη τρεις εβδομάδες αργότερα, το προσεδάφιο διαχωρίστηκε από τη μονάδα πρόωσης και πέτυχε την προσεδάφιση στη Σελήνη στις 23 Αυγούστου – καθιστώντας την Ινδία μόνο την τέταρτη χώρα που προσγειώθηκε ένα όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν προηγουμένως καταφέρει ένα τέτοιο κατόρθωμα.

Το προσεδάφιο Vikram – και το Pragyan, ένα εξάτροχο ρόβερ, πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες εκτελώντας όλα τα προγραμματισμένα επιστημονικά πειράματα της αποστολής προτού μπουν σε κατάσταση σίγασης κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας, μια περίοδο δύο εβδομάδων όπου το φως του ήλιου δεν φτάνει στο επιφάνεια του φεγγαριού.

Τόσο το αεροσκάφος όσο και το ρόβερ έχουν μείνει σε κατάσταση παύσης εργασιών στο φεγγάρι αφού προηγούμενες προσπάθειες αφύπνισης των οχημάτων απέτυχαν. Εάν τα οχήματα είχαν ξεκινήσει και πάλι να δουλεύουν, θα ήταν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για την αποστολή, η οποία κρίθηκε πλήρως επιτυχημένη από τη διαστημική υπηρεσία της Ινδίας.

Εν τω μεταξύ, η μονάδα πρόωσης παρέμεινε σε σεληνιακή τροχιά. Το εξάρτημα χρησίμευε ως σημείο αναμετάδοσης, επιστρέφοντας δεδομένα από το προσεδάφιο στη Γη. Αυτή η συνεργασία πραγματοποίησε ένα μόνο πείραμα: τη Φασματοπολωμετρία του κατοικήσιμου πλανήτη Γη ή SHAPE.

Αποστολή bonus για το Chandrayaan στη Σελήνη

Το πείραμα SHAPE σχεδιάστηκε για να παρατηρεί τη Γη από τη σεληνιακή τροχιά, αποτυπώνοντας σε κοντινό υπέρυθρο φως τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που τον καθιστούν κατοικήσιμο για τους ανθρώπους.

Η μελέτη είχε σκοπό να δώσει στους επιστήμονες ένα σχέδιο για τον τρόπο αναζήτησης παρόμοιων χαρακτηριστικών – που ονομάζονται «βιοσυγραφές» – σε άλλα μέρη του σύμπαντος. Το αρχικό σχέδιο ήταν να λειτουργήσει το πείραμα SHAPE για περίπου τρεις μήνες, ενώ η μονάδα πρόωσης συνέχιζε να στροβιλίζεται στη σεληνιακή τροχιά. Αλλά επειδή ο πύραυλος που εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 το πέταξε σε μια αρκετά ακριβή τροχιά, έτσι η μονάδα πρόωσης έμεινε με περισσότερη προωθητική δύναμη από το αναμενόμενο.

«Αποτέλεσμα ήταν η διαθεσιμότητα άνω των 100 κιλών (220 λίβρες) καυσίμου στο (μονάδα πρόωσης ή PM) μετά από ένα μήνα λειτουργίας στη σεληνιακή τροχιά», σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία. «Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το διαθέσιμο καύσιμο στο PM για την εξαγωγή πρόσθετων πληροφοριών για μελλοντικές σεληνιακές αποστολές και την επίδειξη των στρατηγικών λειτουργίας της αποστολής για μια αποστολή δείγματος επιστροφής».

Αυτό σημαίνει ότι το ISRO θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την επιστροφή της μονάδας πρόωσης για να χαρτογραφήσει μια μελλοντική αποστολή προσγείωσης σε φεγγάρι που θα μπορούσε να επιστρέψει δείγματα σεληνιακού εδάφους πίσω στη Γη.

Ομοίως, η Ινδία είχε δοκιμάσει προηγουμένως έναν τρόπο να φυλάξει το σκάφος προσεδάφισης Chandrayaan-3 μακριά από την επιφάνεια του φεγγαριού μετά την προσγείωση. Αυτό ισοδυναμούσε με μια σύντομη δοκιμή «hop», που έστειλε το όχημα μερικά εκατοστά από το έδαφος. (Η δοκιμή, ωστόσο, δεν προσπάθησε να επιστρέψει σε σεληνιακή τροχιά ή να επανασυνδεθεί με τη μονάδα πρόωσης.

Οι ελιγμοί είχαν σκοπό μόνο να δοκιμάσουν πτυχές του σχεδιασμού του οχήματος για να ενημερώσουν μελλοντικές αποστολές.) Η μονάδα πρόωσης βρίσκεται τώρα σε τροχιά περίπου 96.000 μίλια (154.000 χιλιόμετρα) πάνω από τη Γη, όπου θα κάνει έναν γύρο του πλανήτη περίπου κάθε 13 ημέρες. Στη δήλωσή της, η διαστημική υπηρεσία ανέφερε ότι η πορεία της μονάδας πρόωσης προς τη Γη σχεδιάστηκε για να εξεταστεί η «αποφυγή σύγκρουσης, όπως η αποτροπή της πρόσκρουσης του PM στην επιφάνεια της Σελήνης ή η είσοδος στη γήινη ζώνη GEO στα 36000 km και σε τροχιά κάτω από αυτό.

Το GEO, ή γεωστατική τροχιά, είναι μια περιοχή του διαστήματος που κατοικείται από μεγάλους, ακριβούς δορυφόρους που παρέχουν τηλεόραση και άλλες υπηρεσίες επικοινωνίας στους ανθρώπους στη Γη.

Πηγή: CNN