Το μήνυμα ότι η Σουηδία πρέπει να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν. Ο κ. Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Τούρκο ΥΠΕΞ για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, με τις δύο πλευρές να συζητούν μεταξύ άλλων τις περιφερειακές εξελίξεις και τη μακροχρόνια αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να τον συγχαρεί για τον διορισμό του. Οι υπουργοί συζήτησαν περιφερειακά θέματα και τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας αμυντικής μας συνεργασίας.

Τόνισαν επίσης τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να ενταχθεί η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Ο υπουργός Μπλίνκεν επανέλαβε τη σημασία της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που υποστηρίζεται από την Τουρκία».