Η Λευκορωσία καταδίκασε τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης αντιφρονούντα, Αλές Μπιαλιάτσκι, σε 10 χρόνια φυλάκισης στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των αντιπάλων του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2020 κατά της διακυβέρνησής του.

Ο Αλές Μπιαλιάτσκι, ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, είναι ο ιδρυτής της «Βιάσνα», δηλαδή της πιο γνωστής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Λευκορωσίας, σύμφωνα με τον «Guardian». Μάλιστα, ο ίδιος συνελήφθη τον Ιούλιο του περασμένου έτους και κατηγορήθηκε για λαθραία διακίνηση μετρητών στη Λευκορωσία προκειμένου να χρηματοδοτήση τις δραστηριότήτες της ομάδας του, αλλά αναγνωρίζεται ευρέως ότι διώκεται για την αντίθεσή του στον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της χώρας, έγραψε στο Twitter: «Η καταδίκη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Βιάσνα” σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης, Αλές Μπιαλιάτσκι, είναι απλώς αποτρόπαια. Ο Αλές (σ.σ. Μπιαλιάτσκι) έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα κατά της τυραννίας. Είναι ένας αληθινός ήρωας της Λευκορωσίας και θα τιμάται για πολύ καιρό αφότου ο δικτάτορας ξεχαστεί».

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του Αλές Μπιαλιάτσκι

Ο Αλές Μπιαλιάτσκι καταδικάστηκε μαζί με άλλους τρεις ακτιβιστές της «Βιάσνα», όπως ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή (03/03). Ακόμα, ο Βαλιάντσιν Στεφάνοβιτς, αναπληρωτής του Αλές Μπιαλιάτσκι, καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκισης και ο Ουλατζίμιρ Λάμπκοβιτς, δικηγόρος της ομάδας, καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης. Ένας άλλος ακτιβιστής καταδικάστηκε ερήμην.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Αλές Μπιαλιάτσκι, μαζί με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Memorial» και την ουκρανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Center for Civil Liberties, τον Οκτώβριο». Η Επιτροπή ανέφερε ότι το βραβείο αποσκοπούσε στο να τιμηθούν οι υποστηρικτές της «ειρηνικής συνύπαρξης» κατά τη διάρκεια της πιο ταραχώδους περιόδου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φωτογραφία κειμένου: Twitter | @Tsihanouskaya