Η δικαιοσύνη στη Μαλαισία δεν αστειεύεται και το αποδεικνύει δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια. Ακόμα ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Μουγιντίν Γιασίν, αντιμετωπίζει κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή για δέκα χρόνια το λιγότερο.

Ο 75χρονος Γιασίν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας για 1,5 χρόνο (από τον Μάρτιο του 2021 ως τον Αύγουστο του 2021) κατηγορείται ότι προώθησε συγκεκριμένες συμβάσεις με εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Μπορεί οι δικαστές να τον απάλλαξαν από άλλες έξι κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ωστόσο κι αυτές οι δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι ικανές να τον στείλουν πίσω από τα σίδερα. Τα ποσά που κατηγορείται ότι διαχειρίστηκε ξεπερνούν τα 50 εκ. δολάρια.

Οι κατηγορίες εναντίον του αφορούν συγκεκριμένες συμβάσεις που αφορούσαν τη διαχείριση της πανδημίας σε μια σειρά από τομείς. Από προμήθεια εμβολίων μέχρι κατασκευαστικά συμβόλαια για νοσοκομεία και άλλους χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19. Οι διαδικασίες ήταν εντελώς αδιαφανείς και ο Γιασίν δεν παρουσίασε αποδείξεις τέτοιες, που να δείχνουν ότι τις διαχειρίστηκε χωρίς προσωπικό όφελος.

Πολιτική η δίωξη, θα λάμψει η αλήθεια, βιαζόταν

Ο Γιασίν είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός της Μαλαισίας που κινδυνεύει με φυλάκιση. O Νατζίμπ Ραζάκ, πρωθυπουργός από το 2009 ως το 2018, βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή 12 χρόνων, μετά από τον αποδεδειγμένο χρηματισμό του με περισσότερα από 10,5 εκ. δολάρια για να προωθήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας.

Η μοναδική δήλωση που έκανε ο Γιασίν μετά την επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του ήταν η προφανής: Ότι η δίωξή του έχει πολιτικό χαρακτήρα και ότι η αλήθεια θα λάμψει στο δικαστήριο. Εκατοντάδες πολιτικοί του φίλοι και ψηφοφόροι του έχουν την ίδια άποψη, συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να διαμαρτυρηθούν, αλλά φυσικά η αντίδρασή τους δεν ήταν ικανή να επηρεάσει τους δικαστές.

Για να τον βγάλουν από το κάδρο, κάποιοι φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα συμβόλαια πράγματι υπογράφηκαν, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε γνώση του τι συνέβαινε και δεν πρόλαβε να διαβάσει τα κρίσιμα συμβόλαια, επειδή βιαζόταν να ολοκληρώσει έργα που θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Photo credits: Shutterstock