«Σφραγισμένοι» σε έναν απομονωμένο θάλαμο που βρίσκεται στο Διαστημικό Κέντρο Johnson βρίσκονται από την Κυριακή τέσσερις άνθρωποι που θα περάσουν τον επόμενο χρόνο της ζωής τους σαν αστροναύτες μετά από πρόσκληση της NASA.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα σε ένα μεγάλο πρόγραμμα προσομοίωσης της ζωής στον Άρη που «τρέχει» η NASA με απώτερο στόχο να μπορέσει να εξερευνήσει μελλοντικά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η αποστολή με την ονομασία CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) προβλέπει ότι οι τέσσερις θα ζήσουν και θα εργάζονται σε έναν «βιότοπο» 158 τετραγωνικών μέτρων και θα ακολουθήσουν άλλες δύο αποστολές προσομοίωσης στον Άρη προκειμένου να αξιολογηθεί τι συμβαίνει με την υγεία και την απόδοση απεσταλμένων.

«Η προσομοίωση θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε δεδομένα για τις γνωστικές και σωματικές επιδόσεις, ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για τις πιθανές επιπτώσεις των αποστολών μακράς διάρκειας στον Άρη στην υγεία και τις επιδόσεις του πληρώματος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της αποστολής CHAPEA, Grace Douglas συμπληρώνοντας ότι «οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τη Nasa να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για τον σχεδιασμό μιας επιτυχημένης ανθρώπινης αποστολής στον Άρη».

Τα τέσσερα μέλη της αποστολής CHAPEA είναι η ερευνήτρια Kelly Haston, ο μηχανικός Ross Brockwell, ο γιατρός επειγόντων περιστατικών Nathan Jones και η μικροβιολόγος Anca Selariu.