Ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal ήταν αρκετό για να ταράξει τα νερά στη ζωή του Ίλον Μασκ. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, κατά τις πληροφορίες που επικαλείται το άρθρο, είναι σταθερός χρήστης ναρκωτικών ουσιών σε τέτοιο βαθμό, που να προκαλεί ανησυχία στους άμεσους συνεργάτες του, οι οποίοι ασχολούνται με τις εταιρείες-κολοσσούς που έχει δημιουργήσει.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές από το περιβάλλον του Ίλον Μασκ, των συνεργατών του, στελεχών των επιχειρήσεών του που βρίσκονται τόσο κοντά, ώστε να παρακολουθούν τι γίνεται και στην προσωπική του ζωή. Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου στις εταιρείες του και άλλα πρόσωπα κοντά στον δισεκατομμυριούχο έχουν αναπτύξει μια επίμονη ανησυχία ότι υπάρχει ένα  επικίνδυνο στοιχείο που οδηγεί τη συμπεριφορά του: η χρήση ναρκωτικών.

Και φοβούνται ότι η χρήση ναρκωτικών από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και της SpaceX θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για την υγεία του, αλλά και για τις έξι εταιρείες και τα δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία που εποπτεύει».

Ο Ίλον Μασκ, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματυος, έχει χρησιμοποιήσει LSD, κοκαΐνη, έκσταση και ψυχεδελικά μανιτάρια, συχνά σε ιδιωτικά πάρτι σε όλο τον κόσμο. Σε αυτά τα πάρτι οι παρευρισκόμενοι υπογράφουν συμφωνίες τήρησης του απορρήτου ή αφήνουν τα τηλέφωνά τους εκτός, προκειμένου να μπουν στον ίδιο χώρο μ’ αυτόν. Έτσι δεν υπάρχει κανένα βίντεο ή φωτογραφία που να αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τα τρία περιστατικά που καίνε τον Ίλον Μασκ

Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal επικαλείται τρία συγκεκριμένα περιστατικά χρήσης ναρκωτικών. Το πρώτο ήταν το 2018, όταν φέρεται να πήρε διάφορα χάπια ναρκωτικών σε ένα πάρτι που διοργάνωσε στο Λος Άντζελες. Το 2019 κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Μεξικό έκανε χρήση «μαγικά μανιτάρια». Το 2021, πήρε κεταμίνη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μαζί με τον αδελφό του Κίμπαλ, στο Μαϊάμι σ’ ένα πάρτι που έδωσε στο σπίτι του.

Εκτός από τα τρία αυτά περιστατικά, που κατά την εφημερίδα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, φέρεται επίσης να έχει λάβει παράνομα ναρκωτικά με τον Στιβ Τζάρβετσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της SpaceX, ο οποίος στο παρελθόν ήταν το δεξί του χέρι και στην Tesla.

Ο 52χρονος Μασκ φέρεται να μην έχει ξεφύγει από τη χρήση ναρκωτικών, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους δικούς του. Ανησυχούν ότι μπορεί να βλάψει την υγεία του, αλλά και τις επιχειρήσεις του. Ο ίδιος ο Ίλον Μασκ έχει παραδεχτεί μόνο ότι καπνίσει μαριχουάνα δημόσια στο παρελθόν. Έχει δηλώσει, επίσης, ότι έχει συνταγή γιατρού για χρήση κεταμίνης, αλλά τη χρησιμοποιεί με φειδώ για αντικαταθλιπτικούς σκοπούς.

Ο δικηγόρος του, Άλεξ Σπίρο, δήλωσε ψυχρά στην εφημερίδα ότι ο Ίλον Μασκ «περνάει συχνά από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους για χρήση ναρκωτικών και δεν έχει βρεθεί θετικός ποτέ». Τόνισε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο άρθρο περιέχει κι άλλα ψευδή γεγονότα, αλλά δεν τα διευκρίνισε.

Οι υποψίες για χρήση ναρκωτικών από τον ζάπλουτο επιχειρηματία ξεκίνησαν ήδη από το 2017. Εκατοντάδες υπάλληλοι της SpaceX είχαν συγκεντρωθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, σε μια εκδήλωση ενημέρωσης που αφορούσε τον τελευταίας τεχνολογίας πύραυλο που επρόκειτο να εκτοξευθεί.

Ο Ίλον Μασκ έφτασε με καθυστέρηση μίας ώρας και όταν τελικά ανέβηκε στη σκηνή είχε πολύ παράξενη συμπεριφορά: Έχανε τα λόγια του, έλεγε ακατανόητα πράγματα για σχεδόν ένα τέταρτο της ώρας, αλλά σιγά-σιγά βρήκε τη διαύγειά του και ανέπτυξε την ομιλία του. Ο δικηγόρος Σπίρο αμφισβήτησε κι αυτή την περιγραφή και επικαλέστηκε τη μαρτυρία «εκατοντάδων ανθρώπων που ήταν παρόντες στη συγκεκριμένη εκδήλωση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η (φερόμενη) εξάρτηση του Ίλον Μασκ από ναρκωτικές ουσίες είναι κάτι που προφανώς ξεπερνάει την έννοια του κουτσομπολιού για την προσωπική του ζωή ή τις επιχειρηματικές ανησυχίες των συνεργατών ή των επενδυτών του. Η Space X  είναι η μόνη ιδιωτική εταιρεία που έχει εξασφαλίσει άδεια για τη μεταφορά αστροναυτών της NASA από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δηλαδή συμμετέχει σ’ ένα κυβερνητικό πρόγραμμα κολοσσιαίων διαστάσεων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εντείνει τις αγορές πυραύλων SpaceX τα τελευταία χρόνια και η εταιρεία επιδιώκει επίσης να αναπτύξει μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία θα διαθέτει δορυφορικές υπηρεσίες σε υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.