Την Τετάρτη το πρωί, το Ολυμπιακό Πάρκο στο Γουδή, εγκαινίασε την έκθεση Life In Space, επιδιώκοντας να συστήσει και στο ελληνικό κοινό τα ανθρώπινα επιτεύγματα, ώστε να γνωστοποιηθεί η ιστορική εξέλιξη της ανθρώπινης αναζήτησης στο διάστημα.

Προσομοιωτές και εκθέματα από το σύνολο των χωρών που αποπειράθηκαν να περιπλανηθούν εκτός του πλανήτη μας, ιστορικά εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας φέρνουν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες σε επαφή με τις απόπειρες διαστημικών πτήσεων χάρη στα πιστά αντίγραφα σκαφών που φιλοξενούνται στο χώρο.

Life In Space

Διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες επιχείρησαν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η διαστημική έρευνα χρήζει ξεχωριστών δαπανών και τους τρόπους χάρη στους οποίους τα αποτελέσματα αυτών των μελετών συμβάλλουν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας σε σχέση με την υγεία, την ιατρική και τον πολιτισμό. Η Φιόρη Αναστασία Μεταλλινού, Δρ. Αστροφυσικής, με την αναλυτική της ξενάγηση στα εκθέματα, ο Εμμανουήλ Πλειώνης, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Ιωάννης Δαγκλής, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και ο Αδριανός Γολέμης, ιατρός των αστροναυτών στις διαστημικές αποστολές και επιτυχών στην ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών το 2022, αναφέρθηκαν επισταμένως στην αξία της διεθνούς συνεργασίας, με κοινό παρονομαστή την ανάγκη κατανόησης από τον σύγχρονο πολίτη της θέσης του στο ηλιακό σύστημα και της ανάγκης εξέλιξης προλαβαίνοντας βλαβερές επιπτώσεις για το μέλλον το επόμενων γενεών.

Life In Space

Ανέδειξαν την συνδρομή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στους τομείς που άπτονται των διαστημικών μελετών και την δραστηριοποίηση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης εθνικών μικροδρυφόρων ώστε να εξασφαλίζουμε ως κράτος σε συνεργασία, με άλλες γειτονικές χώρες, τις δικές μας φωτογραφίες από το γαλαξιακό σύστημα και να ενημερώνεται το κοινό, διεξοδικότερα και πιο τακτικά, μέσω εκδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που αφορούν μαθητές και φοιτητές.

Life In Space
Life In Space

Τι θα βρείτε στην έκθεση

Πάνω από 50 εκθέματα, ανάμεσά τους και αυθεντικά αντικείμενα σε έναν χώρο διαμορφωμένο με την κατάλληλη αισθητική ώστε να μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλους πλανήτες και να του αποδείξει πόσο «μικρός» είναι τελικά ο άνθρωπος μπροστά στην πολυπλοκότητα του σύμπαντος, αποδεικνύουν την αμεσότητα που μπορεί να αποκτήσει με τα εν λόγω ζητήματα, ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως σχετικών επιστημονικών γνώσεων.

Life In Space
Life In Space

Η βέλτιστη δυνατή επαφή του με τα ιστορικά ταξίδια των αστροναυτών επιτυγχάνεται χάρη στην εικονική πραγματικότητα και στα αντικείμενα που φιλοξενούνται στα 1500 τ.μ. της έκθεσης, που εξηγούν τον τρόπο που ζουν στο διάστημα οι κοσμοναύτες, από την τουαλέτα που χρησιμοποιούν και τις τροφές που χρειάζονται, παράλληλα με την δίωρη ημερήσια γυμναστική ώστε να μην ατροφήσουν οι μύες εκτός ατμόσφαιρας, μέχρι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν για να κοιμηθούν και τα υδρόψυκτα εσώρουχα που είχαν κατασκευαστεί προκειμένου να αντέχουν στις συνθήκες που βιώνουν.

Τροφές Αστροναυτών
Life In Space

Το «μήνυμα» της έκθεσης

Η προώθηση της επιστήμης στο ευρύ κοινό, σκοπό έχει να κατανοηθεί η ανάγκη αλληλοσεβασμού και ανοχής στο διαφορετικό, μακριά από πολιτικά οφέλη και ανταγωνιστικές τακτικές σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων, μια και αρχής γενομένης από τον πλανήτη που συνυπάρχουμε θα κατανοήσουμε την ανάγκη αλληλοβοήθειας και συνεργασίας ώστε να εξελιχθούμε και εκτός Γης σε βάθος χρόνου.

Life In Space

Μόνο μέσω της παιδείας δηλαδή και της σφαιρικής καλλιέργειας που πηγάζει από τη σύνδεση των επιστημών με την τέχνη και τον πολιτισμό, ο σύγχρονος άνθρωπος αποκτά το κατάλληλο υπόβαθρο ώστε να κατανοήσει τις εξελίξεις και έξω από το άτομο του, έξω από το δικό του κράτος, πέραν όσων ζητημάτων συνολικά αφορούν μόνο τον ίδιο.

Life In Space

Τα διεθνή προβλήματα που διαρκώς μεγεθύνουν άλλωστε, αποδεικνύουν ότι η ανάγκη εναρμόνισης των κινήσεών μας με τα δεδομένα του πλανήτη που μας φιλοξενεί και των ισχυρών κρίσεων που αντιμετωπίζονται σε πληθυσμούς ανά σημεία του, δεν περιορίζονται μόνο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που τα τελευταία χρόνια πιστοποιεί την ανάγκη αλληλοβοήθειας και τον τερματισμό της βαναυσότητας και της αλαζονείας που κυριεύει το άτομο των καιρών μας.

Life In Space