Πριν από μισό αιώνα, οι αστροναύτες της NASA και του Appolo 17 πέρασαν τρεις μέρες σε αυτή τη σφαίρα, της οποίας η βαρύτητα έλκει όχι μόνο τους ωκεανούς μας αλλά και τη φαντασία μας. Για 75 ώρες οι αστροναύτες περπάτησαν με τις διαsτημικές στολές τους και οδήγησαν σε ένα σεληνιακό rover, με την ανθρωπότητα να παρακολουθεί από τηλεοράσεις 240.000 μίλια μακριά. Το πρόγραμμα Apollo έκλεισε αφού έπεσαν πίσω στον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Δεκέμβριο του 1972, και από τότε, το φεγγάρι έχει κρεμαστεί, αχαρτογράφητη και άδεια, σειρήνα στον ουρανό.

Η NASA σχεδιάζει τώρα μια επιστροφή. Αυτή τη φορά η επιστροφή θα είναι μακροχρόνια. Για να συμβεί αυτό η NASA πρόκειται να χτίσει σπίτια στο φεγγάρι – αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από αστροναύτες αλλά και από απλούς πολίτες. Πιστεύεται ότι μέχρι το 2040 οι Αμερικανοί θα έχουν την πρώτη υποδιαίρεση τους το διάστημα. Η ζωή στον Άρη δεν αργεί.

Κάποιοι στην επιστημονική κοινότητα λένε ότι το χρονοδιάγραμμα της NASA είναι υπερβολικά φιλόδοξο, ιδιαίτερα πριν από μια αποδεδειγμένη επιτυχία με μία νέα προσγείωση στη Σελήνη. Ωστόσο, επτά επιστήμονες της NASA που πήραν συνέντευξη για αυτό το άρθρο είπαν ότι ο στόχος του 2040 για τις σεληνιακές δομές είναι εφικτός εάν ο οργανισμός μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει τα σημεία αναφοράς τους.

Η εκτόξευση του 3D εκτυπωτή από τη NASA

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ θα εκτοξεύσει έναν 3D εκτυπωτή μέχρι το φεγγάρι και στη συνέχεια θα κατασκευάσει δομές, στρώμα σε πρόσθετο σώμα, από ένα εξειδικευμένο σεληνιακό σκυρόδεμα που δημιουργείται από τα ροκανίδια, τα ορυκτά θραύσματα και τη σκόνη που βρίσκεται στο ανώτερο στρώμα του φεγγαριού. Επιφάνεια με κρατήρες και φουσκώματα σε δηλητηριώδη σύννεφα όποτε διαταράσσονται – ένα φεγγάρι ενός σχεδίου που έγινε εφικτό μέσω νέας τεχνολογίας και συνεργασιών με πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρίες.

«Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή και κατά κάποιο τρόπο μοιάζει σαν μία ονειρική ακολουθία», δήλωσε η Niki Werkheiser, διευθύντρια τεχνολογικής ωρίμανσης της NASA. «Με άλλους τρόπους φαίνεται ότι ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε εδώ».

Η κ. Werkheiswer, της οποίας η οικογένεια είχε μια μικρή κατασκευαστική επιχείρηση καθοδηγεί τη δημιουργία των νέων προγραμμάτων για μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Μετατρέποντας ένα πρόβλημα σε λύση

Ανάμεσα σε πολλά εμπόδια για να κατοικήσετε στο φεγγάρι είναι η σκόνη, τοξική όταν εισπνέεται. Αλλά πριν από τέσσερα χρόνια ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου επιστήμης και τεχνολογίας στο Marshall Space Flight Center της NASA εξέδωσε έναν πίνακα, στον οποίο η σκόνη θα αποτελούσε λύση.

Η NASA αποκαλεί την επιστροφή στο φεγγάρι «Artemis». τον περασμένο Νοέμβριο η Artemis I, η πρώτη από τις πέντε πρώτες προγραμματισμένες αποστολές στο φεγγάρι ξεκίνησε από το διαστημικό Κέντρο Kennedy με μόνο ένα ρομπότ, έκανε το κύκλο της σελήνης και επέστρεψε στην ασφάλεια της γης.

Το Artemis II, το οποίο θα μεταφέρει τέσσερα μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης μαύρης γυναίκας στην ιστορία, σε μία πτήση δέκα ημερών έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2024. Την αποστολή αυτή θα ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα η Artemis III. Δύο ακόμα αποστολές με πλήρωμα προγραμματίζονται πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Δεν υπάρχει αποθήκευση «εκεί πάνω»

Η NASA συνεργάστηκε με την ICON, μία κατασκευαστική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Ώστιν του Τέξας, για να πετύχει το στόχο της για το 2040. Η ICON έλαβε για πρώτη φορά χρηματοδότηση από τη NASA το 2020 και το 2022 ανακοίνωσε επιπλέον 60 εκατομμύρια δολάρια για ένα διαστημικό σύστημα κατασκευής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτυπώσει τα πάντα, από επιφάνειες προσγείωσης πυραύλων έως ενδύματα.

Η εταιρεία είναι ο δημιουργός του ρομποτικού συστήματος κατασκευής μεγάλης κλίμακας Vulcan, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μερικών από τα πρώτα 3D εκτυπωμένα σπίτια στην Βόρεια Αμερική.

Οποιοσδήποτε εξοπλισμός που πηγαίνει στο φεγγάρι πρέπει να δοκιμαστεί στη γη για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να αντέξει στο περιβάλλον. Πάνω από δώδεκα θάλαμοι δοκιμών υποβάλλουν τα αντικείμενα σε συνθήκες θερμικού κενού που θα άντεχαν στη γη.

Και προτού η NASA και η εταιρεία μπορέσουν να χτίσουν σπίτια, πρέπει να κατασκευαστούν και επιφάνειες προσγείωσης έτσι ώστε οι πύραυλοι να μεταφέρουν τους τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Οι επιστήμονες της NASA εργάζονται επί του παρόντος για να τελειοποιήσουν ένα προσομοιωμένο σεληνιακό σκυρόδεμα που μπορεί να αντισταθεί στο υλικό που κατασκευάζεται από τη σελήνη ενώ πραγmατοποιούν δοκιμές στη γη. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι όταν οι δοκιμές γίνουν πράξη, αυτή θα αποδώσει καλά υπό τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν κατά την προσγείωση των πυραύλων.

Φυσικά ένα σπίτι δεν είναι φτιαγμένο μόνο από τοίχους. Η NASA συνεργάζεται με εταιρείες για να δημιουργήσει πρωτότυπα διαστημικά έπιπλα για εσωτερική διακόσμηση σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το ερευνητικό κέντρο AIMS της NASA.

Η Prime Real Estate είναι πραγματικά στον Άρη

Το κοινό όραμα της ICON και της NASA είναι ένα σύστημα σεληνιακής κατασκευής με βάση το διάστημα που ονομάζεται Olympus, το οποίο ελέγχεται στη γη τεχνικούς ειδικευμένους στον αναδυόμενο τομέα της διαστημικής κατασκευής. Οι επιστήμονες της NASA λένε πως είναι ακόμα νωρίς για να εξεταστεί η αγοραστική αξία των σπιτιών στην σελήνη ή ακόμα και πώς θα μπορούσε να φαίνεται μια δομή ιδιοκτησίας για σεληνιακούς οικοτόπους. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι το φεγγάρι παρουσιάζει μία δυνητικά σημαντική κρύπτη αναξιοποίητων πόρων και ότι άλλα έθνη θα ενδιαφέρονται αναμφίβολα για ένα διακύδευμα.

Η Ινδία τον περασμένο μήνα προσγείωσε ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι, κερδίζοντας την πρώτη διάκριση έθνους που προσγειώθηκε ποτέ κοντά στην στη νότια πολική περιοχή, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται υδάτινοι πόροι μόλις δύο μέρες πριν από τη συντριβή ενός Ρωσικού σκάφους στη προσπάθεια προσγείωσής του μετά από αποτυχημένη προσπάθεια προσαρμογής στη τροχιά του.

Οι Συμφωνίες για το πρόγραμμα Artemis, που δρομολογήθηκαν από τις ΗΠΑ μαζί με άλλα επτά ιδρυτικά έθνη το 2020, ανανέωσαν την ειρηνική, συνεργατική εξερεύνηση του φεγγαριού και υπογράφονται τώρα από 29 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν υπογράψει. Το φεγγάρι δεν είναι το τελικό σύνορο αλλά ο Άρης.

Το φεγγάρι αποτελεί είναι ένα πρακτικό σημείο για μια στάση καθώς πιστεύεται ότι το νερό στη σεληνιακή επιφάνεια θα μπορούσε να αποτελέσει καύσιμο πυραύλων. Ένα διαστημικό σκάφος που ταξιδεύει από τη γη στον Άρη, θα μπορούσε να σταματήσει στο φεγγάρι για ανατροφοδότηση.

Τον Ιούνιο στο Χιούστον τέσσερις αστροναύτες πέρασαν την πόρτα του ,Mars Dune Alpha και το επόμενο διάστημα θα ζουν σε προσομοιωμένες συνθήκες ώστε να εξασκηθούν για την ημέρα που θα ζήσουν πραγματικά στον Άρη.

* Πηγή: New York Times