Το κόμμα του Μακρόν αναζητά μανιωδώς τον πιο ικανό υποψήφιο για να ηγηθεί της εκστρατείας του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις προσεχείς εκλογές, καθώς και για να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει, θα αυξήσει τις πιθανότητες να γίνει υποψήφιος του κόμματος για να αναλάβει τη σκυτάλη από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Επιτροπής, μια και η θητεία της αναμένεται να λήξει μετά τις εκλογές, τον προσεχή Ιούνιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης και αρμόδιους αξιωματούχους, το όνομα του Μπρετόν, επιτρόπου της Γαλλίας στην ΕΕ, αποκτά το προβάδισμα. Άλλωστε, πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς ρόλους στην παγκόσμια πολιτική, σύμφωνα με τα δεδομένα της τρέχουσαν πολιτικής σκηνής διεθνώς. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι συναντήσεις της Φον ντερ Λάιεν με ηγέτες όπως ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο πο εξέφρασε την κατακραυγή σεσχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από πλευράς της, δεν έχει ακόμη δηλώσει εάν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της για δεύτερη θητεία, ενώ φημολογείται ότι το όνομα της προκρίνεται για άλλες θέσεις που αφορούν την διεθνή πολιτική σκηνή.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια θα είναι η διαδικασία για την επιλογή του προέδρου της Επιτροπής το επόμενο έτος. Θεωρητικά, τα πολιτικά κόμματα της ΕΕ θα υποβάλουν τον δικό τους προκαθορισμένο υποψήφιο, ο οποίος θα περάσει την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές παρουσιάζοντας το όραμά τους στους ψηφοφόρους, σε ένα σύστημα που είναι γνωστό στις Βρυξέλλες ως η διαδικασία Spitzenkandidaten.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο υποψήφιος από το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους και έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής.

Όμως, ενώ έτσι επιλέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής το 2014, δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία το 2019, για την φον ντερ Λάιεν, αφού δεν είχε ρόλο επικεφαλής στις εκλογές.

Παραδοσιακά, η γαλλική φιλοσοφία, δεν είναι υπέρ του συστήματος Spitzenkandidat, το οποίο παίρνει την εξουσία να αποφασίζει για την προεδρία της Επιτροπής από τα χέρια των ηγετών κάθε χώρας. Έτσι, ακόμα κι αν ο Μπρετόν γινόταν ο κύριος υποψήφιος για το κόμμα Renew του Μακρόν, θα πρέπει να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο ότι αξίζει να υποστηρίξει την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Το Παρίσι δεν βλέπει αρνητικά και δεύτερη θητεία φον ντερ Λάιεν

Ο Μπρετόν είναι ένας ισχυρός και φιλόδοξος επίτροπος του οποίου ο ρόλος έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και ασχολείται ενεργά με την ψηφιακή πολιτική. Έγινε γνωστός στην πρωτεύουσα της ΕΕ ως η ενσάρκωση του κρατιστικού οικονομικού οράματος της Γαλλίας, πιέζοντας να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις επιδοτήσεις και να μεταφερθεί το εμπορικό ενδιαφέρον στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι εικασίες ότι ο Μπρετόν στοχεύει στην κορυφαία θέση της ΕΕ πολλαπλασιάζονται, ενώ ο ίδιος σε συνέντευξή του στο POLITICO πέρυσι, αστειεύτηκε τονίζοντας ότι θα μπορούσε πράγματι να αποτελεί λύση για το ρόλο αυτό. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάντως, αρνήθηκε στον Τύπο, ότι τον προσέγγισαν για να θέσει υποψηφιότητα.

Απόδειξη για την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του Μακρόν στο πρόσωπό του, οι δηλώσεις συμβούλου του για τον ίδιο τον Μπρετόν:

«Ήταν ο Mister Vaccines κατά τη διάρκεια του COVID. Είναι αυτός που υπερασπίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο για έναν απανθρακωμένο κόσμο. Ενσαρκώνει την Ευρώπη που αλλάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών».

Αρκετά άλλα ονόματα κυκλοφορούν για να γίνουν ο κύριος υποψήφιος για το Renew στις εκλογές της ΕΕ στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του φιλελεύθερου μπλοκ Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Stéphane Séjourné.

Ένας Γάλλος διπλωμάτης, ωστόσο, έθεσε αμφιβολίες για το εάν η υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές της ΕΕ θα βοηθούσε τον Μπρετόν στην πιθανή του προσπάθεια να διευθύνει την Επιτροπή, δεδομένου ότι το κόμμα Renew του Μακρόν είναι απίθανο να κερδίσει αρκετές έδρες για να έχει τον αποφασιστικό λόγο.

According to several French officials, the French president, who is notorious for taking last-minute decisions on weighty appointments, has not yet made up his mind about who he’ll back for Commission president.

In the end, it may all come down to Macron’s personal choice, alongside the usual backroom horse trading that Brussels is known for. At that point, it’s anyone’s guess who wins.

Laura Kayali, Nicholas Vinocur and Pauline de Saint Remy contributed reporting.