Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, συναντάται την Παρασκευή (03/03) με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και πρόκειται να συζητήσουν φυσικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος μαίνεται εδώ και έναν χρόνο.

«Ποιος είναι ο σκοπός του σημερινού σας ταξιδιού στην Ουάσιγκτον; Γιατί ταξιδεύετε εκεί; Θα έπρεπε πραγματικά να το είχατε εξηγήσει αυτό εδώ», είπε ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών, στον Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη (02/03).

Το γραφείο Τύπου του καγκελάριου δημοσίευσε πριν από το ταξίδι μόνο μία μονοσέλιδη ανακοίνωση, μέσω της οποίας γνωστοποιούσε τη διήμερη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Ουάσινγκτον. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έναν χρόνο μετά, και τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο, όπως αναφέρουν οι «New York Times».

«Τίθεται το ερώτημα πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;»

Ο σιωπηλός χαρακτήρας της επίσκεψης, αφού δεν θα δοθεί ούτε καν κοινή συνέντευξη Τύπου, οδήγησε ορισμένους στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής του Γερμανίας να αναρωτηθούν αν το ταξίδι αυτό αποτελεί αντανάκλαση της αυξανόμενης αίσθησης επείγουσας ανάγκης, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να βρεθεί ένας νέος οδικός χάρτης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, επειδή το ερώτημα για το τέλος του πολέμου γίνεται πιο δυνατό, μεγαλύτερο και πιο σημαντικό στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ούλριχ Σπεκ, Γερμανός αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας: «Νομίζω λοιπόν ότι, έναν χρόνο μετά και κοιτάζοντας πίσω, βλέποντας και μπροστά, τίθεται το ερώτημα: Πώς θα τελειώσει αυτό;».

Οι εκπρόσωποι του Όλαφ Σολτς λένε, από την πλευρά τους, ότι ο υποτονικός χαρακτήρας του ταξιδιού αποτελεί «εξαίρεση», αλλά σημείωσαν ότι δεν αντανακλά κάποια σοβαρή κατάσταση. Μάλιστα, ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής στο Κοινοβούλιο και προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, απέρριψε την άποψη ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο «τέλος του πολέμου στην Ουκρανία».

«Η εξωτερική πολιτική έχει πάντα να κάνει με σενάρια, και φυσικά, θα περάσουν από αυτά τα διαφορετικά σενάρια» είπε ο Νιλς Σμιντ, επισημαίνοντας: «Η ιδέα είναι να έχουμε μια πραγματική επίσκεψη εργασίας. Δεν πρόκειται για κρατική επίσκεψη»

Παρ’ όλα αυτά, οι εικασίες αυξάνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι, παρά τις ηχηρές δημόσιες δηλώσεις ότι θα υποστηρίξουν το Κίεβο «για όσο χρειαστεί», όπως το έθεσε ο Όλαφ Σολτς, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα ισχυρό και ενιαίο μέτωπο.

Φόβοι των Ευρωπαίων ηγετών

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, με τμήματα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. Σχεδόν όλοι οι δυτικοί ηγέτες έχουν ανησυχίες για το κατά πόσον οι πληθυσμοί τους μπορεί να κουραστούν από τη συνεχή και δαπανηρή υποστήριξη της Ουκρανίας, ειδικά καθώς ο πόλεμος αποκαλύπτει πολλές ελλείψεις στις δικές τους χώρες – από τη στρατιωτική ετοιμότητα μέχρι τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Μάλιστα, στο Βερολίνο, μία διαδήλωση κατά της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, το περασμένο Σάββατο (25/02) συγκέντρωσε 13.000 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, γεγονός που αντανακλά την πεποίθηση ‘οτι ένα αξιοσημείωτο μέρος του πληθυσμού της Γερμανίας παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στην εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο.

Το κεφάλαιο της Κίνας στη συνάντηση Όλαφ Σολτς – Τζο Μπάιντεν

Η Κίνα αναμένεται, επίσης, να αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ του Όλαφ Σολτς και του Τζο Μπάιντεν, ιδίως καθώς η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι πιστεύει πως το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα στη Ρωσία. Ο Όλαφ Σολτς φρόντισε να προειδοποιήσει κατά τέτοιων παραδόσεων στην ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αν και το Βερολίνο δεν έχει ακόμη λάβει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους βουλευτές.

Στην ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Όλαφ εξήρε επίσης τη διατλαντική σχέση Βερολίνου – Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντάς την ως «στενότερη και πιο έμπιστη από ποτέ».

Φωτογραφία κειμένου: Getty Images | Sean Gallup