Μια τεράστια κρύπτη διαρρεύσαντων εγγράφων από την αστυνομική έρευνα για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έπληξε την ΕΕ εδώ και δεκαετίες, το Qatargate, αποκαλύπτει την πλήρη έκταση του σκανδάλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πάνω από τέσσερα χρόνια, τα αρχεία δείχνουν ότι βασικοί ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pier Antonio Panzeri και του βοηθού του Francesco Giorgi, κατέγραψαν σχολαστικά υποτιθέμενες απόπειρες χειραγώγησης του Κοινοβουλίου, του κατεξοχήν δημοκρατικού οργάνου της ΕΕ, και ευρύτερες συζητήσεις πολιτικής.

Οι ύποπτοι πληρωτές τους στο Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία ξόδεψαν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για το έργο τους, σύμφωνα με ισχυρισμούς στα αρχεία. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ακριβώς πριν από έναν χρόνο αυτή την εβδομάδα, όταν ο Panzeri, ο Giorgi και άλλα βασικά πρόσωπα συνελήφθησαν σε μια σειρά δραματικών επιδρομών που περιλάμβαναν σακούλες με μετρητά και τραγελαφικές ιστορίες ξένων παρεμβάσεων στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ.

Τι προσπάθησε να κρύψει η επιχείρηση «Qatargate»

Οι ενέργειες που καταγράφονται στα έγγραφα περιλαμβάνουν ορισμένες με σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η μεθόδευση για την εξάλειψη έξι κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που καταδικάζουν το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ και η προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας ταξιδιού χωρίς βίζα μεταξύ Ντόχα και ΕΕ .

Αλλά οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι ασήμαντες: ο Giorgi σημείωσε κάποτε ότι κάθε αντίγραφο ενός μη κολακευτικού βιβλίου για το Κατάρ που μπορούσε να βρεθεί μέσα στο Κοινοβούλιο είχε «καταστραφεί» επιμελώς.

Μεταξύ των αρχείων που έφερε στο φως η POLITICO ήταν ένα υπολογιστικό φύλλο με οκτώ καρτέλες στον φορητό υπολογιστή του Giorgi, που κατασχέθηκε στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες, το οποίο απαριθμούσε εκατοντάδες δραστηριότητες επιρροής που φέρεται να πραγματοποίησε το δίκτυο μεταξύ 2018 και 2022.

Το υπολογιστικό φύλλο καταγράφει περισσότερα από 300 έργα για τα οποία οι ύποπτοι έλαβαν μεγάλες αμοιβές. Φέρεται να πέτυχαν τους σκοπούς τους χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο συνεργατών που εργάζονταν μέσα στο Κοινοβούλιο, τους οποίους αποκαλούσαν «στρατιώτες» τους, σύμφωνα με τα αρχεία.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δει τέσσερις νυν και πρώην ευρωβουλευτές να έχουν συλληφθεί με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται ο Panzeri, ο Giorgi και η Εύα Καϊλή, η σύντροφος του Giorgi και μια κορυφαία πολιτική προσωπικότητα των Βρυξελλών, η οποία εκδιώχθηκε από τον ρόλο της ως αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Ενώ οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ο Panzeri και το δίκτυό του χειραγωγούσαν το Κοινοβούλιο για λογαριασμό του Κατάρ και άλλων κρατών, τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι προσπαθούσαν επίσης να εκμεταλλευτούν την έλλειψη γνώσης ξένων αξιωματούχων σχετικά με τη δημοκρατία της ΕΕ.

Ο Giorgi είπε στην αστυνομία ότι αυτός και το αφεντικό του έλεγαν μερικές φορές στους πληρωτές τους για επιχειρήσεις, στις οποίες δεν είχαν καμία πρακτική επιρροή, καθώς ο Panzeri παρερμήνευσε την έκταση της εξουσίας του να διαμορφώσει το έργο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ένα άτομο εξοικειωμένο με τη νομική υπεράσπιση του Giorgi, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι δεν ήταν αξιόπιστο να θεωρηθεί το υπολογιστικό φύλλο ως απόδειξη των δραστηριοτήτων επιρροής.

Αντίθετα, είπε το άτομο, η λίστα σχεδιάστηκε για να «ενισχύσει» την εικόνα του Panzeri στους πελάτες του. Είτε πρόκειται για ένα αρχείο πραγματικής εργασιακής επιρροής είτε απλώς για ένα εργαλείο προκειμένου να μεγαλώσει ο τραπεζικός λογαριασμός, οι καταχωρήσεις υπολογιστικών φύλλων προσφέρουν μια μοναδική ματιά στη λειτουργία της μηχανής επιρροής που κατασκευάστηκε και διευθύνεται από τους Panzeri, Giorgi και τους υποτιθέμενους συνεργούς τους, μέχρι την αστυνομική έρευνα τον Δεκέμβριο.

Τα έγγραφα εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς τέτοιες επιχειρήσεις επιρροής θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την επαίσχυντη επέτειο ενός έτους από το σκάνδαλο, το οποίο ξέσπασε στις 9 Δεκεμβρίου πέρυσι, οι αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στα αρχεία του Qatargate θα υποβάλουν τα ηθικά πρότυπα της ΕΕ σε έντονο έλεγχο για άλλη μια φορά. Οι εικαζόμενες επιχειρήσεις περιελάμβαναν:

Το Big Deal ή αλλιώς, Μεγάλη Υπόθεση

Δουλεύοντας για το Κατάρ, ο Giorgi και ο Panzeri έψαχναν να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο έπαθλο: Τη διασφάλιση ότι η Ντόχα θα έκλεινε μια συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα με την ΕΕ. Η συμφωνία έλαβε ένα ουσιαστικό πράσινο φως στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2022, ημέρες πριν από τη σύλληψη των Giorgi και Panzeri.

Η τελική ψηφοφορία για τη συμφωνία έχει τεθεί σε αναμονή από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο. Άλλα έγγραφα από το φορητό υπολογιστή του Giorgi αποκαλύπτουν ότι σκόπευε να προτείνει στους Καταριανούς δύο «Σχέδια Δράσης» που περιγράφουν λεπτομερώς με ποιόν να επικοινωνήσουν και πού να ασκήσουν πίεση για να εξασφαλίσουν τη συμφωνία βίζας.

Προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συμφωνίας για τη βίζα, υποστήριξαν οι Giorgi και Panzeri, ήταν η αποτροπή των προσπαθειών ορισμένων ευρωβουλευτών να επικρίνουν το Κατάρ για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες και τους δημοσιογράφους.

Στο υπολογιστικό φύλλο του, ο Giorgi παίρνει τα εύσημα για την «εξουδετέρωση» έξι κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που καταδικάζουν το Κατάρ μεταξύ Ιουνίου 2021 και Νοεμβρίου 2022. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά ένα ψήφισμα που επέκρινε το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ στις 24 Νοεμβρίου 2022.

Χειρισμός κοινοβουλευτικών ακροάσεων

Οι προετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του Κατάρ δέχθηκαν έντονη κριτική σχετικά με την υποτιθέμενη εκμετάλλευση μεταναστών εργαζομένων. Στο υπολογιστικό φύλλο του ο Giorgi, καυχιόταν ότι «άλλαξαν την αφήγηση στο κοινοβούλιο» για το θέμα, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής τον Απρίλιο του 2021, με την εμφάνιση ενός αξιωματούχου του Κατάρ.

Τον Φεβρουάριο του 2020, οι ύποπτοι ετοίμασαν λεπτομερείς σημειώσεις για μια εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Εξασφάλισαν επίσης την παρουσία ορισμένων βουλευτών «για στοχευμένες ερωτήσεις».

Πολιτικές επιθέσεις στους αντιπάλους του Κατάρ

Μια επιχείρηση το 2021, για παράδειγμα, είχε στόχο τον διορισμό ενός ανώτερου αστυνομικού αξιωματούχου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, του Naser Al-Raisi, ως νέου προέδρου της Interpol.

Οι σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και τα ΗΑΕ, του γείτονά τους στον Κόλπο, ήταν γεμάτες, με διπλωματικούς δεσμούς που διακόπηκαν μεταξύ 2017 και 2021. Όπως πολλοί πολιτικοί και ΜΚΟ εκείνη την εποχή, η φίλη του Panzeri, ευρωβουλευτής Maria Arena, προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αντισταθούν στον διορισμό του Al-Raisi.

Ο Panzeri και ο Giorgi ανέλαβαν τα εύσημα για την επιστολή της Arena, αν και δεν είναι σαφές αν ήξερε ότι το έκαναν. Ο δικηγόρος της Arena είπε στη POLITICO ότι δεν της απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Μια άλλη επιχείρηση είχε στόχο τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε διακόψει τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με το Κατάρ. Ο Panzeri και ο Giorgi τιμολόγησαν το Κατάρ για ένα πακέτο ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς tweets και προβολών ταινιών σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Jamal Khashoggi, ενώ καταδίκασαν έντονα την ευθύνη του Ριάντ για τη δολοφονία.

Μαρόκο και Μαυριτανία

Όταν επρόκειτο να υπερασπιστούν το Μαρόκο, ο Panzeri και ο Giorgi ήταν υπερήφανοι που πέρασαν ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα κατά της Αλγερίας, το οποίο είπαν ότι θα ωφελούσε το Μαρόκο.

Η ομάδα καυχήθηκε επίσης ότι υιοθέτησε ένα «πιο μετριοπαθές κείμενο» σε ένα ψήφισμα που επέκρινε το Μαρόκο για τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης το 2021. Το ψήφισμα επέκρινε το Μαρόκο για χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων και επέτρεψε σε 8.000 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών, να περάσουν στο ισπανικό έδαφος κατά τη διάρκεια μια διαμάχη με την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο κύριος στόχος της Μαυριτανίας ήταν να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της. Το υπολογιστικό φύλλο του Giorgi, έλεγε ότι η ομάδα εργάστηκε για να εμποδίσει έναν ακτιβιστή κατά της δουλείας, ο οποίος είχε δημιουργήσει εχθρούς στην κυβέρνηση της Μαυριτανίας, από το να κερδίσει το διάσημο Βραβείο Ζαχάρωφ της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στους φακέλους του Qatargate είναι πιθανό να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με το εάν το ίδιο το νομοθετικό σώμα έχει κάνει αρκετά για να διασφαλίσει ότι παρόμοιες επιχειρήσεις δεν θα επαναληφθούν. Ενώ το Κοινοβούλιο έχει εισαγάγει αυστηρότερες διαδικασίες ως απάντηση στο σκάνδαλο, πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις, στην καλύτερη περίπτωση, μισογυνιστικές.

«Αυτά τα έγγραφα μάς δείχνουν ότι επρόκειτο για μια διαρκή, πολυετή προσπάθεια για να επηρεαστούν με κακόβουλο τρόπο οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες», δήλωσε ο Nick Aiossa, αναπληρωτής διευθυντής της Transparency International EU. «Συνέβαινε επί χρόνια με πολλούς ανθρώπους και δεν ανακαλύφθηκε. Λοιπόν, τι άλλο υπάρχει εκεί έξω;»

«Η ανταπόκριση του Κοινοβουλίου ήταν αδύναμη, πενιχρή και σίγουρα δεν μιλά για τη σοβαρότητα του σκανδάλου που συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο», πρόσθεσε ο Aiossa. Ο Daniel Freund, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε ως αντίδραση στην έρευνα του POLITICO: «Φαίνεται ότι το σχέδιο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε μάθει μέχρι στιγμής».

Είπε πως το κύριο πρόβλημα ήταν ότι το Κοινοβούλιο δεν διεξήγαγε εσωτερική έρευνα για τον αντίκτυπο των φερόμενων επιχειρήσεων επιρροής στις δημοκρατικές του δραστηριότητες και αποφάσεις. Ο Freund είπε: «Φαίνεται ότι μπορείτε να αγοράσετε ή τουλάχιστον να επηρεάσετε ορισμένες αποφάσεις στο Κοινοβούλιο, ή τουλάχιστον υπάρχουν ορισμένοι πρώην ευρωβουλευτές που προσπαθούν να κάνουν τους πάντες να πιστέψουν ότι μπορείτε και το πουλάτε ως προϊόν». Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι μπορεί να υπήρχε μια σειρά από διαδικασίες [στο Κοινοβούλιο] που τίθενται τουλάχιστον υπό αμφισβήτηση», είπε ο Freund.

«Τώρα χρειάζεται μια σωστή διαδικασία μέσα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένες αποφάσεις;» Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου είπε ότι το όργανο δεν μπορεί να διεξάγει εσωτερική έρευνα για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες. «Αλλά μπορεί να συνεργαστεί πλήρως και άμεσα με τις αρμόδιες αρχές, και αυτό κάναμε», είπε ο εκπρόσωπος.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Roberta Metsola είχε «προσωπικά διευκολύνει την έρευνα» «παρών στις κατ’ οίκον έρευνες δύο Βέλγων ευρωβουλευτών (τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023) όπως ζητήθηκε από το βελγικό Σύνταγμα, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του ΕΚ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Μετά τις πρώτες καταγγελίες για διαφθορά, η Metsola, παρουσίασε 14 μέτρα για την ενίσχυση των τειχών προστασίας του Κοινοβουλίου και τη βελτίωση της διαφάνειας.

Ο νομοθέτης έχει επίσης προσχωρήσει στη βελγική νομική υπόθεση ως αστικός ενάγων προκειμένου «να εντοπίσει εάν έχει γίνει ζημιά στον προϋπολογισμό του ΕΚ σε κάποια από τις δραστηριότητες και να ανακτήσει τα χρήματα», είπε ο εκπρόσωπος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, ο οποίος έχει προηγουμένως αρνηθεί την ανάμειξη της χώρας στο σκάνδαλο, δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχόλια από το POLITICO.

Το Κατάρ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι παρενέβη στη δημοκρατία της ΕΕ. Η Μαυριτανία δεν έχει απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Η Καϊλή έχει αρνηθεί κάθε αδικοπραγία. «Η έρευνα δείχνει ότι η κ. Καϊλή δεν έχει μιλήσει ποτέ υπέρ του Μαρόκου ή της Μαυριτανίας», δήλωσε ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε email στη POLITICO.

«Σύμφωνα με έγγραφα από την έρευνα, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες υπογράμμισαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κα Καϊλή εμπλέκεται στο δίκτυο ή ότι έλαβε χρήματα». Ο Panzeri παραδέχτηκε την ενοχή του σε μια συμφωνία που έκανε με τις αρχές, η οποία προέκυψε τον Ιανουάριο. Ο Giorgi έχει αναγνωρίσει τη συμμετοχή του στα σχέδια, σύμφωνα με τα αρχεία που έφερε στη δημοσιότητα η POLITICO. Οι δικηγόροι των δύο ευρωβουλευτών αρνήθηκαν να σχολιάσουν οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση και τα αρχεία που ήρθαν στο φως, στα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: POLITICO

*Photo Credits: Shutterstock