«Με το αμερικανικό υπηρεσιακό προσωπικό να βρίσκεται όλο και περισσότερο σε επικίνδυνη γραμμή πυρός και με τα ναυτικά μέσα των ΗΠΑ και των συμμάχων να έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά από πολλαπλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η επιδείνωση της κατάστασης οδηγεί σε μια τεταμένη περίοδο εν μέσω Χριστουγέννων για τον Λευκό Οίκο», αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNN.

Η αυξανόμενη πιθανότητα θανάτων σε μάχες των ΗΠΑ και η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας από τον Ινδικό Ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, που εκτείνεται μέσω του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ, αντιπροσωπεύει μια νέα ανεπιθύμητη εξωτερική κρίση καθώς ανατέλλει η χρονιά επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Και μετατρέπεται σε πιάτο δοκιμών για μια νέα γεωπολιτική τάση με ατελείωτες δοκιμές της θέλησης και της αξιοπιστίας της Αμερικής από τους αντιπάλους της και τους εκπροσώπους τους. Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Γάζα θα διαρκέσει για μήνες, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για μείωση της έντασης της σύγκρουσης, απειλούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ο πόλεμος να ξεφύγει από τον έλεγχο και να παρασύρει τις ΗΠΑ ακόμη περισσότερο.

Μια καταιγίδα επικίνδυνων κλιμακώσεων

Η αρχική ανησυχία ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας περιφερειακός πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με 1.200 νεκρούς και την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα δεν υλοποιήθηκε αμέσως, ακόμη και εν μέσω περιορισμένων ανταλλαγών μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο σε ένα από τα θερμά μέτωπα της περιοχής. Αλλά ο ρυθμός των επιθέσεων και της κλιμάκωσης τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αποκτά τη δική του θανατηφόρα δυναμική, τροφοδοτώντας τους φόβους για περαιτέρω αύξηση της έντασης.

Αεροπορικές επιδρομές από φιλοϊρανικές οργανώσεις

Ο Μπάιντεν διέταξε τη Δευτέρα αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από μαχητές της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής Kataib Hezbollah στο Ιράκ, την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να επιτεθεί στην αεροπορική βάση του Ερμπίλ, τραυματίζοντας σοβαρά ένα μέλος της αμερικανικής υπηρεσίας. Ήταν η πιο πρόσφατη επίθεση από ομάδες πληρεξουσίων του Ιράν εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία ή το Ιράκ που συμμετέχουν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Μέση Ανατολή
(Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images)

Εντάσεις από την Υεμένη έως τον Ινδικό Ωκεανό

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν την Τρίτη ένα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα που εκτοξεύτηκαν από τους αντάρτες Χούθι – μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν στην Υεμένη – ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν βοηθήσει ενεργά στη σχεδίαση επιθέσεων κατά της εμπορικής ναυτιλίας, οι οποίες ώθησαν ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να δρομολογήσουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική αντί για το πιο οικονομικό πέρασμα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, προκαλώντας φόβους για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.  Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη συμμετοχή του.

Το γεωγραφικό αποτύπωμα της αστάθειας εκτείνεται τώρα προς την Ινδία, αφού ένα δεξαμενόπλοιο με χημικά που δραστηριοποιούνταν στον Ινδικό Ωκεανό χτυπήθηκε από ιρανικό επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το Σάββατο, 200 ναυτικά μίλια από τις ινδικές ακτές, δήλωσε το Πεντάγωνο. Το Ιράν αρνήθηκε επανειλημμένα την εμπλοκή του.

Επίθεση Ισραήλ κατά Φρουρών της Επανάστασης

Το Ιράν και αρκετοί από τους προσκείμενούς του κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δολοφόνησε έναν ανώτερο διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σε αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, αλλά οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν ότι θα εκδικηθούν τη δολοφονία του Σεγιέντ Ραζί Μουσαβί, λέγοντας ότι «το ισραηλινό καθεστώς θα πληρώσει αναμφίβολα το τίμημα γι’ αυτό το έγκλημα».

Οι συνέπειες της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας

Η έξαρση των νέων περιστατικών εντείνει το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου, αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις είναι άμεσα εκτεθειμένες και συμβάλλει στην εξήγηση των όλο και πιο επειγουσών παρακλήσεων της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να μειώσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Μελλοντικά περιστατικά στα οποία θα σκοτωθούν Αμερικανοί στρατιώτες ή θα υποστούν σοβαρές ζημιές ναυτικά μέσα θα αφήσουν στην Ουάσινγκτον ελάχιστες επιλογές παρά να ξαναμπεί βαθύτερα στη Μέση Ανατολή, αφού οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι προσπάθησαν να απεμπλακούν από την περιοχή.

Ο Christopher O’Leary, πρώην διευθυντής ανάκτησης ομήρων της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο “CNN News Central” την Τρίτη ότι ενώ η περιφερειακή κατάσταση δεν είχε προσεγγίσει μέχρι στιγμής τα χειρότερα σενάρια, το ενδεχόμενο επιδείνωσης ήταν πάντα παρόν.

«Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου του άξονα αντίστασης, της ελεγχόμενης από το Ιράν στρατηγικής για την απόκτηση περιφερειακής επιρροής και εξουσίας μέσω ομάδων, υποκατάστατων ομάδων όπως η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η Χεζμπολάχ, η Kataib Hezbollah και οι Χούθις», δήλωσε ο O’Leary.

«Έτσι, αν και υπήρξαν συνεχείς επιθέσεις, ήταν μετρημένες, μέχρι ενός σημείου, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά αυτές είναι προειδοποιήσεις για το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να έρθει. Εάν το Ιράν πραγματικά βγάλει τα γάντια και αφήσει ελεύθερες τις προστατευόμενες δυνάμεις του, θα έχουμε ένα πραγματικό περιφερειακό πρόβλημα εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία», υπογράμμισε ο O’Leary.

Πιέσεις στον Μπάιντεν από τους Ρεμπουμπλικάνους

Η κατάσταση για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από μαχητικές ομάδες που είναι πιστές στο Ιράν. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν εδώ και καιρό τον Μπάιντεν ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει τέτοιους αντιπάλους, αλλά η κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες να αποφύγει την κλιμάκωση μιας τεταμένης στιγμής σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο. Η γραμμή μεταξύ αναλογικών αντιδράσεων και αποτελεσματικής αποτροπής γίνεται όλο και πιο λεπτή. Η επίθεση στην αεροπορική βάση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η εγκατάσταση ήταν τόσο ευάλωτη στη διείσδυση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Και ένα βαθύτερο ζήτημα είναι τώρα αν οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ – οι οποίες καταγγέλθηκαν από το Ιράκ ως εχθρική πράξη – έχουν κάνει κάτι για να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις.

«Θα έλεγα ότι παίζουμε το παιχνίδι του τσακ-ά-Μολ εδώ, ότι πρέπει να κυνηγήσουμε αυτούς τους σχηματισμούς στρατευμάτων και την ηγεσία», δήλωσε ο εν αποστρατεία στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού,  Mike Lyons δήλωσε στο CNN την Τρίτη. «Δεν νομίζω ότι η αποτροπή μας ήταν κάτι που επέτρεψε στους Ιρανούς να αναγνωρίσουν ότι το εννοούμε σοβαρά», πρόσθεσε.

Οικονομικές και στρατιωτικές επιπτώσεις – Στο επίκεντρο οι Χούθι

Μια διευρυμένη σύγκρουση θα μπορούσε να έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες, δεδομένης της κρίσιμης σημασίας της Ερυθράς Θάλασσας για τις παγκόσμιες διαδρομές της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας και αγαθών. Η υδάτινη οδός συνορεύει στα ανατολικά της με την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία και στα δυτικά με την Ερυθραία, το Σουδάν και την Αίγυπτο. Τροφοδοτείται στη διώρυγα του Σουέζ στη χερσόνησο του Σινά, η οποία ανήκει στην Αίγυπτο και συνορεύει με το Ισραήλ.

Το ενδεχόμενο διαταραχών στη διώρυγα, η οποία προσφέρει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αποκαλύφθηκε όταν ένα πλοίο κόλλησε στο πλάτος της το 2021, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις. Δεδομένης της απειλής για τα πλοία και τα πληρώματά τους από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες διέταξαν τους καπετάνιους τους να ακολουθήσουν την πιο δαπανηρή και χρονοβόρα διαδρομή γύρω από την Αφρική. Η πιθανή οικονομική αναστάτωση ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πλαισιώσουν έναν διεθνή συνασπισμό για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πριν από τα Χριστούγεννα ότι έχουν υπογράψει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία και οι Σεϋχέλλες.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 100 επιθέσεις εναντίον 12 διαφορετικών εμπορικών και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα τον τελευταίο μήνα, σε ένα «πολύ σημαντικό εύρος επιθέσεων», που δεν έχει παρατηρηθεί σε τουλάχιστον «δύο γενιές», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Μέση Ανατολή
RE’IM, ISRAEL – DECEMBER 27: Israeli army artillery units, howitzers, and tanks, stationed in Re’im region, continue their attacks on Gaza as Israeli military mobility continues in Re’im, Israel on December 27, 2023. (Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images)

Πιέσεις στον Μπάιντεν από τον Τράμπ

Η πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο ο Μπάιντεν – ο οποίος έχει ήδη επενδύσει βαθιά στην προσπάθεια να σώσει την Ουκρανία από μια ρωσική επίθεση – θα ήλπιζε να ασχοληθεί με την έναρξη του 2024. Οποιαδήποτε εντύπωση ότι ο πρόεδρος πασχίζει να ασκήσει εξουσία σε έναν κόσμο που μερικές φορές μοιάζει να βγαίνει εκτός ελέγχου θα μπορούσε να είναι πολιτικά επιζήμια σε μια εποχή που ο Μπάιντεν μαστίζεται από ποσοστά αποδοχής κάτω του 40% – επικίνδυνο έδαφος για έναν αρχιστράτηγο που επιδιώκει επανεκλογή. Οι αντιλήψεις ότι ο Μπάιντεν αποτυγχάνει να ανταποκριθεί σθεναρά στις προκλήσεις των αντιπάλων των ΗΠΑ θα μπορούσαν εν τω μεταξύ να ενισχύσουν τις ανησυχίες του κοινού ότι στα 81 του χρόνια δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας δεύτερης θητείας – μια αφήγηση που οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να ενισχύσουν στο μυαλό των ψηφοφόρων.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην πρώτη του θητεία διηύθυνε μια περίοδο χάους και διχασμού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και απομάκρυνε τις ΗΠΑ από τους συμμάχους τους, προσπαθεί ωστόσο να δημιουργήσει μια εικόνα παγκόσμιας αταξίας και ασέβειας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο 77χρονος εμπορεύεται το όραμά του για ηγεσία ισχυρού άνδρα. Έτσι, ο Μπάιντεν έχει ελάχιστα περιθώρια πολιτικών ελιγμών απέναντι στον επικρατέστερο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αν η κατάσταση πάρει ξαφνικά μια τροπή προς το χειρότερο.

Μέση Ανατολή
(Photo by Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images)

Ισραήλ: Βρισκόμαστε σε πόλεμο πολλών αρένων

Αυτή η εύθραυστη πολιτική πραγματικότητα αποτέλεσε το σκηνικό των νέων διαβουλεύσεων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της κυβέρνησης Μπάιντεν την Τρίτη. Αυτό συνέβη μετά το ξέσπασμα έντονων μαχών στη Γάζα μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και δυνάμεων της Χαμάς, μετά από πολυήμερες εκκλήσεις των ΗΠΑ για μια λιγότερο έντονη φάση στη σύγκρουση. Ο Ron Dermer, ένας από τους κορυφαίους έμπιστους του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, συναντήθηκε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Νετανιάχου είχε επισκεφθεί νωρίτερα τα στρατεύματα στη Γάζα και δήλωσε ότι μια «μακρά μάχη» βρίσκεται μπροστά μας. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η χώρα του βρίσκεται σε έναν «πόλεμο πολλών αρένων, δεχόμαστε επίθεση από επτά διαφορετικούς τομείς», είπε, αναφερόμενος στη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν.

Αυτό είναι ένα σενάριο που οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ειδικά ο Μπάιντεν, δεν μπορούν να επιτρέψουν να γίνει μακροπρόθεσμη πραγματικότητα.

Πηγή: CNN

Photo credits: Getty