Τον πρώτο μήνα του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ έριξε εκατοντάδες τεράστιες βόμβες, πολλές από τις οποίες ήταν ικανές να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν ανθρώπους από τεράστια απόσταση, σύμφωνα με ανάλυση του CNN και της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Synthetaic.

Δορυφορικές εικόνες από εκείνες τις πρώτες μέρες του πολέμου αποκαλύπτουν περισσότερους από 500 κρατήρες πρόσκρουσης διαμέτρου άνω των 12 μέτρων. Αυτές είναι τέσσερις φορές βαρύτερες από τις μεγαλύτερες βόμβες που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ISIS στη Μοσούλη του Ιράκ.

Οι ειδικοί στα όπλα και τον πόλεμο κατηγορούν την εκτεταμένη χρήση βαρέων πυρομαχικών την ώρα που οι Παλαιστίνιοι είναι στιβαγμένοι σε ένα μικρό μέρος της χώρας.

«Η χρήση βομβών σε μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Γάζα σημαίνει ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψουν οι κοινότητες», δήλωσε ο John Chappell, συνηγόρος και νομικός συνεργάτης στο CIVIC, οργάνωσης που επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς των πολιτών σε συγκρούσεις.

Ανάλυση εικόνων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, πιστοπιεί, σύμφωνα με τη μελέτη του CNN, τους ύποπτους κρατήρες.

Η Synthetaic και το CNN εντόπισαν περισσότερους από 500 κρατήρες στη Γάζα, οι οποίοι έχουν διάμετρο 12 μέτρα, χάρη σε τέσσερις δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον Οκτώβριο και τις αρχές Νοεμβρίου. Οι εικόνες διέφεραν ως προς τη γεωγραφική τους κάλυψη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας αναλύθηκε τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου.

Γάζα Ισραήλ βόμβες
(Photo credits: Christopher Furlong/Getty Images)

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα βαριά πυρομαχικά του είναι απαραίτητα για την εξάλειψη της Χαμάς, της οποίας οι μαχητές σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και πήραν περισσότερους από 240 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου. Ισχυρίζονται επίσης ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

Ο Μαρκ Γκαρλάσκο, πρώην αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών άμυνας και πρώην ανακριτής εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ, είπε ότι η πυκνότητα του πρώτου μήνα βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα «δεν είχε παρατηρηθεί ξανά από το Βιετνάμ».

«Θα πρέπει να επιστρέψετε στον πόλεμο του Βιετνάμ για να κάνετε μια σύγκριση», όπως αναφέρει «Ακόμη και στους δύο πολέμους του Ιράκ δεν ήταν ποτέ τόσο πυκνό».

Τα βαριά πυρομαχικά, που κατασκευάζονται ως επί το πλείστον από τις ΗΠΑ, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά που ισοδυναμεί με 58 γήπεδα ποδοσφαίρου σε έκταση.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι για περισσότερους από δύο μήνες, το Ισραήλ διεξήγαγε έναν πόλεμο υψηλής έντασης στη Γάζα, συνδυάζοντας σφοδρό εναέριο βομβαρδισμό με ανελέητους πυροβολισμούς και την χερσαία εισβολή που ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ είπαν στο CNN ότι το 40-45% των 29.000 πυρομαχικών αέρος-εδάφους που είχαν ρίξει στη Γάζα μέχρι τότε ήταν οι λεγόμενες βουβές βόμβες, μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά που μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή για τους αμάχους, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Γάζα.

Μερικές από αυτές είναι πιθανό να είναι οι βόμβες των 2.000 λιβρών που εντοπίστηκαν στη δορυφορική απεικόνιση των κρατήρων. Το Ισραήλ έχει ένα μεγάλο οπλοστάσιο από μεγάλες βόμβες, γνωστές ως MK-84. Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Ισραήλ περισσότερα από 5.400 MK-84 από τις 7 Οκτωβρίου.

Στο στρατόπεδο προσφύγων της Jabalya της βόρειας Γάζας, δορυφορικές εικόνες έδειξαν δύο μεγάλους κρατήρες που συνάδουν με τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στις 31 Οκτωβρίου, που αποδοκιμάστηκε από τον ΟΗΕ ως «δυσανάλογη επίθεση που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου». Στοίχισε πάνω από 100 ζωές, σύμφωνα με την Airwars και προκάλεσε καταστροφικές ζημιές στην πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ένας υπάλληλος του Al Jazeera έχασε 19 μέλη της οικογένειάς του στον βομβαρδισμό, για τον οποίο το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι είχε στόχο τον διοικητή της Χαμάς, Ιμπραήμ Μπιάρι, σκοτώνοντάς τον και καταστρέφοντας τη βάση του.

Οι δύο κρατήρες που άφησε πίσω της η επίθεση, την οποία οι ειδικοί περιέγραψαν ως «σεισμό» στην πρόσκρουσή της, είχαν πλάτος 24 μέτρα ο ένας και 13 μέτρα ο άλλος.

Η μεγάλη θανατηφόρα ακτίνα κατακερματισμού της βόμβας των 2.000 λιβρών, μήκους 365 μέτρων είναι εμφανής σε πολλά βίντεο που εξετάστηκαν από το CNN, όπου πολλά κτίρια φαίνονται να έχουν ισοπεδωθεί με ένα μόνο χτύπημα.

Στις 24 Οκτωβρίου, το Ισραήλ χτύπησε μια τοποθεσία λιγότερο από 100 μέτρα μακριά από το νοσοκομείο Wafa.

Σε μια περιοχή κοντά στο στρατόπεδο Beach, επτά σχολεία βρίσκονταν εντός της θανατηφόρου ζώνης κατακερματισμού τουλάχιστον πέντε κρατήρων.

Την έκτη ημέρα της επίθεσής της, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε σε tweet ότι είχε ρίξει 6.000 πυρομαχικά από την έναρξη του πολέμου, κατά μέσο όρο 1.000 βόμβες την ημέρα. Στις 10 Δεκεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε επιτεθεί σε περισσότερους από 22.000 στόχους στη Γάζα.