Στοιχεία που μπορεί να αποδειχτούν παραπάνω από σημαντικά, φαίνεται πως έχει συλλέξει το Perseverance, το ρομποτικό όχημα που εστάλη στον πλανήτη Άρη τον Φεβρουάριο του 2021. Έχοντας ερευνήσει ένα πανάρχαιο δέλτα ποταμού, όπου κάποτε υπήρχε νερό, συνέλεξε δείγματα που μπορεί να αποκαλύψουν αν υπήρξε μια εποχή στην οποία ο πλανήτης Άρης ήταν κατοικήσιμος και φιλοξένησε ζωή με μιαν άλλη μορφή απ΄αυτή που γνωρίζουμε στη Γη.

Το Perseverance συνέλεξε δείγματα οργανικής ύλης από τον κρατήρα Jezero, ο οποίοε φαίνεται ότι κάποτε είχε μια λίμνη και ένα δέλτα που κατέληγε μέσα της πριν από 3.5 δισ. χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το όχημα επικεντρώθηκε σε πετρώματα που βρίσκονται στον κρατήρα και έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση οργανικής ύλης που έχει βρεθεί στον πλανήτη από τη συγκεκριμένη αποστολή, σύμφωνα με τον Ken Farley, τον επικεφαλής επιστήμονα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια.

Το Perseverance έχει ως στόχο να διερευνήσει ίχνη από αρχαία μικροβιακή ζωή και τα συγκεκριμένα πετρώματα απ΄όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα, έχουν πολύ υποσχόμενα χαρακτηριστικά. Το rover έχει πάνω του 12 δείγματα από πετρώματα, τα οποία θα έρθουν στη Γη σε μια δεκαετία τουλάχιστον.

Ο κρατήρας Jezero καλύπτει μια έκταση 45 χιλιομέτρων και αποτελεί το πιο ενδιαφέρον έδαφος στον πλανήτη Άρη για τους επιστήμονες της NASA, γιατί είναι αποδεδειγμένο εκεί υπήρχαν κάποτε ένα ποτέ και μια λίμνη, με πολλά στοιχεία από δισεκατομμύρια χρόνια πριν να είναι αποθηκευμένα εκεί και τα μόρια τους ενώθηκαν για να σχηματίσουν την παρούσα μορφή.

Εκεί λοιπόν, το Perseverance βρήκε αποδείξεις για ηφαιστειακά πετρώματα σε αυτή τη δεύτερη ενέργεια του στο Jezero, όπου εντοπίζονται στρώματα από ιζηματογενή πετρώματα που δίνουν μια μικρή γεύση για το κλίμα και το περιβάλλον στον Άρη στα πρώιμα χρόνια του.

«Το δέλτα, με τα ποικίλα ιζηματογενή πετρώματα και τις αντιθέσεις τους με τα ηφαιστειακά πετρώματα, που σχηματίστηκαν από την κρυστάλλωση του μάγματος, ανακαλύφθηκαν στο έδαφος του κρατήρα. Αυτή η αντίθεση παρέχει μια πλούσια πληροφόρηση της γεωλογικής ιστορίας μετά τον σχηματισμό του κρατήρα και ένα τμήμα με ποικιλία δειγμάτων. Για παράδειγμα, βρήκαμε μια αμμόπετρα που φέρει καρπούς και τμήματα βράχου που σχηματίστηκαν πολύ μακριά από τον κρατήρα», αναφέρει ο Farley.

Για την ανάλυση των πετρωμάτων, το rover χρησιμοποίησε ένα εργαλείο που λέγεται SHERLOC και τα αρχικά του σημαίνουν «Σκανάρισμα Κατοικήσιμων Περιβαλλόντων με Λέιζερ και Φως για Οργανικά και Χημικά».

Η χρήση του είναι να λειτουργεί σαν ένα μαύρο φως που αποκαλύπτει τα χημικά στοιχεία, τα μεταλλικά στοιχεία και την οργανική ύλη. Και από την ανάλυση στα δείγματα, φάνηκε πως τα οργανικά μεταλλικά στοιχεία είναι αρωματικά ή σταθερά μόρια άνθρακα και υδρογόνου που συνδέονται με θειικό άλας. Αυτό είναι που φέρει τις πληροφορίες για το υδάτινο περιβάλλον που υπήρξε κάποτε στον Άρη.

Τα οργανικά μόρια είναι που απεικονίζουν τη μορφή της ζωής που έχει ο πλανήτης, αφού περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, φώσφορο και άλας. Το ιδιαίτερο με κάποια εξ αυτών είναι πως δεν χρειάζονται κάποια μορφή ζωής για να σχηματιστούν, αλλά είναι και αποτέλεσμα χημικών διαδικασιών.

«Ενώ η ανίχνευση των οργανικών αυτής της μορφής δε σημαίνει από μόνη της ότι υπήρξε σίγουρα ζωή εκεί, αυτό το πακέτο παρατηρήσεων αρχίζει όντως να μοιάζει με κάποια πράγματα που έχουμε εδώ στη Γη. Για να το θέσω απλά, αν αυτό είναι ένα κυνήγι θησαυρού για πιθανά σημάδια ζωής σε άλλον πλανήτη, τότε η οργανική ύλη είναι ένα στοιχείο. Και βρίσκουμε όλο και πιο σίγουρα στοιχεία όσο προχωράμε στην εκστρατεία μας στο δέλτα του Jezero», εξηγεί η Sunanda Sharma, επιστήμονας από το Εργαστήριο της NASA στην Πασαντίνα και υπεύθυνη για το SHERLOC.

Η οργανική ύλη έχει ξαναεντοπιστεί στο παρελθόν στον Άρη, και από το Perseverance και από το Curiosity, αλλά σε σημεία όπου έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής. Τώρα, ο κρατήρας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και είναι επιλαχών σε ένα τέτοιο σενάριο.

«Στο μακρινό παρελθόν, η άμμος, η λάσπη και τα άλατα που αποτελούν το δείγμα Wildcat Ridge (ένα από τα 12 που συλλέχθηκαν) αποτέθηκαν στο έδαφος κάτω από συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ζωής. Το γεγονός πως βρέθηκε οργανική ύλη σε τέτοια ιζηματογενή πετρώματα, που είναι γνωστά για να διατηρούν ορυκτά αρχαίας ζωής εδώ στη Γη, είναι σημαντικό. Παρόλα αυτά, όσο ικανά κι αν είναι τα όργανα μας στο Perseverance, περαιτέρων συμπεράσματα σχετικά με το τι υπάρχει μέσα στα δείγματα, δε μπορούν να βγουν πριν επιστρέψει στη Γη και αρχίσει η εις βάθος έρευνα», τονίζει ο Farley.

Αυτή η διαδικασία θέλει, όπως αναφέρθηκε, αρκετά χρόνια, άρα οι όποιες απαντήσεις θα καθυστερησουν πάρα πολύ. Προς το παρόν, το rover θα μεταφέρει για να αποθηκεύσει τους σωλήνες με τα δείγματα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον Άρη, σε περίπου δύο μήνες. Μόλις τα αποθηκεύσει με ασφάλεια, τότε θα προχωρήσει την εξερεύνησή του σε άλλα μέρη.

Αν η NASA αποφασίσει να μην περιμένει μέχρι τις αρχές του ’30 για να φέρει στη Γη τα δείγματα, θα πρέπει να πάει μια μη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και να τα πάρει χρησιμοποιώντας πολύ ευαίσθητα και εξελιγμένα εργαλεία. Το πιθανότερο είναι να μην έχει η NASA στα χέρια της αδιάσειστα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής στον Άρη.

«Έχω ερευνήσει πολύ την γεωλογία και την φιλοξενία του αρειανού περιβάλλοντος στην καριέρα μου και ξέρω από πρώτο χέρι την απίστευτη επιστημονική αξία της επιστροφής των πετρωμάτων από τον Άρη στη Γη. Το ότι απέχουμε εβδομάδες από το να αποθηκεύσουμε εντυπωσιακά δείγματα και μερικά χρόνια από το να τα φέρουμε στη Γη ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να τα εξετάσουν με λεπτομέρεια, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Θα μάθουμε τόσα πολλά», λέει η Laurie Leshin, διευθύντρια στο Εργαστήριο της NASA στην Πασαντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό ένα δείγμα αμμόπετρας, το Skinner Ridge, που αποτελεί απόδειξη για ένα πετρώδες υλικό το οποίο μεταφέρθηκε στον κρατήρα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπου το rover δε θα μπορούσε να πάει.

«Είναι ασφαλές νομίζω να πούμε ότι είναι τα δύο πιο σημαντικά δείγματα που έχουμε συλλέξει σε αυτή την αποστολή», δήλωσε ο David Shuster, ο αρμόδιος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkeley που έχει αναλάβει την επιστροφή των δειγμάτων.

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Η NASA «ηχογράφησε» για πρώτη φορά μαύρη τρύπα και είναι ό,τι πιο ανατριχιαστικό έχεις ακούσει

Επιστροφή στο μέλλον; Η ανθρωπότητα προσεδαφίζεται στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια με την Artemis 1 (live video)

TOI-1452 b: Ένας ακόμα εξωπλανήτης που «δίνει υποσχέσεις» – Μεγαλύτερος από τη Γη, ίσως καλύπτεται κατά 70% από νερό