Η επιρροή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ παραμένει ακλόνητη τέσσερις και πλέον αιώνες μετά την έναρξη της καριέρας του διάσημου δραματουργού.

Για να σηματοδοτήσει τη συνεχή απήχηση των έργων του Σαίξπηρ, 400 χρόνια μετά την πρώτη συγκεντρωτική τους έκδοση στις 8 Νοεμβρίου 1623, γνωστή ως First Folio, ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζακ Τζούερς έστειλε ένα πορτρέτο του δραματουργού μαζί με έναν μονόλογο από ένα από τα πιο γνωστά έργα του στην άκρη του διαστήματος.

Περίπου 1.000 αντίτυπα της έκδοσης, με τίτλο «Mr. William Shakespeares Comedies, Histories & Tragedies», τυπώθηκαν επτά χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο τόμος των περισσότερων από 900 σελίδων περιλάμβανε μια συλλογή 36 θεατρικών έργων. Χωρίς αυτόν, 18 έργα, συμπεριλαμβανομένου του «Μάκβεθ», θα είχαν χαθεί, σύμφωνα με το Reuters.

Συνδεδεμένο σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, με μια κάμερα και έναν ανιχνευτή GPS, το πορτρέτο, συνοδευόμενο από τον μονόλογο «More strange than true» από το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» που εκφωνεί ο ηθοποιός Τομ Μπέικερ, μεταφέρθηκε στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης.

Η σκηνή γυρίστηκε για την ταινία μικρού μήκους «Lovers and Madmen», στην οποία μια νεαρή γυναίκα συμμετέχει σε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό επιχειρώντας να στείλει στον αέρα ένα πορτρέτο του Σαίξπηρ.

Η ταινία αποτελεί μέρος μιας σειράς έξι μικρού μήκους ταινιών του Τζούερς. Οι υπόλοιπες πέντε διερευνούν τη σημασία των λόγων του Σαίξπηρ για εμάς το 2023, τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

«Είχα αυτή την εικόνα στο μυαλό μου: ένα πορτρέτο του Σαίξπηρ με φόντο το διάστημα, με την καμπυλότητα της Γης στο βάθος. Τι πιο ταιριαστός τρόπος για να γιορτάσουμε την οικουμενικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας μας και το πώς αυτή αποτυπώνεται εδώ και 400 χρόνια από αυτές τις υπέροχες λέξεις;» δήλωσε ο Τζούερς.

Με πληροφορίες από το CNN

Photo credits: inVerse Films